PÉCSI HÍRHATÁR - Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.05.26.
 Szombat
Ma Fülöp napja van.
Holnap Hella napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 30. 02:34     


Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban
Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni?

Bűn és bűnhődés veszprémi Pannon Várszínház előadásában a Pécsi Harmadik Színházban.

Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni? – ezt a kérdést boncolgatja Bűn és bűnhődés című regényében Dosztojevszkij, az emberi lélek mélységeinek egyik legjobb ismerője, a lélekábrázolás mestere. A világhírű alkotást a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a Pécsi Harmadik Színházban május 2-án és 3-án Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával.

- Nem könnyű együtt aludni Dosztojevszkijjel – idézte fel akkori élményeit Vándorfi László, amikor arról faggatták, milyen óriási munkát jelentett számára a Bűn és bűnhődés című regény színpadra alkalmazása.

Mint elmondta, a szövegből kiindulva igyekezett kibontani a grandiózus mű eddig feltáratlan mélységeit, s rendezőként a szereposztásban ezt érvényre is juttatta. Éppen ezért olyan alkatokra - külsőre és belsőre egyaránt értendően - osztotta a szerepeket, amilyeneket Dosztojevszkij megírt,ennek értelmében  ugyanaz a színész játssza azokat, akik egymás tükörképei, hasonmásai a történetben. Minden egyes szereplőnek nagy íveket, óriási mélységeket kell bejárnia, ez adja egyszerre a feladat nehézségét és gyönyörűségét.

A Raszkolnyikovot alakító Szelle Dávid, annak a véleményének adott hangot, hogy fizikailag is, de legfőképpen lelkileg megterhelő ezt a gyilkost hitelesen játszani. Kitért arra is,  olyan érzéseket, indulatokat kellett önmagában találnia megformálásához, amelyeknek a létezéséről nem is tudott. Hangsúlyozta, Raszkolnyikov nem egy gonosz ember, s a nézőnek együtt kell éreznie vele mindannak ellenére, amit tett.


A rejtélyes vizsgálóbírót, Porfirijt Egyed Brigitta kelti életre. Mint mondja, óriási lehetőség és nagy kihívás volt számára ez a szerep, hiszen nem tudja ,,férfiből” megközelíteni a figurát. Azonban véleménye szerint, nem a nemiség a fő jellemvonása a Raszkolnyikovval folytatott harcában, hiszen  ők egymás méltó szellemi partnerei egymásnak, s egy roppant izgalmas filozófiai párbaj zajlik közöttük. Percről percre meg kell szülni ezt a szerepet – ettől gyönyörű és kegyetlenül nehéz is.

A Pannon Várszínház produkciójához, amelyben szinte a teljes társulat fellép, a rendező állandó alkotótársa, Krámer György készített koreográfiát. Miként az utóbbi években Pécsett bemutatott darabjaikban megszokhattuk, a metaforikus jelentést hordozó díszletelemek alkalmazása és az izgalmas tér-idő játék ezúttal is meghatározói lesznek a történet színpadi megvalósításának.


További hírek

  Cél a jobb betegellátás
2018. 05. 25. 01:28 pecsi-hirhatar.hu
  Civil szervezetek hatvan projektje
2018. 05. 24. 02:29 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az euró bevezetésére tett lépések
2018. 05. 23. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Gyereknap az Iparosházban
2018. 05. 22. 22:27 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvét után a legrégebbi ünnepünk
2018. 05. 21. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztivál az öko-gondolat jegyében
2018. 05. 20. 02:09 pecsi-hirhatar.hu
  Közszolgáltatási rend pünkösdkor
2018. 05. 19. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Újdonság a horvát-magyar gasztro-udvar
2018. 05. 18. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Piknik sztárfellépőkkel
2018. 05. 17. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Két este Kobayasival Pécsett
2018. 05. 16. 02:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport