PÉCSI HÍRHATÁR - A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.12.02.
 Péntek
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 17. 02:03     


A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland
Pécsi ortopéd szakorvos lehet a következő magyar űrhajós.

Kétszáznál több pályázó közül mintegy kéttucatnyi közül kerülhet ki az aki magyar űrhajósként eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra.

Kétszáznál több pályázóból mintegy kéttucatnyian maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Közöttük van dr. Schlégl Ádám egyetemi tanársegéd, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinika klinikai szakorvosa is, aki az ott  elvégzendő kísérletek, az azokban rejlő tudományos lehetőségek, valamint a gyermekkora óta rá jellemző kalandvágy miatt vállalkozott erre a nem mindennapi megmérettetésre.

A 2021-ben indult, mintegy 100 millió dolláros HUNOR - Hungarian to Orbit - magyar űrhajós program része az űrben megvalósításra kerülő tudományos projekt mellett az is, hogy ennek keretében választják ki azt a magyar kutató űrhajóst is, aki a tervek szerint 2024-ben részese lehet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS)  hozzávetőlegesen egy hónapon át tartó  küldetésnek.

A leendő űrhajósok jelentkezését 2022. január 31-ig várták, amelyre több mint 240 érvényes pályázat érkezett. Az első értékelést követően  százan vehettek részt a további kiválasztási folyamatban, közülük csaknem ötvenen egy újabb szűrön estek át. Mintegy két tucatnyian maradtak,akik közül az újabb magyar űrhajós kikerül, köztük van dr. Schlégl Ádám is.


Már az első megmérettetés, az online teszt kitöltése előtt, volt egy komoly szűrő, amin a jelentkezők fizikai állapotát mérték fel. Akik megfeleltek, azok tölthették ki az online tesztet, amellyel a válogatáshoz minimálisan szükséges készségeket és képességeket térképezték fel. Az első teszten legjobban teljesítők mehettek tovább a második fordulóba, ahol pszichometriai és pszichológiai teszteknek vetették alá őket. A misszióhoz ugyanis  olyan személyiségi jegyekkel rendelkezőket keresnek, akik nagy nyomás alatt is kiegyensúlyozottak, higgadtak tudnak maradni, stresszhelyzetben sem hagyja őket cserben a jó ítélőképességük. Mindemellett kreatívak, képesek multitaskingra, a rendelkezésre álló információk tükrében gyorsan és határozottan döntenek. Jellemző rájuk, hogy csapatjátékosok és jól viselik azt is, ha családjuktól távol, a komfortzónájukon kívül kell boldogulniuk.

A kiválasztási folyamat során komoly hangsúlyt fektettek a logikára, a memóriára, a térbeli orientációra, valamint a természettudományos ismeretekere, illetve  a leendő űrhajósok angol nyelvtudását is mérték. A teszt második körébe, ami  május végétől június elejéig zajlott Kölnben, huszonahatan kerültek be. Ott az önkitöltős tesztek mellett interjúkon, páros és csoportos gyakorlatokon keresztül zajlottak a kompetenciavizsgálatok. A következő lépésben a jelöltek fizikai és egészségügyi felmérése történik majd,  amihez egy  repülőorvosi alkalmassági igazolást kellett benyújtaniuk. Schlégl Ádám bízik benne, hogy gond nélkül teljesíti ezeket a feltételeket is, de a biztonság kedvéért az elmúlt időszakban még többet edz. Öt éves kora az általa űzött  küzdő sport élete mindennapjainak része.

 

A HUNOR programba jelentkezettek ezután még több szűrőn esnek át,  egészen addig, amíg ketten nem maradnak, a leendő űrhajós és a tartaléka. Rájuk  féléves képzés vár majd az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban, amit  az Axiom Space Inc. szervez. Ennek keretében szimulált körülmények között - parabolarepülés, többórás víz alatti kiképzés - készítik fel őket  az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásra. A kijelölt űrhajós ezen felül részt vesz majd a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken is szintén az Axiom Space Inc. és a NASA kiképző központjaiban.

- A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland - vallja Schlégl Ádám. - A legkülönlegesebb élmény, amiben egy embernek része lehet. Szinte minden gyermek életében van egy pont, amikor intenzíven érdeklődik az űr iránt. Sokaknál aztán elhal ez a szenvedély, nála viszont nem így történt, a mai napig kitart a rajongása. Emellett a Nemzetközi Űrállomáson elvégzendő kísérletek, az ezekben rejlő tudományos lehetőségek és a kalandvágy is komoly motivációt jelent számára.


További hírek

  Gospel karácsony a Kodály Központban
2022. 12. 01. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
2022. 11. 30. 14:04 pecsi-hirhatar.hu
  Boros Bronzvasárnap
2022. 11. 29. 08:52 pecsi-hirhatar.hu
  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport