PÉCSI HÍRHATÁR - Ahmet Güneştekin festményei a Vasarely Múzeumban, Pécsett

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.17.
 Hétfő
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 11. 14. 16:05     


Ahmet Güneştekin festményei a Vasarely Múzeumban, Pécsett
Victor Vasarely komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy művészete széles körben ismertté váljon.

Annak érdekében, hogy művészete széles körben ismertté váljon Victor Vasarely komoly erőfeszítéseket tett.


Az elmúlt évtizedben  Vasarely művészetének újrafelfedezése számos jelentős kiállítással valósult meg, milánói, kairói, bécsi, brüsszeli, madridi, Gordes-i, isztambuli tárlatai látogatók százezreit vonzották. Ehhez az eseménysorhoz illeszkedik Ahmet Güneştekin pécsi kiállításának a létrejötte is.


Kemal Orta művészettörténész, az ankarai Güler Sanat művészeti vezetője kereste  meg a Janus Pannonius  Múzeumot azzal a tervvel, hogy Ahmet Güneştekin képzőművésznek, aki Vasarely művészetének nagy tisztelője, rendezzen egy kiállítást Vasarely szülővárosában. Nagy örömmel éltek a lehetőséggel, hogy a kortárs török képzőművészet kiemelkedő jelentőségű alkotójának műveit bemutassák Magyarországon.


Ahmet Güneştekin festményeinek vibráló felületein bizonytalan, légies, rejtett formák kavarognak. Néhány művön a festmény síkjából kiemelkedő félgömb konkrét, háromdimenziós formája látható az illúzionisztikusan festett félgömb mellett. A perspektivikus torzítással létrehozott forma téri hatásának fokozása érdekében a művész Vasarely op art festményein alkalmazott eljárásokat alkalmazza. A forma centrumában látható négyzet függőleges, vízszintes és diagonális irányban fokozatosan rombusz formává alakul. E formai változást a színek– hideg- meleg, sötét- világos kontrasztjainak alkalmazásával fokozza.


Lényeges különbség ugyanakkor, hogy Vasarely mindig sík felülettel dolgozott ezeken hozott létre geometrikus formakompozíciókkal illúzionisztikus tereket. Homogén színfelületekkel dolgozott, Ahmet Güneştekin viszont a színfoltokon belül fakturálisan rendkívül gazdag felületet hoz lére. Sterilen precízek Vasarely festményei. Mérnöki kompozíciók, melybe olykor persze játékosság is kerül, mint oly sokszor a néző szemének, látásának a provokálása, többértelmű téri helyzetek, kompozíciók létrehozásával.


Az emberiség leglényegesebb kérdéseire - mint például a teremtés - reagáló Ahmet Güneştekin másképp enged teret a játékosságnak. Kozmikus, bolygóközi tér illúziója uralkodik számos alkotásán. E szintéren fedezhetők fel, történetek, amelyek szorosan kapcsolódó témák köré csoportosulnak. Mitológiai történetek, amelyek a teremtésről szólnak, istenek és emberek szerelméről, születésről és újjászületésről.
Fantasztikusan mívesek, aprólékosan precízek a festményei. Brokát szőttesre emlékeztető felületek apró barázdái hol szabályos rendben, párhuzamos sávokkal alkotnak mezőt, hol pedig expresszíven kavargó örvénylő felületek. Hatalmas méretük – s ez Vasarely nagyméretű gobelin szőnyegeire is igaz – szinte bevonja a nézőt a műbe. Sokszor elrejti az organikus formát, madarat, emberi alakokat a nagyon közeli tónuskülönbséggel megfestett, karcolt faktúrákban. Igazi kihívás a néző számára a megtalálásuk, felfedezésük.  


Ahmet Güneştekin rendkívül sokoldalú alkotó. Festmények, szőnyegek, videók, nagyméretű szőnyegek mellett legújabb művei között kerámiák is találhatók. Pár hónappal ezelőtti pécsi látogatása alkalmával megtekintette a Zsolnay Múzeum állandó kiállítását is. Különösen nagy hatással voltak rá az épületkerámiák figurális plasztikái, kiemelten a halak, valamint a mázak varázslatos sokszínűsége. Ahmet Güneştekin kerámiái Pécs, kerámiáiról messze földön híres testvérvárosa, Kütahya porcelángyárában készültek. (Az izniki és a kütahyai középkori csempék és dísztárgyak a Zsolnay dekor- és formavilágát is inspirálták az indulás éveiben.) Ezeken a nagyméretű plasztikákon Hieronymus Bosch pokolbeli szörnyeire emlékeztető lények jelennek meg. Hatalmas, több sorból álló hátuszony, hegyes tüskékkel borított felület jellemzi a halakat, amelyek fejét emberi koponya képezi. Hal test, emberi koponya, hosszú csavarodó szarv – tán a Gonoszé. A kígyóként hullámzó test kék, vörös, zöld, fényes mázas felületének komplementer színkontrasztja növeli a műből áradó fenyegetést. Emlékezet sorozatnak nevezte el e kerámia együttest. Emlékezés valami rettenetes, brutális történésre, vagy tán rémálomra.


Ahmet Güneştekin Mezopotámia, az ősi folyami kultúrák, mítoszok, legendák helyszínének a szülötte. Népe tragikus története is bizonyára szereppel bír művészetének alakulásában. Alkotásai igen erős intellektuális és érzelmi tartalommal bírnak. A Pécsett látható festményei az élet legalapvetőbb kérdéseire, kiemelten a teremtésre keresik a választ. Műveinek bizonyára ezért is meghatározó színe a vörös és a sárga számtalan árnyalata. A Nap színei, melyek olykor fehér ragyogássá alakulnak. Az Élet, a mindenség színei. (Pécsett természetes, hogy Csontváry – pár épülettel távolabb megtekinthető – festményei is előkerülnek e műveket nézve, mint bizonyos szempontból közeli szemlélettel fogant alkotások.)


Vasarely kompozícióira leginkább utaló művén, Akik a Napból jöttek című festményen is – mintegy a remény és az újrakezdés jeleként - megjelenik egy színpompás fénysáv a sötétkék bolygók mellett. Élet és újjászületés. A kettő közötti állapot egyfajta álom, amelyben olykor megjelennek a szörnyek is, de az élet végül minden felett győzedelmeskedik.

Sárkány József


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kétszeres Hang Gábor-díjas Illés Zoltán
2020. 02. 11. 16:06 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020. 02. 10. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadtéri közösségi tér kicsiknek és nagyoknak
2020. 02. 08. 22:48 pecsi-hirhatar.hu
  Sorstársi segítőket képeznek
2020. 02. 07. 21:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport