PÉCSI HÍRHATÁR - Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.20.
 Hétfő
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 08. 11:35     


Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek
Fegyverekhez fejlesztettek különleges tartószerkezetet a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

Különleges tartószerkezetet fejlesztettek Fegyverekhez a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

A Magyar Honvédség megbízásából katonai terepjáróra terveztek kollektív fegyverek működtetésére és köríves mozgatására alkalmas szerkezetet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Ipari termék és formatervező szakán tanuló hallgatók. Az egyedülálló felépítmény az egyetem és a  Magyar Honvédség Modernizációs Intézete között létrejött, a magyar honvédek felszerelésének hazánkon belül előállítható tárgyi eszközkészletének innovatív fejlesztését megcélzó együttműködés keretében valósult meg.

A hadviselésben a technikai fejlesztések, a smart technológiák használata jelentős mértékben külföldi gyártókhoz köthető, holott Magyarországon is minden feltétel adott a magas szintű, iránymutató fejlesztések megvalósítására. A honvédség és az egyetem közötti kapcsolat fő vonulatát a katonák eszközkészletének innovatív fejlesztése, az előremutató technológiák alkalmazása jelenti, így olyan fejlesztések válhatnak az együttműködés elemeivé, amelyek később a katonák mindennapi tapasztalataiból és a MIK mérnöki szaktudásából, hallgatói kreativitásából kovácsolódhatnak valós innovációvá.

A feladat ebben az esetben a honvédségnél rendszeresített terepjáró átalakítása, kiegészítése volt egy olyan szerkezet létrehozásával, amely lehetővé teszi a támogató fegyverzet járműre illesztését, és működtetését. A hallgatóknak egy boruló kerethez rögzített forgózsámolyt kellett megszerkeszteniük, amely alkalmas különböző fegyverek használatára kialakított bölcsők fogadására és a fegyverzet köríves mozgatására. A honvédség által megfogalmazott elvárások között nemcsak a fegyverzet használatára vonatkozó igények jelentek meg, hanem esztétikai szempontok is. A szerkezet kialakításánál fontos volt annak utólagos szerelhetősége, a megfelelő futáspozíció beállíthatósága és feszíthetősége. A felépítményre három megoldás is született.

Mint  Vasváry-Nádor Norbert, az ipari termék és formatervező szak operatív szakfelelőse elmondta, a hallgatók a megoldandó probléma megfogalmazásától a kivitelezésre alkalmas tervdokumentáció elkészítéséig egy csoport részeként, de önálló feladatrészletek teljesítésével végezték a munkájukat. Az oktatói konzultációk elsődlegesen a hallgatók által felvázolt ötletek, tervek helyes irányban tartására, döntések meghozatalára és a feladat elvégzéséhez szükséges feltételek megteremtésére irányultak. A honvédség által megfogalmazott feladat összetettségében bőven kimerítette az ipari termék és formatervező alapképzés követelmény-rendszerét.

Mindehhez Bakos Csaba Attila alezredes, az Magyar Honvédség  Modernizációs Intézet védelmi innovációs együttműködéséért felelős osztályvezetője a következőket tette hozzá, az ipari termék és formatervező szak, valamint a honvédség együttműködése mindkét fél számára fejlődést jelent, valós problémákra valós innovációk jöhetnek létre, aminek a dél-dunántúli régióban is érezhető gazdasági fejlesztő hatása lehet, tovább erősítve Magyarország védelmi innovációs ökoszisztémáját.

A pilot projektben létrejött fejlesztés az integrált terméktervezés tantárgy keretében valósult meg. Ez a kurzus a felsőoktatás lehetőségein belül elvégezhető legkomplexebb tervezési folyamatot foglalja magában: a felmerülő probléma önálló megoldásában megjelenik az alapképzésben elsajátított mérnöki tudást adó tantárgyak ismeretanyaga. Ennek használatával jön létre a megrendelői igényeknek megfelelő termékkoncepció, amely gépészetileg és esztétikailag is kielégíti a magas elvárásokat. A most megvalósult projekt fontos mérföldkő lehet a szak szempontjából. A pilot projektben megalkotott innovatív szerkezet tervdokumentációja egyelőre nem gyártmányterv, vagyis annak minden részlete optimalizálható, és a gyártás megkezdése előtt egyéni gyártástechnológiák szerint módosítható.


További hírek

  Minden korosztályt megszólítanak
2021. 09. 19. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap egy gyerekelőadással indul az évad
2021. 09. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport