PÉCSI HÍRHATÁR - Augusztus 1. és 5. között ismét Ördögkatlan

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 06. 29. 02:53     


Augusztus 1. és 5. között ismét Ördögkatlan
Ebben az esztendőben a Katlan lakók Cseh Tamásra emlékeznek, aki idén lett volna 80 éves. A fesztivál díszvendégei pedig a Magyar Zene Háza, Másik János, a Jurányi Ház lesznek.

Augusztus 1. és 5.  között ismét megrendezik az Ördögkatlan Fesztivált, immár tizenhatodik alkalommal.

Tizenhat éve már, hogy  először fogadta a a kultúra különböző ágai iránt érdeklődőket a Katlan. A Dél-Baranyában létrejött fesztivál örökös védnökei - Törőcsik Mari és Cseh Tamás - intelmeit tartják szemelőtt szervezői, mely szerint legyenek nem-normálisak és bízzanak azokban, akikből árad a szeretet és a világnak mindig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni.  Ez utóbbi szerepet tölti be az Ördögkatlan, ami egy kicsi szeglet, ahova el lehet bújni, lehet szépen és jól időt tölteni.

A kiemelt programok is sok érdekes pillanatot ígérnek. A Fiatal színházak keretében olyan előadások lesznek láthatók, amelyeket fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…
 
Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban, hogy az irodalom fontos. Meggyőződéssel vallja, olvasni jó. Szóval. Ott lesz a Katlanon többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit-Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György). Ismét lesznek Líra Irodalmi Délutánok.

 A Hagyományok Háza birtokba veszi Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják fel a magyar kultúrát. Paár Julcsi énekel, a Sárarany muzsikál, a Ziránó színházi előadásai lesznek láthatók, de lesz ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… és még a Petőfi-féle forradalmi lepény is megkóstolható lesz a Jókai baleveshez.
 
Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik! Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért. A rezervátumban öt indián sátor (tipi) áll majd a központi tűzgödör körül: A T.I. (természetes intelligencia) sátra / Az érzékelés sátra / Az emlékezet sátra / A képzelet sátra / A szerelem sátra


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport