PÉCSI HÍRHATÁR - Az európaiak többet várnak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.23.
 Hétfő
Ma Lenke napja van.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 08. 20:28     


Az európaiak többet várnak
A jövőbeli igényekhez igazodó költségvetés érdekében az Európai Bizottság vitát nyitott az unió pénzügyeinek jövőjéről.

Miközben Európa most jelöli ki a jövőbe vezető utat, az uniónak olyan – a célnak megfelelő – költségvetésre van szüksége, amely minden eurót a polgárok javára fordít.


Az európaiak többet várnak az uniótól, éppen ezért  az unió minden eddiginél többet tesz polgárai oltalmazása, védelme és pozíciójuk megerősítése érdekében, ugyanakkor a források továbbra is szűkösek.  Az Európai Unió pénzügyeinek jövőjéről szóló, minden eurót a polgárok javára fordító költségvetés elkészítésére törekszik az unió , ennek érdekében vitaanyagot tett közé az Európai Bizottság, ami ennek lehetőségeit tekinti át. A sorban az utolsó, ötödik vitaanyag által felvetett kérdések központi szerepet játszanak abban az eszmecserében, ami március 1-jén az Európa jövőjéről szóló bizottsági fehér könyvvel indult. A vitaanyag feltérképezi a  döntések lehetséges költségvetési vonzatait.


Mint Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős uniós biztos a elmondta, ahhoz, hogy Európa szemben tudjon nézni az új kihívásokkal, valahonnan pénzt kell előteremteni. Két lehetőség van, vagy kevesebbet költ az unió, vagy új bevételi forrásokat keres. Bármilyen döntés is születik,  az európai költségvetésből befektetett minden egyes eurónak hozzáadott értéket kell teremtenie és pozitív hatást kell gyakorolnia az emberek mindennapi életére.


Mindehhez Corina Crețu, a regionális politikáért felelős uniós biztos a következőket tette hozzá,  itt az ideje annak, hogy átalakuljon az unió költségvetése.  Egyszerűbbé, rugalmasabbá  kell tenni, valamint ambíciózusan és kellő képzelőerővel fontolóra kell venni, hogy  miként alakítható át olyan hatékony eszközzé, ami a globalizált gazdaságban hozzásegíti az egyes tagállamokat  a gyorsabb növekedéshez, a szorosabb integrációhoz  úgy, hogy közben semelyik  ne maradjon le.


Az uniós költségvetés hatalmas kihívás előtt áll, hiszen kevesebb forrásból több  mindent kell finanszíroznia. Az uniótól ugyanis  azt várják, hogy vállaljon nagyobb szerepet az olyan új szakpolitikai területeken, mint a migráció, a belső és külső biztonság, vagy akár a védelem. A humanitárius segítségnyújtás és a fejlesztési támogatás legnagyobb donorjaként, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben élenjáróként Európának meg kell őriznie a globális színtéren betöltött vezető szerepét. Mindezt egy olyan uniós költségvetésből kell magvalósítani, ami az Egyesült Királyság távozásával csak szűkül.


A közzétett vitaanyag ezt a kihívást tekinti át, és vitára bocsátja a fehér könyvben szereplő öt forgatókönyv köré csoportosított kulcsfontosságú elemeket, mint azt, hogy vajon az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább? Eltérő intenzitással fog előremozdulni? Kevesebbet tesz, de hatékonyabban, vagy sokkal többet, s a közös erőfeszítések útjára lép? Mindegyik lehetőség eltérő következményekkel járna  annak  fényében, hogy mennyit és mire költ el az unió, mind pedig arra vonatkozóan, hogy a pénz milyen forrásból származik. A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek.


Ezen felül a vitaanyag meghatározza az uniós költségvetés alapvető jellemzőit és ábrázolja az olyan kulcsfontosságú szakpolitikai területek, mint például a kohézió vagy a mezőgazdaság fő irányvonalait. Foglalkozik továbbá az olyan átfogó kérdésekkel is, mint például az uniós finanszírozás által képviselt hozzáadott érték vagy az  uniós finanszírozás és a tagállamokban végrehajtott strukturális reformok közötti kapcsolat.


A fehér könyv által elindított és a vitaanyagok sorára alapuló folyamat hozzájárul az EU-27 következő többéves pénzügyi keretére vonatkozó javaslat előkészítéséhez, amelyet az Európai  Bizottság várhatóan 2018 közepén terjeszt  elő. A több éves pénzügyi keret rögzíti, hogy az unió egyes szakpolitikai területeken évente legfeljebb mekkora összeget költhet egy legalább ötéves időszak során. A jelenlegi a 2014 és 2020 közötti időszakra szól, amelyben minden egyes éves költségvetésnek összhangban kell lennie ezzel a kerettel.


A vitaanyagban felvetett kérdésekről szóló vita fenntartása és további ösztönzése érdekében az elkövetkező hónapokban számos nyilvános eseményre kerül sor, mint például az Európai Bizottság által szervezett, az eredményközpontú uniós költségvetésről szóló éves konferencia, amelyet 2017. szeptember 25-én rendeznek meg.


További hírek

  Egyre kevésbé fűtjük az utcát
2018. 07. 22. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Összefogott a megye és az egyetem
2018. 07. 21. 01:12 pecsi-hirhatar.hu
  Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018. 07. 20. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Ökoturisztikai fejlesztések Tamásiban
2018. 07. 19. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Én a megbélyegzett
2018. 07. 18. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport