PÉCSI HÍRHATÁR - Alapvető érték a nemek közötti egyenlőség

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 08. 02:32     


Alapvető érték a nemek közötti egyenlőség
A nemek közötti egyenlőség az Európai Unió egyik alapvető, szerződések által is biztosított értéke.

Az Európai Unió élen jár a nemi alapú megkülönböztetés elleni küzdelemben, Európa a világ egyik legbiztonságosabb és a legnagyobb egyenlőséget nyújtó helye a nők számára.

Az Európai Bizottság tizennégy  biztosa, valamint Frans Timmermans első alelnök és Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke által közreadott nőnapi nyilatkozatutban  egyebek mellett hangsúlyozták, hosszú  út vezet ahhoz, hogy a teljes egyenlőséget átültessék a gyakorlatba. A nők és a lányok még mindig gyakran találják magukat szemben zaklatással, bántalmazással, erőszakkal.  E mellett továbbra is túl gyakran ütköznek üvegplafonba szakmai életük során – alacsonyabb fizetésük, valamint kevesebb lehetőségük nyílik a karrierépítésre, vagy a szakmai fejlődésre.

Kitértek arra is,  kiemelt prioritások között szerepel a nők vezető szerepének előmozdítása és gazdasági szerepvállalásának növelése. Éppen ezért fontos annak előmozdítása, hogy a nők és a lányok az élet valamennyi területén kivívják egyenlőségüket, ugyanolyan feltételekkel férhessenek hozzá az oktatáshoz, azonos munkáért azonos fizetést kapjanak, vezető pozíciókat tölthessenek be a gazdasági és a politikai életben egyaránt, valamint védelemben részesüljenek az erőszakkal szemben. Mindezek  megvalósítására az Európai Unió új jogszabályokat terjesztett elő a dolgozó szülők és gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyának javítása érdekében, valamint cselekvési tervet dolgozott ki a nemek közötti bérszakadék felszámolására. Ez év februárjában az Európai Bizottságnál vezető pozíciót betöltő nők aránya 36 százalék volt – ez az arány 2014. novemberében, még mindössze 11 százalék volt – 2019. október  végéig,  a tervek szerint  eléri majd a  40 százalékot.
 
Az idei Európai Fejlesztési Napok középpontjában a nők és a lányok fenntartható fejlődésben betöltött létfontosságú szerepe, valamint a társadalom legkülönbözőbb területein való egyenlő részvétele és vezető szerepe áll majd. Ezen túlmenően az idei évben az unió áll a nemi alapú erőszak elleni védelmet célzó cselekvési felhívás élén. Ez a több mint 60 országot és szervezetet tömörítő kezdeményezés a nemi alapú erőszak kezelésének biztosítására törekszik a humanitárius válságok során.

Az Európai Unió világszerte támogatást nyújt – például a Reflektorfény kezdeményezés révén – azon nőknek és lányoknak, akik úton vannak, vagy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek, akik erőszak áldozataivá váltak,  vagy nem tanulhatnak, nem vehetik igénybe azonos feltételekkel az egészségügyi és családtervezési szolgáltatásokat, nem dolgozhatnak, illetve általánosabb értelemben nem vehetnek részt a politikai életben. A világon több mint 15 millió általános iskolás korú lány nem jár iskolába, így az EU arra törekszik, hogy megkönnyítse az oktatáshoz való hozzáférésüket Afrikától, Latin-Amerikától és a Közel-Kelettől kezdve egészen Délkelet-Ázsiáig.

A nemek közötti egyenlőség nem pusztán az Európán belüli méltányosság vagy igazságosság kérdése – elengedhetetlen ahhoz is, hogy az egész világon megvalósulhasson a fenntartható béke, biztonság, fejlődés, gazdasági jólét és növekedés.


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport