PÉCSI HÍRHATÁR - Akár telefontokot is nyomtathatnak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.11.28.
 Szombat
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 23. 20:03     


Akár telefontokot is nyomtathatnak
Fontos, hogy a következő generáció megismerje, mire és miként használhatók a 3D nyomtatók, amelyek bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

Tíz éven belül annyira elterjedhetnek a 3D nyomtatók, hogy bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával közö-sen, az egyetemen működő 3D Kutatóközpont partnerségével az elmúlt tanévben hirdette meg először középiskolásoknak a 3D nyomtató szakkörét.  Sikeres volt, ezért idén újra  indult  szakkör a Babits Gimnáziumban, ahol a diákok akár a maguk által tervezett kisebb tárgyakat, például mobiltelefonjuk egyedi tokját is kinyomtathatják a világszínvonalú berendezéseken.

A szakkör keretében a 3D nyomtató működésének megismerése és használata mellett a tanulók  elsajátíthatják a számítógépes 3D modellezés alapismereteit, a 3D szkennelést, illetve az elkészült munkadarabok összerakásában, festésében és utómunkáiban is jártasságot szerezhetnek.  A háromdimenziós gondolkodás, a program kezelése, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása komplexitást, térben való kiváló tájékozódást kíván, akár a jövő mérnökei is kikerülhetnek a pécsi szakkörből.  A mai tizenévesek elképesztően fogékonyak a 21. századi technológiára. Az interneten keresztül rengeteg információt gyűjtenek be, feltérképezik, hogy mások milyen tárgyakat nyomtattak, videókat néznek a folyamatokról, ezek által is inspirálódnak és tanulnak.  

A tíz alkalmat magában foglaló szakkörbe olyan tizenéveseket vártak,  akik egy 21. századi technológia  segítségével fejleszthetik kreativitásukat és a saját maguk által megtervezett tárgyakat  elkészíthetik. Az elmúlt tanévben például  az egyik  fiú  kedvenc számítógépes figuráját tervezte meg 3D-ben, majd ki is nyomtatta, de a többiek közül többen is különleges formákat, egyedi modelleket hoztak létre. Ma még koránt sincsenek kiaknázva a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek, bár a technológia villámsebességgel terjed a világban. Talán egy évtized múlva ugyanúgy a háztartások részét képezi, mint a mai papíralapú nyomtató, ezért is elengedhetetlen, hogy a jövő munkavállalói, felnőttjei megismerkedjenek a működésével.

A középiskolában tanító pedagógusok számára az egyetem  összeállított a  3D nyomtatással kapcsolatos képzési anyagot, amelybe bevonták a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanárait. A kézikönyvben  a 3D szkenneléssel, a nyomtatási beállításokkal, a modellezéssel, a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekkel foglalkoznak az egyes fejezetek. E mellett  a tanárok közreműködésével hozhatták létre a  diákok saját projektjeiket.  A szakkörbe járók  e mellett  megismerkedtek a 3D Kutatóközpontban alkalmazott technológiával, az ott szerzett tapasztalataik alapján kezdtek ötletelni, modellezni, majd nyomtatni.  A tavalyi szakkörösök.

A Varga Gábor rendszergazda és Máté Zsolt informatika tanár által irányított szakkör lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy testközelből ismerjék meg a világszínvonalú technikát, emellett nem titkolt cél, hogy felkeltsék az érdeklődésüket az informatika, illetve a mérnöki pálya iránt.


További hírek

  Advent egy kicsit másként
2020. 11. 27. 19:25 pecsi-hirhatar.hu
  Vidd magaddal a művészetet!
2020. 11. 26. 19:27 pecsi-hirhatar.hu
  Egy munka – dupla fizetség
2020. 11. 25. 19:21 pecsi-hirhatar.hu
  Csütörtökig még megtehetik
2020. 11. 24. 18:26 pecsi-hirhatar.hu
  Bővítve indult újra a Könyv(fu)tár
2020. 11. 23. 19:52 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi vörös és pécsi fehér a kiválasztott
2020. 11. 20. 19:00 pecsi-hirhatar.hu
  Ingyenes karanténjárat indult Pécsett
2020. 11. 19. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe
2020. 11. 18. 20:09 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb oltóanyagról kötöttek szerződést
2020. 11. 17. 19:47 pecsi-hirhatar.hu
  Tervezd meg télen a saját öntözőrendszered!
2020. 11. 16. 21:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport