PÉCSI HÍRHATÁR - Bűnelkövetőből szakács

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 18. 05:22     


Bűnelkövetőből szakács
Átvehették szakmunkás-bizonyítványukat azok a baranyai bűnelkövetők, akik úgy döntöttek, hogy rendbe hozzák az életüket. Képzett takarítók, parkgondozók, konyhai kisegítők, vagy gyorséttermi ételeladók lettek. Legutóbb a szakácsok végeztek

Az elmúlt két évben tréningről tréningre, képzésről képzésre jártak a Tudás-Érték-Tapasztalat programban részt vett börtönből szabadult egykori bűnelkövetők. Kitartásuk eredményeként vehették át  az OKJ-s  szakma megszerzését igazoló okleveleiket

- Ízesíteni, összetevőket kalkulálni és olyan ételt alkotni, amit mások jóízűen elfogyasztanak: óriási öröm ez - így foglalta össze szakmája szépségeit az egyik újdonsült szakács Erős Csaba.


Mint   mondja, a Tudás-Érték-Tapasztalat programnak köszönheti, hogy igazi fordulatot vett az élete, hiszen önerejéből aligha szerezhetett volna ilyen rövid idő alatt szakmát - ráadásul nem is egyet.


- Végigcsináltam a konyhai kisegítő és a gyorséttermi ételeladó, majd legutóbb az azokra épülő szakácsképzést - folytatja tovább.- Sőt, mindehhez még idegennyelv-oktatás is párosult. A tanfolyamok nem volt könnyűek, hiszen nagyon rövid idő alatt rengeteget kellett fejlődnünk, de az a tudat, hogy mindezt sikerült végigcsinálnom, nagyszerű.


Burgonyakrém-leves bacon-chips-szel, bácskai rizseshús káposztasalátával, desszertnek pedig Gundel-palacsinta – ezen ételek elkészítésével igyekezett Erős Csaba meggyőzni a vizsgabizottság tagjait a pécsi Forrás Szakiskola tankonyhájában.


- A főzést-sütést egy írásbeli-elméleti vizsgarész előzte meg - magyarázza Fenyősi Gyula mesterszakács, a vizsgabizottság elnöke. - Azt kértük tőlük, hogy röviden írják le a tételben kihúzott menüsor elkészítésének munkafolyamatát. A részleteket aztán a konyhában tegyék hozzá, végül pedig az elkészített étel „beszéljen”. A két nap során a nemzetközi konyha fogásaiból kellett egy-egy ételsort elkészíteniük,  valamint a magyar konyha remekeiből kértünk tőlük kóstolót. Ez utóbbi talán valamelyest könnyebben ment nekik, hiszen ezeket már többször megfőzték, mint például egy török piskótát.


A vizsgázóknak négy órájuk volt arra, hogy elkészítsék a vizsga-menüsort. Az utolsó  fogások  -  a becsinált csirke és almás lepény - is időben meglettek, közepesnél rosszabb eredményt senki sem ért el.


- A jó szakácsnak számtalan apróságnak tűnő, ámde fontos dologra oda kell figyelnie - hangsúlyozza  Fenyősi Gyula. - Mindezt azonban a gyakorlatban apránként sajátítják majd el, a most végzettek. A kezdő muníciót a képzésen  megkapták.
 
 A Tudás-Érték-Tapasztalat  projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatán elnyert 109 milliós  uniós támogatás segítségével valósul meg. A program keretében szakemberek nyújtanak  32 hónapon át segítséget a baranyai bűnelkövetőknek abban, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósításában a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnere, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont.


További hírek

  Új kukásautókra cserélik a régieket
2019. 02. 20. 23:45 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a felkészülés a brexitre
2019. 02. 19. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
2019. 02. 18. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
2019. 02. 14. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább növelhetők a hozamok
2019. 02. 13. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújuló város, megújuló energia,
2019. 02. 12. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kísérleti nyulaknak nézte a kollégáit
2019. 02. 11. 20:22 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport