PÉCSI HÍRHATÁR - A tudomány metaverzuma

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 29. 19:54     


A tudomány metaverzuma
A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara ebben az esztendőben különleges módon mutatja be képzési kínálatát.

Ebben az esztendőben különleges módon mutatja be képzési kínálatát a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara.

Úgynevezett VR szemüveget hívnak ehhez segítségül,a diákok a virtuális térben mozogva, belső szemlélőként élheti át az élményt, mi vár majd rájuk egyetemi hallgatóként. A kar színes képzési kínálata garancia arra, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő szakterületet. A szemüvegekről online, interaktív beszélgetés keretében tudhatnak meg többet a virtuális valóság és a programozás iránt érdeklődők, a 2. Irány a PTE! Kultúrfeszt rendezvény keretében, január 31-én 14 órakor (https://ptekulturfeszt.ferling.hu/), valamint ki is próbálhatják azt, szintén az esemény keretében, élőben  február 3-án 9 órától, a PTE Általános Orvostudományi Kar aulájában.

A VR szemüveg, amelyre a programot a kar hallgatói fejlesztették szakmai gyakorlat keretében erre ad lehetőséget. A kar hat intézetét különböző játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a diákok, miközben különleges látványvilág tárul eléjük egy teljesen újfajta közegbe lépve. Minden intézethez tartozik egy feladat, illetve rövid szakleírások is. Segítségével az előtérből tovább haladva a TTK aulájának 3D-s másába juthatnak, ahol hat asztal látható. Ezeknél az asztaloknál találják az egyes intézetekhez tartozó feladványokat, illetve az ott elérhető képzésekről a rövid leírásokat. Mindeközben, a fejük felett a Naprendszer jelenik.

Az asztalok között a Biológiai Intézet virtuális standjánál mikroszkóp segítségével állapíthatják melyik a koronavírusos minta, míg a Kémiai Intézetnél különféle vegyületeket keverhetnek össze. A Fizikai Intézet asztalához „lépve” lézerek és tükrök segítségével oldhatnak meg feladatot. A Földrajzi és Földtudományi Intézetnél pedig a Naprendszer égitestjeit állíthatják megfelelő sorrendbe, hogy működésbe lépjen a bolygórendszer. A Sporttudományi és Testnevelési Intézet virtuális labdajátékra invitálja a diákokat, míg a Matematikai és Informatikai Intézetnél logikai feladatok várják a vállalkozó szelleműeket.

 
A fejlesztés és tartalomgyártás folyamatosan zajlik egy kifejezetten erre a célra kialakított laboratóriumban. Mivel hallgatók végzik a programozást, így közben ők is szélesíthetik ismereteiket, akár szakmai gyakorlatuk teljesítése közben. Remek munka-erőpiaci lehetőségeket tudnak megragadni, hiszen már a tanulmányaik alatt a gyakorlatban alkalmazhatják az előadások során megszerzett tudásukat, amit később – diplomával a kezükben – sikerrel kamatoztathatnak a piacon.

A kar szeretné a későbbiekben az oktatásban is alkalmazni a VR szemüveget. Erre több ötlet és lehetőség is kínálkozik, hiszen szinte minden tudományterületen hasznosítható az eszköz. Akár egy labor is megjeleníthető vele a virtuális térben, ahol különböző kísérletek végezhetők, de mikroszkópos képeket és akár az univerzum egy részlete is megjeleníthető vele.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport