PÉCSI HÍRHATÁR - Az országban elsőként képeznek homlokzattervező szakmérnököket

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 29. 21:06     


Az országban elsőként képeznek homlokzattervező szakmérnököket
A piaci igényre reagálva nemzetközi és hazai körben kiemelkedő cégekkel közösen 2022 februárjától Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést indít a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

Az egyre modernebb, sokszínűbb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások, a felhasznált építőanyagok újabb és újabb kihívások elé állítják az építőiparban dolgozókat.


Épített környezetünk külső megjelenésének tervezése nemzetközi szinten is évekre visszanyúló szakmai, illetve tudományos háttérrel rendelkezik, és szorosan kötődik az építőipari tervezési, valamint kivitelezési folyamatokhoz. A homlokzatok tervezésé és kivitelezése során mind nagyobb igény mutatkozik a homlokzattervező szakmérnökökre, akik már a beruházások tervezésének kezdeti lépéseitől jelen  vannak, együttműködnek  a projektvezetőkkel, az építészekkel és a gyártókkal.  A homlokzatok szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben vesznek részt, valamint szerepet vállalnak a kivitelezés folyamatos nyomon követésében.


Mint  Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki  Ismeretek Tanszékének munkatársa, a képzés koordinátora elmondta, a   képzés tartalmi  kialakításakor figyelembe vették a jelenlegi nemzetközi sztenderdeket, mélyreható vizsgálatokat végezte, melynek  során felmérték mekkora rá az igény hazánkban és külföldön. A kezdeti lépésektől folyamatosan egyeztettek az építőipari ágazat nagy tapasztalatokkal rendelkező képviselőivel, az elemzések során levont következtetéseket  igyekeztek beépíteni a képzés anyagába, igazodva a jelenlegi oktatási struktúrához.


A hallgatók két féléven keresztül, emelt óraszámban, modulrendszerben sajátíthatják el a homlokzat szerkezeti kialakításához szükséges komplex megoldásokat tartalmazzák,  a kapcsolódó anyagismeretet, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM alkalmazásokat.  Mindezeket valós piaci szereplőkkel és helyszíneken tehetik meg.

 

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar oktatói a Hydro Building Systems GermanyGmbh. (Wicona) és a HydroExtrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzéshez szükséges  tananyagot, valamint annak menetét, az egymásra épülő modulokat. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét is bevonták az oktatásba. A félévekhez kapcsolódóan hazai és nemzetközi tanulmányutakon vesznek részt a hallgatók, e mellett  szakmai gyakorlatokon vesznek részt, építés-kivitelezéseken és gyártóknál ismerkednek meg a legújabb eljárásokkal.


Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja egyebek mellett  arról szólt,  hogy a homlokzattervező szakmérnök-képzés iránt az utóbbi években megnőtt a piaci igény. Ez egy friss területe az építőiparnak, amit a felsőoktatás-sal közösen szeretne megoldani. Egy cégcsoporton belül  ugyanis előfordulhat, hogy olyan  beruházásra kapnak megbízást, aminek a megvalósításához egy általános képzésben részesült, kiváló szaktudású mérnök már nem rendelkezik elegendő ismerettel,  ezért szükséges, hogy speciális tudással is kiegészítse azt. Ezt több év alatt is megteheti, de az adott cég  egy képzőhely bevonásával le is rövidítheti ezt az időszakot. Ma már a mérnökök diplomája annál többet ér, minél több betétlap igazolja a folyamatos szakmai továbbképzésüket.


Mindehhez Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatója, a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetője a következőket tette hozzá, a cégük egyik alapértéke, amely áthatja működésüket az, hogy a tudásra építenek, ugyanis nagyon fontosnak tartják a versenyképességük megtartását, ehhez pedig  a jelenlegi munkatársaik mellett, kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal szakembereikre, azok folyamatos továbbképzésére.  Ennek jegyében  a szakember-utánpótlást jelentő szakképzésnek minden egyes  szakmában a legmagasabb színvonalon kell  módon kell megvalósulnia. A most útjára indított homlokzattervező szakmérnök  felsőfokú szakképzés is ezek közé tartozik, ugyanis, mint akkreditált képzés Nyugat-Európában is kevés felsőoktatási intézményben érhető el. Az ismeretek átadásában nagyon fontos szerepet játszanak az építőipari cégek,  az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szereléstechnológia folyamatait olyan tervezési tudással ötvözve sajátíthatják el a hallgatók, amelynek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek  egyedülálló tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd.


 „A nemzetközi homlokzati és függönyfal üzletághoz nemzetközi előadók és hallgatók is szükségesek, akik világszerte együttműködnek az életképes és fenntartható építőipar létrehozásában. Pontosan ez az alapja ennek a homlokzati tervező tanfolyamnak. Az ipar neves és elismert professzorait, szakértőit kérte fel a Pécsi Tudományegyetem, hogy oktassák és képezzék a nemzetközi homlokzattervező mérnökök új generációját. A képzés célja a mérnökök és építészek gondolkodásmódjának, valamint a szükséges tudományos háttér a használatra kész gyakorlati tapasztalatokkal való összekapcsolása. Ha valaki ennek a szakmának a legjobbjává akar válni, akkor számára kötelező a képzés elvégzése” – vélekedik Werner Jager, a WICONA műszaki és marketing igazgatója.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport