PÉCSI HÍRHATÁR - Churchill és Garbo

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.03.22.
 Szerda
Ma Benedek napja van.
Holnap Beáta napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 11. 19. 08:47     


Churchill és Garbo
A Rózsavölgyi Szalon vendégjátéka a Pécsi Harmadik Színházban.

A Pécsi Harmadik Színházban  látható a Rózsavölgyi Szalon  előadása a főszerepekben Nagy-Kálózy Eszterrel és Hegedűs D. Gézával.

A vén oroszlán és a titokzatos szfinx – ez az alcíme Isabelle Le Nouvel darabjának, melyet Churchill és Garbo címen tűzött műsorára magyarországi bemutatóként a Rózsavölgyi Szalon 2021 májusában Nagy-Kálózy Eszterrel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben.

A francia darab a múlt század két nagy alakját, legendák övezte egyéniségét: Sir Winston Churchillt és Greta Garbót hozza közel egymáshoz és hozzánk. A történet alapja valós. A nagy formátumú brit politikus és a filmtörténet legtitokzatosabb színésznője a görög milliárdos, Aristoteles Onassis luxusjachtján találkozott 1959 júliusában Monte-Carlóban.

Itt sétált be a kedélybeteg, viszkiző, szivarozó, festegető ex-miniszterelnök magányába a lassan két évtizede nem forgató (a filmrendező Visconti ajánlatát is épp visszautasító), megközelíthetetlen díva. Életük és választásaik ellentétesek. Ahogy az előadás egyik kritikusa, F. Tóth Benedek írja: „Churchill egész életében vágyott az elismerésre, meg is harcolt érte, ám békeidőben senkinek nincsen szüksége megmentőkre. Garbo pedig mindent elért, amit egy színésznő megkaphat, ám sosem vágyott dicsőségre”.

Most, miközben jachtjuk Onassis privát szigetére, a Scorpiosra tart, a kölcsönös csodálat felszínét feltépve, mélyen emberi vallomásokig jutnak el saját magukról. Szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetéseik során, életük egy adott, közös pontján a legközelebb kerülnek egymáshoz. Az idézett ítész szerint Hegedűs D. Géza pontosan tárja elénk „a gyötrődő, önmaga nagyszerűségének csapdájában vergődő, ám szellemében, emberségében, gyarlóságában mégis tündöklő elmét.

Nagy-Kálózy Eszter pedig tűpontosan elénk teszi Greta Garbo tragédiáját: ragyoghatna, lehetne nappali lámpás, éjszakát beragyogó csillag, mégis menekül a fény elől. Élni vágyik, csak éppen nem tudja, hogy az árnyékban mi vár rá… Nagy-Kálózy Eszter Garbo szerepében megmutatja nekünk, hogy a díva mögött egy szeretetre vágyó kamaszlány szíve dobog… És ott van Csiby Gergely (Nick), aki Churchill titkárát alakítja, és aki nélkül se Churchillnek, se Garbónak nem jutna eszébe, hogy milyen is volt az, amikor az ember előtt ott állt az egész élet, mert aki csak folyton visszafelé tekinget, s aki csupán a múltból építi jövőjének útjait, az örökre a vágyainak és csalódásainak foglya marad. A titkár az, aki egyszerre tart tükröt múltnak és jövőnek – hátha csapdába ejti és élhetővé teszi a jelent.

 

A Rózsavölgyi Szalon Hegedűs D. Géza rendezésében bemutatott, 12 éven felülieknek ajánlott előadás november 20-án (vasárnap) és 21-én (hétfő) este 7 órakor látható Pécsen.(fotó: Molnár Miklós)


További hírek

  Szokások, énekek, fazekak
2023. 03. 21. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
2023. 03. 21. 21:01 pecsi-hirhatar.hu
  Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023. 03. 18. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs Junior – pARTy
2023. 03. 17. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023. 03. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023. 03. 15. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Kossuth kifli sütnek
2023. 03. 14. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Szenes Árpád kiállítás Pécsett
2023. 03. 13. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Függőségek, párválasztás, mesterséges intelligencia
2023. 03. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Mosópornak álcázott dohány
2023. 03. 10. 21:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport