PÉCSI HÍRHATÁR - Diagotchi a cukorbeteg tamagotchi

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.22.
 Csütörtök
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 12. 19. 20:00     


Diagotchi a cukorbeteg tamagotchi
Cukorbeteg gyerekeknek segítő virtuális kisállattal nyert nemzetközi innovációs bronzérmet a Pécsi Tudományegyetem csapata.

A Pécsi Tudományegyetem csapatának cukorbeteg gyerekeknek segítő virtuális kisállata a Diagotchi nemzetközi innovációs díjat nyert.

 

Az orvosi karon működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete(ITD) képviseletében a  négy brazil diákból álló  csoport  egy nemzetközi versenynen cukorbeteg gyerekeknek segítő virtuális kisállatukkal innovációs bronzérmet nyert. A hackathonegy új és rendkívül népszerű versenytípus egyetemi-tudományos körökben. A résztvevőknek rövid idő alatt kell egy megadott problémára működőképes digitális megoldást találniuk. Többnyire egy nap alatt el kell jutni az ötlettől a tervezésen és a fejlesztésen át egy működő, bemutatható prototípusig, ami nagyon pörgős, intenzív munkát igényel.

Az egészségügyi fókuszú hackathon főszervezője az EIT Health nevű összeurópai egészségügyi innovációs és kutatási szervezet volt.A 150 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő csoportosulásbana régiót a PTE ITD képviseli. Ennek megfelelően az intézet bonyolíthatta le a pécsi egyetem első egészségügyi ötletversenyét, amelynek győztese továbbjutott az európai döntőbe.
Központi témának a gyermekkori cukorbetegség kérdését választották, aminek kezelése számos nehézséggel jár, így tág teret enged az újító gondolkodásnak. A versenyre tucatnyi – magyar és külföldi diákokból álló – csapat nevezett, a zsűri pedig végül négy brazil diák ötletét választotta a legjobbnak. Ők léphettek tovább a kontinentális fináléba, ahol nagyon komoly sikert elérve a harmadik helyen végeztek.

„Az európai záróforduló előtt mindössze két hetünk volt tökéletesíteni az ötletünket, így hetente többször összeültünk dolgozni rajt. Egyikünk sem vett részt semmi hasonlóban korábban, az alapoktól voltunk kénytelenek mindentmegtanulni. A döntőre egy négy perces videót vártak el tőlünk, amihez meg kellett tanulnom egy teljesen új szoftver használatát. A legjobb tíz csapatnak végül élőben tette fel a zsűri a kérdéseit. A legjobbunkat hoztuk és nagyon örülünk a harmadik helynek” – összegezte a versenyt Fernanda Marx, aki 2018 óta a PTE építészeti doktori iskolájának hallgatója.

A brazil-pécsi sikercsapat az ITD nevéhez méltóan igazán transzdiszciplináris összetételű, vagyis a tagok különféle tudományterületekről érkeztek: a többiek gépészmérnöknek, orvosnak és ápolónak tanulnak a PTE-n. Mentorként és külső tanácsadóként Dr. Deák Máté segítette a munkájukat, aki az ITD tudományos munkatársa, egyben a Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék adjunktusa.

 „Nagyon határozott és eltökélt módon építették fel a projektjüket, végig szem előtt tartva a cukorbetegséggel élő gyermekek életminőségének javítását. Mentorként leginkább a hackathon speciális elvárásaira, a verseny sajátosságaira történő felkészítésben kellett a csapatot segítenem” – mondta el a finálé után.

A Diagotchi névre keresztelt bronzérmes koncepció játékos módon segít megmagyarázni a cukorbeteg gyerekeknek a betegségüket és megértetni a kezelés fontosságát. A diákok a húsz éve az egész világot meghódító tamagotchi mintájára egy virtuális kisállatot terveztek – aki történetesen cukorbeteg, így azokat a tüneteket produkálja és azokon a kezeléseken kell átesnie, mint a gyerekeknek.A csapat az ötlet mellé üzleti tervet is összeállított, így elképzelhető, hogy a jövőben részben vagy egészében valóra tud válni.

„Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre. A PTE ITD azzal a céllal jött létre, hogy a különböző tudományágak kutatói között kapcsolatot tudjunk teremteni. Ezáltal ösztönözzük az innovációt és felgyorsítjuk a kutatási eredmények áramlását a gazdaságba. A Diagotchi mindezt modellezte kicsiben a tudományos együttműködéstől az ötlet piacra vihető formába öntéséig” –  emelte ki dr. Sík Attila, a PTE ITD intézetvezetője.


További hírek

  Online stand-up fizika show
2021. 04. 22. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Szociális munka és szociális ökológia
2021. 04. 21. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
2021. 04. 20. 14:58 pecsi-hirhatar.hu
  Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6
2021. 04. 19. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi színtársulathoz csatlakozott Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
2021. 04. 14. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Angolul mérték össze földrajz tudásukat
2021. 04. 14. 10:37 pecsi-hirhatar.hu
  Elfogták a trafikrablót
2021. 04. 12. 20:07 pecsi-hirhatar.hu
  A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021. 04. 11. 11:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport