PÉCSI HÍRHATÁR - Az MTA Arany Életpálya díjasa- Borgulya Istvánné

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.14.
 Vasárnap
Ma &Őrs napja van.
Holnap Henrik napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 07. 20:42     


Az MTA Arany Életpálya díjasa- Borgulya Istvánné
A Magyar Tudományos Akadémia Cursus vitae aureus, (Arany Életpálya) díjjal ismerte el a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar nyugalmazott oktatója, egyetemi magántanára dr. Borgulya Istvánné tevékenységét.

A  Magyar Tudományos Akadémia Cursus vitae aureus, (Arany Életpálya) díjjal ismerte el dr. Borgulya Istvánné egyetemi magántanár az üzleti kommunikáció és a kommunikáció-menedzsment területén végzett több évtizedes kutató munkáját, tudományszervező tevégenységét.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának egyik alapítója, 1972-ben csatlakozott az akkor mindössze két éve működő pécsi kihelyezett közgazdasági tagozat tanári gárdájához. Fél évszázados oktatói, kutatói munkája, nemzetközi tudományos jelenléte, tudományszervező tevékenysége az, ami példaértékűvé teszi az életművét.

“Ez egy nagyon világos láncra felfűzött 50 év volt. Mint nyelvész, egy idő után úgy láttam, hogy sokkal szélesebb összefüggésben kellene a nyelvvel foglalkozni, nem önmagában a jelrendszerrel, hanem inkább a kommunikációval, az üzleti kommunikációval és annak az interkulturális aspektusaival. A kommunikációmenedzsment – az én szűkebb kutatási területem - arra fókuszál, hogy mi minden tényező befolyásolja a kommunikációt és hogyan legyen azoly módon szervezett, ahogy az az adott szervezet számára a legelőnyösebb.” - adott számot fél évszázados munkássága számára fontos elemeiről.

Nyelvész végzettségű bölcsészként került a pécsi közgazdasági tagozat oktatói közé, szakterülete a vezetéstudomány egy sajátos interdiszciplináris ága, a szervezeti, vállalati kommunikációmenedzsment. Sajátossága, hogy gazdálkodás-, kommunikáció-, kultúra-, nyelvtudományi és infokommunikációs aspektusokat ötvöz.

“A szervezeti vezetők tisztában vannak azzal, hogy az eredményességet döntő módon meghatározza a jól szervezett és működtetett kommunikáció. E terület komplex művelésének azonban Magyarországon nem voltak előzményei. Így az MTA GTB-n belül a kommunikációmenedzsment albizottság, illetve munkabizottság és egy országot átfogó kutatói és vállalati-akadémiai-hálózat létrehozása nagy előre lépést jelentett. Örülök, hogy szakmatársaimmal az ilyen kutatások és oktatás elindításával, majd összefogásával és művelésével hozzá járultunk és járulunk ma is a szervezetvezetés eredményességének növeléséhez.” - tette hozzá a korábban elmondottakhoz.

Kutatói munkája mellett szaknyelvi oktatóként, később az Üzleti Kommunikáció és Idegennyelvi Tanszék vezetőjeként dolgozott. Az oktatás, a mindennapos munka a hallgatókkal, a tananyag folyamatos frissen tartása éppúgy kiemelt szerepet játszott a kari munkájában, mint a tudományos munka vagy a tankönyvírás. Nevéhez is fűződik a gazdasági szakfordítói képzés elindítása és több szakirány kidolgozása, bevezetése is a Közgazdaságtudományi Karon amellett, hogy 1984-ben szervezésében indult meg és 1987-ig irányítása alatt folyt Pécsett az állami nyelvvizsgáztatás. Tanszékvezetőként kiemelt helyen kezelte a folyamatos külföldi tapasztalatszerzés ösztönzését, és a tanszék oktatóinaka bekapcsolását nemzetközi kutatási projektekbe.

Bár ma már órarendszerűen nem oktat, számos intézményben - köztük a PTE Közgazdaságtudományi Karán is - rendszeresen tart előadásokat, gyakorlati kurzusokat, valamint kikérik a véleményét, kutatói munkája során szerzett tapasztalatait a PhD képzésben hasznosítják. A nyugdíjas években a kutatómunka került előtérbe, de folyamatos a kapcsolata a területén dolgozó fiatal kollégákkal, akiknek az útját a megváltozott tudományos környezetben is segíti.

Mint elmondta, vannak fiatalok, akik kommunikáció-menedzsmenttel és a hozzá tartozó területekkel foglalkoznak. Vallja, sokkal világosabbak most az elvárások, mint az ő indulásakor volt.  Sokkal inkább magukra voltak hagyva annak az összes szépségével és szabadságával és annak az összes buktatójával együtt.

Kitért arra is, a fiatal kollégáinak szinte kényszer a publikáció, nem is akárhol, lehetőleg külföldön. Hogy ez jó-e? Is-is. A kutatás olyan terület, ahol jó, ha van ideje megérlelődni egy-egy témának és a kutatónak van ideje arra, hogy igazán tájékozott legyen a nemzetközi irodalomban. A mostani kutatási kényszer pedig nem ad nekik elég időt ahhoz, hogy elég sokat olvassanak, elmélyülhessenek valamiben.


További hírek

  Negyedszázada rendezik meg
2024. 07. 13. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi virológusok segítségével jön létre
2024. 07. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport