PÉCSI HÍRHATÁR - Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 30. 02:34     


Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban
Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni?

Bűn és bűnhődés veszprémi Pannon Várszínház előadásában a Pécsi Harmadik Színházban.

Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni? – ezt a kérdést boncolgatja Bűn és bűnhődés című regényében Dosztojevszkij, az emberi lélek mélységeinek egyik legjobb ismerője, a lélekábrázolás mestere. A világhírű alkotást a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a Pécsi Harmadik Színházban május 2-án és 3-án Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával.

- Nem könnyű együtt aludni Dosztojevszkijjel – idézte fel akkori élményeit Vándorfi László, amikor arról faggatták, milyen óriási munkát jelentett számára a Bűn és bűnhődés című regény színpadra alkalmazása.

Mint elmondta, a szövegből kiindulva igyekezett kibontani a grandiózus mű eddig feltáratlan mélységeit, s rendezőként a szereposztásban ezt érvényre is juttatta. Éppen ezért olyan alkatokra - külsőre és belsőre egyaránt értendően - osztotta a szerepeket, amilyeneket Dosztojevszkij megírt,ennek értelmében  ugyanaz a színész játssza azokat, akik egymás tükörképei, hasonmásai a történetben. Minden egyes szereplőnek nagy íveket, óriási mélységeket kell bejárnia, ez adja egyszerre a feladat nehézségét és gyönyörűségét.

A Raszkolnyikovot alakító Szelle Dávid, annak a véleményének adott hangot, hogy fizikailag is, de legfőképpen lelkileg megterhelő ezt a gyilkost hitelesen játszani. Kitért arra is,  olyan érzéseket, indulatokat kellett önmagában találnia megformálásához, amelyeknek a létezéséről nem is tudott. Hangsúlyozta, Raszkolnyikov nem egy gonosz ember, s a nézőnek együtt kell éreznie vele mindannak ellenére, amit tett.


A rejtélyes vizsgálóbírót, Porfirijt Egyed Brigitta kelti életre. Mint mondja, óriási lehetőség és nagy kihívás volt számára ez a szerep, hiszen nem tudja ,,férfiből” megközelíteni a figurát. Azonban véleménye szerint, nem a nemiség a fő jellemvonása a Raszkolnyikovval folytatott harcában, hiszen  ők egymás méltó szellemi partnerei egymásnak, s egy roppant izgalmas filozófiai párbaj zajlik közöttük. Percről percre meg kell szülni ezt a szerepet – ettől gyönyörű és kegyetlenül nehéz is.

A Pannon Várszínház produkciójához, amelyben szinte a teljes társulat fellép, a rendező állandó alkotótársa, Krámer György készített koreográfiát. Miként az utóbbi években Pécsett bemutatott darabjaikban megszokhattuk, a metaforikus jelentést hordozó díszletelemek alkalmazása és az izgalmas tér-idő játék ezúttal is meghatározói lesznek a történet színpadi megvalósításának.


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport