PÉCSI HÍRHATÁR - Bázisintézmény lett a Gandhi

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.06.25.
 Péntek
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 01. 18:04     


Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.

A pécsi Gandhi Gimnázium az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett.
 
Újabb rangos címmel ismerték el a pécsi Gandhi Gimnázium pedagógiai tevékenységét, az elkövetkező három évben az Oktatási Hivatal bázisintézményeként folytathatják tevékenységüket. Az általuk elért eredményeket, módszereket  szélesebb körben  megismertetik, azokat  átvehetik más oktatási intézmények,  ezek között számos olyan szakmai újítást, fejlesztést, amelyeket a  elmúlt néhány esztendőben megvalósítottak.


Messzire jutott a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, állapíthatjuk meg, ha végignézünk a történetén. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye pedagógiai programjával három éve UNESCO-elismerést is kiérdemelte. Immár 26 éve folyik falai között olyan oktató és nevelő munka, ami azon a  a meggyőződésen alapul, hogy a leszakadó társadalmi csoportok számára hosszabb távon a tanulás a legfontosabb és legjárhatóbb út a felemelkedéshez. Az idén januárban kiírt, az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” cím elnyerését célzó pályázatra azt követően jelentkezett a gimnázium, hogy az elmúlt néhány esztendőben több olyan innovációt is bevezettek, amelyeket más iskolák is hasznosíthatnak.


Az Oktatási Hivatal a hazánkban működő köznevelési intézmények pedagógiai munkáját igyekszik eredményesebbé tenni azáltal, hogy ún. bázisintézmények megosztják a már működő jó gyakorlataikat, egyebek mellett helyet és lehetőséget biztosítanak műhelymunkák, bemutató órák, tanulmányi és tehetséggondozó versenyek, pedagógus-továbbképzések számára, s így a pedagógiai szakmai közélet fejlődését szolgálják. Ahhoz, hogy a pályázó méltónak bizonyuljon az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címre, be kellett mutatnia a többi közt a nevelőtestületét, a külső szakmai kapcsolatrendszerét, a bázisintézményi feladatok ellátásához szükséges eszközparkját, továbbá a már említett szakmai újításait, fejlesztéseit, jó gyakorlatait.


Az utóbbiak sorában a Gandhi beszámolt például arról, hogy a gimnáziumban hogyan fejlesztettek nemzetiségi tananyagtartalmakat hagyományos és digitális eszközökkel, miként használnak saját készítésű eszközöket is a nemzetiség nyelvoktatásban, hogyan támogatják a tanulást virtuális tantermi és digitális jegyzetelési módszerekkel, valamint hogy az alapfokú művészeti iskola (AMI) hangszeres zeneoktatásában miként jelenik meg az autentikus cigány népzene, a kollégiumban pedig miként zajlik a kompetenciafejlesztés.


A napokban érkezett értesítések szerint az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja a Gandhit külön-külön a gimnáziumi oktatása és a művészeti nevelése, míg a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja a gimnáziumi és kollégiumi munkája miatt is érdemesnek ítéli az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” címre. Az elismeréseket később, ünnepélyes keretek között adják át. A pécsi intézmény 2023. június 15-ig viselheti a címet, s közben az Oktatási Hivatallal együttműködésben kell eleget tennie a bázisintézményi – fentebb említett – feladatainak.


Mint Ignácz István az intézmény igazgatója elmondta, ez az elismerés a csapatmunka diadala, hiszen a teljes tantestület többéves munkájának és a fenntartó támogatásának köszönhető.  Örömteli, hogy valamennyi egység fel tudott mutatni jó gyakorlatot, és az is, hogy az újításaikat ezek szerint más szakemberek is értékelik.


Kitért arra is, az iskola országos szinten is kiemelkedően foglalkozik a nemzetiségi oktatással, kultúra- és hagyományőrzéssel, és most újabb lehetőségük nyílik arra, hogy megmutassák ezt az oktató-nevelő munkát. Készek  arra és bíznak benne, hogy a nyitottságuk tovább erősíti, szélesíti a szakmai kapcsolatrendszerünket.


Mindehhez a következőket tette hozzá az iskolát fenntartó Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője Virág Bertalan,  büszkék  az újabb rangos címre. Ismét visszaigazolást kaptak arra, hogy a Gandhi jó úton jár. Immár e megerősítés birtokában is folytatják a munkát mind a hátrányos helyzetű diákok oktatása, mind pedig a cigány/roma identitástudat erősítése, értékek bemutatása, a nemzetiséghez és a többségi társadalomhoz tartozók egymáshoz közelítésében.


További hírek

  Jövőbe mutató oktatásfejlesztés
2021. 06. 25. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb együttműködés
2021. 06. 24. 01:39 pecsi-hirhatar.hu
  Díj viseli a pécsi professzor nevét
2021. 06. 23. 01:29 pecsi-hirhatar.hu
  A kutyáknak sem könnyű
2021. 06. 22. 01:58 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb körforgalmi csomópont épül Pécsen
2021. 06. 21. 01:27 pecsi-hirhatar.hu
  Nyári Színház újra
2021. 06. 20. 11:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ötéves a „Pécs Summer School”
2021. 06. 20. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsett öntött harang
2021. 06. 18. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Az „értelmi szerző” is rács mögé kerül
2021. 06. 17. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az ártó szellemeket is elűzik
2021. 06. 16. 20:28 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport