PÉCSI HÍRHATÁR - Bűnelkövetőből szakács

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.11.
 Kedd
Ma Árpád napja van.
Holnap Gabriella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 18. 05:22     


Bűnelkövetőből szakács
Átvehették szakmunkás-bizonyítványukat azok a baranyai bűnelkövetők, akik úgy döntöttek, hogy rendbe hozzák az életüket. Képzett takarítók, parkgondozók, konyhai kisegítők, vagy gyorséttermi ételeladók lettek. Legutóbb a szakácsok végeztek

Az elmúlt két évben tréningről tréningre, képzésről képzésre jártak a Tudás-Érték-Tapasztalat programban részt vett börtönből szabadult egykori bűnelkövetők. Kitartásuk eredményeként vehették át  az OKJ-s  szakma megszerzését igazoló okleveleiket

- Ízesíteni, összetevőket kalkulálni és olyan ételt alkotni, amit mások jóízűen elfogyasztanak: óriási öröm ez - így foglalta össze szakmája szépségeit az egyik újdonsült szakács Erős Csaba.


Mint   mondja, a Tudás-Érték-Tapasztalat programnak köszönheti, hogy igazi fordulatot vett az élete, hiszen önerejéből aligha szerezhetett volna ilyen rövid idő alatt szakmát - ráadásul nem is egyet.


- Végigcsináltam a konyhai kisegítő és a gyorséttermi ételeladó, majd legutóbb az azokra épülő szakácsképzést - folytatja tovább.- Sőt, mindehhez még idegennyelv-oktatás is párosult. A tanfolyamok nem volt könnyűek, hiszen nagyon rövid idő alatt rengeteget kellett fejlődnünk, de az a tudat, hogy mindezt sikerült végigcsinálnom, nagyszerű.


Burgonyakrém-leves bacon-chips-szel, bácskai rizseshús káposztasalátával, desszertnek pedig Gundel-palacsinta – ezen ételek elkészítésével igyekezett Erős Csaba meggyőzni a vizsgabizottság tagjait a pécsi Forrás Szakiskola tankonyhájában.


- A főzést-sütést egy írásbeli-elméleti vizsgarész előzte meg - magyarázza Fenyősi Gyula mesterszakács, a vizsgabizottság elnöke. - Azt kértük tőlük, hogy röviden írják le a tételben kihúzott menüsor elkészítésének munkafolyamatát. A részleteket aztán a konyhában tegyék hozzá, végül pedig az elkészített étel „beszéljen”. A két nap során a nemzetközi konyha fogásaiból kellett egy-egy ételsort elkészíteniük,  valamint a magyar konyha remekeiből kértünk tőlük kóstolót. Ez utóbbi talán valamelyest könnyebben ment nekik, hiszen ezeket már többször megfőzték, mint például egy török piskótát.


A vizsgázóknak négy órájuk volt arra, hogy elkészítsék a vizsga-menüsort. Az utolsó  fogások  -  a becsinált csirke és almás lepény - is időben meglettek, közepesnél rosszabb eredményt senki sem ért el.


- A jó szakácsnak számtalan apróságnak tűnő, ámde fontos dologra oda kell figyelnie - hangsúlyozza  Fenyősi Gyula. - Mindezt azonban a gyakorlatban apránként sajátítják majd el, a most végzettek. A kezdő muníciót a képzésen  megkapták.
 
 A Tudás-Érték-Tapasztalat  projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatán elnyert 109 milliós  uniós támogatás segítségével valósul meg. A program keretében szakemberek nyújtanak  32 hónapon át segítséget a baranyai bűnelkövetőknek abban, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósításában a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnere, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont.


További hírek

  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Vonalakban
2018. 12. 01. 01:36 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport