PÉCSI HÍRHATÁR - Az első árfogó jelentés

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.17.
 Hétfő
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 24. 00:07     


Az első árfogó jelentés
Az Európai Bizottság elemezte milyen kockázatokat rejtenek az unióban működő befektetői állampolgársági és befektetői letelepedési programok.

Az Európai Bizottság első ízben nyújtott be átfogó jelentést a több uniós tagállamban is működő befektetői állampolgársági és befektetői letelepedési programokról.


Ebben feltérképezték a meglévő gyakorlatokat, és azonosítja azokat a kockázatokat  - a biztonság, a pénzmosás, az adókijátszás és a korrupció - , amelyek veszélyt jelentenek az unió számára, ezeket tovább súlyosbítja a  programok működésének átláthatatlansága és a tagállamok közötti együttműködés hiánya.


Mint Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos  elmondta, az unióban, illetve a schengeni térségben jogszerűen lakóhellyel rendelkezők olyan jogokkal és kiváltságokkal rendelkeznek, amelyekkel nem szabad visszaélni. A tagállamoknak mindenkor teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk és alkalmazniuk kell a meglévő kötelező fékeket és ellensúlyokat, és a nemzeti befektetői letelepedési programok nem mentesülhetnek e kötelezettség alól. A biztonság növelése, az unió határainak megerősítése és a tájékoztatásban az elmúlt években elért közös eredmények nem kerülhetnek veszélybe. Nyomon fogjuk követni az uniós jognak való teljes megfelelést.


Mindehhez Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a következőket  tette hozzá, ha valaki egy uniós tagállam állampolgárává válik, az azt jelenti, hogy ugyanakkor az Európai Unió polgára is lesz, és megilletik az ehhez kapcsolódó jogok, így a szabad mozgás és a belső piachoz való hozzáférés joga is. Ezért is fontos, hogy azokat az embereket, akik uniós polgárokká válnak, valóban szoros szálak fűzzék az állampolgárságot adó tagállamhoz.  Hangsúlyozta, nagyobb átláthatóságra van szükség  az állampolgárságok odaítélésének módjáró, valamint a tagállamok közötti együttműködést is fokozni kell. Az EU-ban nem létezhet gyenge láncszem. Nem  megengedhető,  hogy valaki kedvére válogasson a programok között, míg meg nem találja azt, amelyikben a legenyhébb feltételek.


Az EU-ban jelenleg három tagállam (Bulgária, Ciprus és Málta) működtet olyan programokat, amelyek a rendes honosítási eljáráshoz képest kevésbé szigorú feltételekkel válhat egy befektető az ország állampolgárává. Az említett három tagállamban az állampolgárság megszerzését nem kötik az országban való tényleges tartózkodáshoz, sem az országhoz fűződő egyéb valódi kapcsolat meglétéhez.
Ez az unió egészét érinti, mivel mindenki, aki megszerzi egy tagállam állampolgárságát, egyidejűleg uniós polgárrá is válik. Ha egy tagállam a befektetés fejében állampolgárságot ad, azzal a befektetőt automatikusan felruházza a más tagállamokkal kapcsolatos jogokkal is, így különösen a szabad mozgás jogával, az unió belső piacán gazdasági tevékenységek gyakorlásának jogával, valamint az európai és helyhatósági választásokon történő szavazás jogával. A gyakorlatban ezeket gyakran úgy hirdetik, mint az uniós polgárság – valamint az ahhoz kapcsolódó valamennyi jog és jogosultság – megszerzésének eszközét.


Az Európai Bizottság jelentése szerint különösen problematikus a biztonság kérdése, ugyanis a kérelmezők ellenőrzése nem kellőképpen alapos, és az EU saját központosított információs rendszereit, például a Schengeni Információs Rendszert (SIS) nem használják ehhez. Fokozott ellenőrzésekre („kellő gondosság”) van szükség a pénzmosás elleni szabályok kijátszásának megelőzése érdekében, ahogy az adókijátszás megszűntetéséhez  fontos a nyomon követés, hogy a magánszemélyek ne a kedvezményes adózási szabályokból fakadó előnyök kihasználása érdekében vegyenek részt a programokban. A megvalósult programok esetében pedig  gond van azok átláthatóságával, a jelentésben olvasható megállapítások szerint nincsenek egyértelmű információk a programok működéséről, többek között a beérkezett, jóváhagyott vagy elutasított kérelmek számáról és a kérelmezők származásáról. Ezen túlmenően a tagállamok nem cserélnek információt az ilyen programokra pályázó személyekről, és nem tájékoztatják egymást az elutasított kérelmezőkről sem.


A befektetői letelepedési programok – bár az általuk biztosított jogokban különböznek a befektetői állampolgársági programoktól – ugyanolyan súlyos biztonsági kockázatot jelentenek a tagállamokra és az EU egészére nézve. Az érvényes tartózkodási engedély nemcsak arra jogosítja fel a harmadik országbeli állampolgárt, hogy az adott tagállamban lakjon, hanem arra is, hogy a schengeni térségben szabadon utazzon. Míg az uniós jog a harmadik országbeli állampolgárok bizonyos kategóriáinak esetében rendelkezik a beutazás feltételeiről, a befektetők tartózkodási engedélyének megadását uniós szinten jelenleg nem szabályozzák, és továbbra is nemzeti hatáskörbe tartozik. Jelenleg 20 tagállam működtet ilyen programokat: Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és az Egyesült Királyság.


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kétszeres Hang Gábor-díjas Illés Zoltán
2020. 02. 11. 16:06 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020. 02. 10. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadtéri közösségi tér kicsiknek és nagyoknak
2020. 02. 08. 22:48 pecsi-hirhatar.hu
  Sorstársi segítőket képeznek
2020. 02. 07. 21:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport