PÉCSI HÍRHATÁR - Akár telefontokot is nyomtathatnak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.03.03.
 Szerda
Ma Kornélia napja van.
Holnap Kázmér napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 23. 20:03     


Akár telefontokot is nyomtathatnak
Fontos, hogy a következő generáció megismerje, mire és miként használhatók a 3D nyomtatók, amelyek bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

Tíz éven belül annyira elterjedhetnek a 3D nyomtatók, hogy bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával közö-sen, az egyetemen működő 3D Kutatóközpont partnerségével az elmúlt tanévben hirdette meg először középiskolásoknak a 3D nyomtató szakkörét.  Sikeres volt, ezért idén újra  indult  szakkör a Babits Gimnáziumban, ahol a diákok akár a maguk által tervezett kisebb tárgyakat, például mobiltelefonjuk egyedi tokját is kinyomtathatják a világszínvonalú berendezéseken.

A szakkör keretében a 3D nyomtató működésének megismerése és használata mellett a tanulók  elsajátíthatják a számítógépes 3D modellezés alapismereteit, a 3D szkennelést, illetve az elkészült munkadarabok összerakásában, festésében és utómunkáiban is jártasságot szerezhetnek.  A háromdimenziós gondolkodás, a program kezelése, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása komplexitást, térben való kiváló tájékozódást kíván, akár a jövő mérnökei is kikerülhetnek a pécsi szakkörből.  A mai tizenévesek elképesztően fogékonyak a 21. századi technológiára. Az interneten keresztül rengeteg információt gyűjtenek be, feltérképezik, hogy mások milyen tárgyakat nyomtattak, videókat néznek a folyamatokról, ezek által is inspirálódnak és tanulnak.  

A tíz alkalmat magában foglaló szakkörbe olyan tizenéveseket vártak,  akik egy 21. századi technológia  segítségével fejleszthetik kreativitásukat és a saját maguk által megtervezett tárgyakat  elkészíthetik. Az elmúlt tanévben például  az egyik  fiú  kedvenc számítógépes figuráját tervezte meg 3D-ben, majd ki is nyomtatta, de a többiek közül többen is különleges formákat, egyedi modelleket hoztak létre. Ma még koránt sincsenek kiaknázva a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek, bár a technológia villámsebességgel terjed a világban. Talán egy évtized múlva ugyanúgy a háztartások részét képezi, mint a mai papíralapú nyomtató, ezért is elengedhetetlen, hogy a jövő munkavállalói, felnőttjei megismerkedjenek a működésével.

A középiskolában tanító pedagógusok számára az egyetem  összeállított a  3D nyomtatással kapcsolatos képzési anyagot, amelybe bevonták a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanárait. A kézikönyvben  a 3D szkenneléssel, a nyomtatási beállításokkal, a modellezéssel, a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekkel foglalkoznak az egyes fejezetek. E mellett  a tanárok közreműködésével hozhatták létre a  diákok saját projektjeiket.  A szakkörbe járók  e mellett  megismerkedtek a 3D Kutatóközpontban alkalmazott technológiával, az ott szerzett tapasztalataik alapján kezdtek ötletelni, modellezni, majd nyomtatni.  A tavalyi szakkörösök.

A Varga Gábor rendszergazda és Máté Zsolt informatika tanár által irányított szakkör lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy testközelből ismerjék meg a világszínvonalú technikát, emellett nem titkolt cél, hogy felkeltsék az érdeklődésüket az informatika, illetve a mérnöki pálya iránt.


További hírek

  Már nemcsak álom
2021. 03. 02. 19:59 pecsi-hirhatar.hu
  A környezettudatosság minden időben fontos
2021. 03. 01. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Örömet hozó kétezer tábla szeretetcsoki
2021. 02. 28. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  Az új igazgató Andricz Bertold
2021. 02. 26. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Hajléktalanokat bántalmaztak
2021. 02. 25. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport