PÉCSI HÍRHATÁR - Az altemplom feltárta titkait

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.10.23.
 Szerda
Ma Gyöngyi napja van.
Holnap Salamon napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 07. 20. 22:26     


Az altemplom feltárta titkait
Feltételezhetően Orseolo Péter sírhelyére bukkantak a régészek a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló feltárások során.

A régészek a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló feltárások során feltételezhetően  Orseolo Péter sírhelyére bukkantak.
 
A feltárás során meghatározták annak az épületnek a pontos kiterjedését, ami után nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a feltárt sír és az ahhoz kapcsolódó sírláda a térbeli elhelyezkedésük alapján a király maradványainak, illetve ereklyéinek eredeti helyszínéül szolgálhatott. A korai középkorban egyedül az alapító földi maradványait helyezték el a székesegyházakban. Pécsen egy késő római temetkezőhelyre épült rá az Orseolo Péter által alapítottra.

A pécsi püspökség első középkori építésű székesegyháza a mai altemplom középső részén, az északi és a déli pillérsor között emelkedő, ahhoz nagyon hasonló hosszméretű, egyhajós templom volt a kutatás eredményei alapján. Orseolo Péter alapította, építését Szent István uralkodása alatt kezdték el, Orseolo Péter király uralkodása alatt (1038-1041 és 1044-1046) fejezték be. A templom falait a 11. század utolsó harmadában, a Mór püspök által elkezdett székesegyház építésekor bontották vissza a padlószintig. Belső járószintje az újonnan épülő katedrális altemplomának padlószintjével azonos. Visszabontott északi és déli fala a négytornyú katedrális altemplomában sávalapként szolgált. A déli falára való rábontás során került elő a felmenő fal legalsó kősora. Az első középkori katedrális helyét és méretét a megtalált késő római temetői épülethez igazították.

Mint Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője elmondta, a Pécsi Egyházmegye finanszírozásában megvalósuló munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, a fölé épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak, s abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták. Kitért arra is, az 1038 és 1041 valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai ugyan nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

A feltárt sírgödör üres volt, a régészek nagy valószínűséggel azért nem leltek benne sem tárgyakra, sem csontokra, mert azokat a későbbi korokban feltételezhetően áthelyezték egy középkori sírkamrába, ami felett ma Dulánszky Nándor püspök síremléke áll az altemplom nyugati oldalában. Azonban nem biztos, hogy amennyiben e síremléket elbontanák, s ott folytatnák a feltárást, ott megtalálnák Orseolo Péter maradványait, hiszen később is bolygathatták és kirabolhatták, vagy összeroncsolhatták az építményt.


Tudományos szempontból mindezeken túl is kiemelkedő jelentőségűek az előkerült régészeti leletek, hiszen bebizonyosodott, a vizsgált területen - azaz a mai pécsi székesegyház keleti része alatt - már a negyedik századtól folyamatosan lenyomatot hagyott a keresztény vallás és kultúra. A feltárás során  a régészek megtalálták a római kori temetői épületet, az a fölé épült első székesegyházat, s abban Orseolo Péter feltételezett sírhelyét.

A feltárt romokat  a dokumentálást követően  visszatemetik majd a régészek, a kutatási eredményekről pedig információs tábla tájékoztatja majd a látogatókat a helyszínen, a pécsi székesegyház turisták által is szabadon látogatható altemplomában.


További hírek

  Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019. 10. 22. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A lakásépítő cégek kivárnak
2019. 10. 22. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Adventi Borszalon és Zé Feszt
2019. 10. 20. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  Lepkék tárlóban és festményen
2019. 10. 20. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdos telefonbiznisz
2019. 10. 18. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Négy év alatt közel két milliárdot csaltak el
2019. 10. 16. 21:36 pecsi-hirhatar.hu
  Női hátat idéző lágy formák
2019. 10. 16. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Hollandiából hozták a kábítószert
2019. 10. 14. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
2019. 10. 13. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai Príma Díjasok: színésznő, úszóedző, tánciskola
2019. 10. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport