A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Trüffel Cukrászda közösen megalkotott fagylaltjaiban a borokkal harmonizáló friss gyümölcsök kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt.
A kísérletező kedv és a minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség jegyében megalkotott fagylaltokban a Borbirtok borai ötvöződnek a Trüffel Cukrászda fagylaltkészítési tudományával. Az ennek eredményeként megalkotott könnyed Rozé-sárgadinnye, a frissítő Sauvignon Blanc-lime, valamint a harmonikus Zenit-körte kombinációja a nyár esszenciáját hordozza magában, igazi ínyencség. Elsődlegesen a felnőtteknek ajánlják ezeket a fagylaltokat, bár elenyésző az alkoholtartalmuk, egy deci bornak megfelelő mennyiséghez nyolc gombócot kellene elfogyasztani.
„Nem egyedülálló a borfagylalt, hiszen mások is készítettek már hasonlót, de Pécsett mi vagyunk az elsők, pláne egyszerre három ízzel, melyek karaktere a bor és a gyümölcsök harmóniájából született meg” – hangsúlyozta Skultéti István főcukrász. Ehhez kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza, Ipacs-Szabó István arról szólt, hogy valóban készült már az országban és a világban is borfagylalt, de Zenit-alapút, még biztosan senki nem kóstolhatott. Ezt fehér szőlő fajtát az ősi magyar Ezerjó és a francia Bouvier keresztezésével alkotta meg 1951-ben, Pécsett a pécsi Kutatóintézet egykori munkatársa Király Ferenc.
(fotó: Csortos Szabolcs)