PÉCSI HÍRHATÁR - Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 08. 02:04     


Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet
Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan – csak néhány név azon világhírű képzőművészek közül, akiknek alkotásai láthatók az Arczok és láthatárok című a pécsi Modern Magyar Képtárban megtekinthető tárlaton.

A 19. századi magyar festészet jelentős alkotóinak a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében található alkotásait  bemutató tárlat május 9-étől  látható a pécsi Modern Magyar Képtárban.

A kiállítás rendezőinek elsődleges célja volt, hogy ezek az eddig csupán a kutatók számára raktárban megtekinthető művek, amelyek közül legfeljebb néhány szerepelt egy-egy időszaki kiállításon, restaurálásra, művészettörténeti feldolgozásra, kiadványban való publikálásra és kiállításra kerüljenek, mint a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének egységes műtárgycsoportja.

A 19. századi  magyar festészetet felvonultató anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem. A Modern Magyar Képtár állandó kiállítása a nagybányai festészettel indul, s ez a festőiskola jelenti azt a képzőművészeti modernséget,  ami éppen a 19. századi akadémiai művészet ábrázolási módjától, művészi világnézetétől és gesztusaitól szakadt el. Így ezek a képek mintegy magyar modernitás előtörténetét jelentik.

Az erre a korszakra jellemző magyar festészet legfőbb témáiból, s legismertebb alkotóiból összeállított  reprezentatív válogatás fő jellemzője, hogy alkotóik  különböző stílustörekvései, eltérő művészi látásmódja, illetve korszakváltásai ellenére a hagyományos műfajok és ábrázolási módok vizuális nyelvén a magyar történelem, a nemzeti hősök és jeles személyiségek, a hazai táj, a népélet és a polgári mindennapokat jelenítik meg.

Maga a kiállítás címe, az Arczok és láthatárok is a nyelvújítás korszakát idézik meg, s utalnak  a kiállított festmények gerincét képező két  műfajra,  a kor jeles  magyar személyiségeiről készült portrékra,  valamint a magyar tájat valósághűen  megjelenítő tájképekre. A  korszak legnagyobb, legismertebb, legnépszerűbb festőinek - Barabás Miklós, Borsos József, Benczúr Gyula, Jakobey Károly, Kovács Mihály, Ligeti Antal, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Paál László, Székely Bertalan, Telepy Károly -  művei mellett láthatók lesznek  kevésbé ismert alkotóké is.

A  tárlat igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a pécsi 19. század kel életre  városképekkel. Többek között láthatók lesznek Johann Varoni nagyméretű látképe mellett - ami nemrég került elő egy osztrák magángyűjteményből - pécsi polgárok arcképei,  valamint pécsi művészek - Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály -  eddig a közönség számára ismeretlen alkotása. Ez az anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem.

Az Arczok és láthatárok című tárlat november 11-éig  várja az érdeklődőket  Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.).


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport