PÉCSI HÍRHATÁR - Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 30. 02:34     


Bűn és bűnhődés a Harmadik Színházban
Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni?

Bűn és bűnhődés veszprémi Pannon Várszínház előadásában a Pécsi Harmadik Színházban.

Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni? – ezt a kérdést boncolgatja Bűn és bűnhődés című regényében Dosztojevszkij, az emberi lélek mélységeinek egyik legjobb ismerője, a lélekábrázolás mestere. A világhírű alkotást a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a Pécsi Harmadik Színházban május 2-án és 3-án Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával.

- Nem könnyű együtt aludni Dosztojevszkijjel – idézte fel akkori élményeit Vándorfi László, amikor arról faggatták, milyen óriási munkát jelentett számára a Bűn és bűnhődés című regény színpadra alkalmazása.

Mint elmondta, a szövegből kiindulva igyekezett kibontani a grandiózus mű eddig feltáratlan mélységeit, s rendezőként a szereposztásban ezt érvényre is juttatta. Éppen ezért olyan alkatokra - külsőre és belsőre egyaránt értendően - osztotta a szerepeket, amilyeneket Dosztojevszkij megírt,ennek értelmében  ugyanaz a színész játssza azokat, akik egymás tükörképei, hasonmásai a történetben. Minden egyes szereplőnek nagy íveket, óriási mélységeket kell bejárnia, ez adja egyszerre a feladat nehézségét és gyönyörűségét.

A Raszkolnyikovot alakító Szelle Dávid, annak a véleményének adott hangot, hogy fizikailag is, de legfőképpen lelkileg megterhelő ezt a gyilkost hitelesen játszani. Kitért arra is,  olyan érzéseket, indulatokat kellett önmagában találnia megformálásához, amelyeknek a létezéséről nem is tudott. Hangsúlyozta, Raszkolnyikov nem egy gonosz ember, s a nézőnek együtt kell éreznie vele mindannak ellenére, amit tett.


A rejtélyes vizsgálóbírót, Porfirijt Egyed Brigitta kelti életre. Mint mondja, óriási lehetőség és nagy kihívás volt számára ez a szerep, hiszen nem tudja ,,férfiből” megközelíteni a figurát. Azonban véleménye szerint, nem a nemiség a fő jellemvonása a Raszkolnyikovval folytatott harcában, hiszen  ők egymás méltó szellemi partnerei egymásnak, s egy roppant izgalmas filozófiai párbaj zajlik közöttük. Percről percre meg kell szülni ezt a szerepet – ettől gyönyörű és kegyetlenül nehéz is.

A Pannon Várszínház produkciójához, amelyben szinte a teljes társulat fellép, a rendező állandó alkotótársa, Krámer György készített koreográfiát. Miként az utóbbi években Pécsett bemutatott darabjaikban megszokhattuk, a metaforikus jelentést hordozó díszletelemek alkalmazása és az izgalmas tér-idő játék ezúttal is meghatározói lesznek a történet színpadi megvalósításának.


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport