PÉCSI HÍRHATÁR - Az ítélet jogerős-végleg börtönben marad az anyagyilkos

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.20.
 Szombat
Ma Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 06. 14. 13:59     


Az ítélet jogerős-végleg börtönben marad az anyagyilkos
Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla a mohácsi anyagyilkosra első fokon kiszabott életfogytiglant

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak az első fokon kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetését, akit 2019-ben miután anyját megölte, az ellene kibocsátott elfogatóparancs alapján egy panzióban vettek őrizetbe.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott középiskolai tanulmányait követően több felsőoktatási intézménybe is beiratkozott, azonban a már gyermekkorában is jelentkező pszichés problémái miatt végül csupán okleveles német szakfordító szaklektor és tolmács képesítést tudott szerezni. Munkahelyet csak nehezen talált, így elhatározta, hogy ahhoz, hogy álláskereséseihez felhasználhassa, doktori titulust jegyeztet be magának. Ennek érdekében egy általa készíttetett bélyegzővel ellátott PHD oklevelet szerkesztett magának, melynek valótlan tartalma szerint orvosi tudományokban szerzett végzettséget és őt PHD doktornak nyilvánították. A hamis okirat alapján személyi igazolványt és lakcímkártyát állíttatott ki magának.

A vádlott 2019. június 7-én megjelent a Pécsi  Rendőrkapitányságon, ahol feljelentést akart tenni. A feljelentést felvenni szándékozó rendőrrel szemben folyamatosan becsmérlő kifejezéseket használt, amellyel többszöri felszólítás ellenére sem hagyott fel, ezért a sértett kollégái lekísérték az emeleti folyosóról. A vádlott ezt követően feljelentés megtétele nélkül elhagyta az épületet.


A vádlottnak a szüleivel nem alakult ki érzelmi kötődése, bár szülei biztosították megélhetését és részére lakást is vásároltak, családi nevét is megváltoztatta. Szülei hozzá történő viszonyát elnyomásként, az életéhez, életkörülményeihez, egészségi állapotához való viszonyukat pedig szülői közönyként élte meg. Apja halálát követően lakását eladta és anyjához költözött, mindketten az anya nyugdíjából éltek. Viszonyukat gyakori feszültség, napi viták, veszekedések jellemezték, amelyek azonban sosem torkollottak tettlegességbe.

A vádlott és anyja is otthon tartózkodott 2019. augusztus 11-én, amikor ismét szóváltás alakult ki közöttük. Ez alkalommal azonban a vádlottat az indulatai már tettlegességre sarkallták ésrátámadt anyjára. Kezeit és lábait összekötözte, miközben az anyja sírva, fájdalmasan kiabált, amit a szomszédok is hallottak, a vádlottat azonban nem érdekelte. Végül a fejét körbe tekerve a sértett száját is beragasztotta és őt a heverőre helyezte. Az idős, gyenge fizikumú nő nem tudott védekezni.

Miközben a vádlott átment egy másik szobába, a ragasztószalag a sértett nyakára csúszott, ő pedig sírva kiabált a vádlottnak, hogy fájdalmai vannak. A férfi ezt hallva ahelyett, hogy segített volna az anyján, magához vett egy serpenyőt, amellyel egy alkalommal legalább közepes erővel az anyját a fején megütötte, az ütés erejétől a serpenyő eldeformálódott. Ezt követően további serpenyőkkel és egy húsklopfolóval is bántalmazta az anyját. A bántalmazást követően a heverőn fekvő, vérző sértettre egy paplant és egy szőnyeget terített, majd a sértett felsőtesténél  öt kést és egy vaskampót is átszúrt, amelyek közül  egy-egy elérte a sértett testét is. Ezután a szobában található dohányzóasztalt, egy további asztalkát, három széket és egy mikrohullámú sütőt is a testre helyezett. A szoba ablakát becsukta, az ajtót bezárta, majd elé húzta a hűtőszekrényt. A sértett a bántalmazás során elszenvedett jelentős fájdalommal és szenvedéssel járó sérülések hozzájárulásával az éjszaka folyamán fulladás miatt életét vesztette.

A vádlott az éjszakát a házban töltötte, majd másnap egy panzióban foglalt álnéven szobát, ahol az elfogatóparancs kibocsátását követően a rendőrség megtalálta és őrizetbe vette. A vádlott a szakértői vélemények alapján nem szenved a beszámítási képességét befolyásoló elmebetegségben, fennálló személyiségzavara azonban a bűncselekmények elkövetéséhez
hozzájárult.

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében és rendvédelmi szerv tagjának sérelmére, a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével,vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben elkövetett becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt életfogytig tartó szabadságvesztésre (fegyház) és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.  Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.


Az ítélet jogerős.


További hírek

  Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
2024. 04. 19. 09:15 pecsi-hirhatar.hu
  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport