PÉCSI HÍRHATÁR - Dimenzióugrás az építészetben

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.02.25.
 Csütörtök
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 01. 14. 20:25     


Dimenzióugrás az építészetben
Az építőipar robbanásszerű digitalizációja zajlik: a virtuális térben zajló folyamatoptimalizálás átalakítja az ágazatot.

A virtuális térben zajló folyamatoptimalizálás átalakítja az építőipart.


Az építmény háromdimenziós modelljén alapuló információmenedzsment összeköti a teljes építőipari vertikumot; hatékonyabb tervezést, egyértelmű kommunikációt, pontosabb ütemezést, lényegesen kevesebb hibalehetőséget, valamint a kivitelezés során kisebb kockázatot jelent. Az első felhasználók között ott van az egyik legnagyobb magyar építésziroda, a KÖZTI is.


Ma már senki sem térképekkel és útikönyvekkel felpakolva autózik le a tengerpartra, ha nyaralni akar, hiszen a telefonja megtervezi az útvonalat, listázza a látnivalókat, a benzinkutakat, megmutatja a szállás környékét –akár élőben! – és ha kell, felkínálja az alternatívákat, vagy megkeresi az éppen nyitva tartó gyógyszertárakat. A kétdimenziós offline világból rengeteg plusz információt és elképesztő hatékonyságot biztosító háromdimenziós rendszer lett.

 

Hasonló folyamat indult el a világ vezető építészeti műhelyeinél, így a KÖZTI-nél is. Eddig egyetlen fejlesztés sem változtatta meg annyira az építőipart, mint a BIM, ami – a nagyberuházásoknak köszönhetően – exponenciális ütemben terjed az építészeti, a mérnöki, a kivitelező és az üzemeltető cégeknél. Ez a rendszer az építőipar modernizációjának leggyorsabb és leghatékonyabb eszköze, a tapasztalatok alapján akár 15-20 százalékos költségcsökkenést is eredményezhet.


Ez a teljesen új mérnöki szemlélet, a virtuális térben zajló közös munka egységesíti és egy rendszerben kezeli az épülettel kapcsolatos műszaki információkat, amelyek évek múlva is felhasználhatóak.


„A Puskás Aréna, a Kopaszi-gát lakóépületei, a Belvárosi Sportközpont, illetve az épülő multifunkcionális kézilabdacsarnok esetében is  használtuk az új rendszert - hangsúlyozza – fejtette ki Petri Dávid, BIM menedzser, a KÖZTI építésze.
 Kitért arra is, hogy a jól előkészített tervek jelentősen lerövidítik a koordinációs folyamatot, és ebből a társszakmák is profitálnak, mert biztonsággal előre tervezhetővé válnak például az anyagrendelések vagy az üzemeltetés során a karbantartási ciklusok.


Az egyik legfontosabb előny a tévedésekből és mulasztásokból adódó hibák kiszűrése, azaz a pótmunkák, a kivitelezési költség és kivitelezési idő csökkentése.


„A Puskás Aréna tervezési folyamataiban a  rendszer nagyban támogatta a sokszereplős, összetett kommunikációt, valamennyi szereplő számára nyomon követhetővé tette a projekt állását. A háromdimenziós modellnek köszönhetően már a tervezés időszakában a KÖZTI tervezői életre keltették számunkra a Puskás Arénát, a számítógépes épületmodell és származtatott adatai a kivitelezés során is gyorsították a döntések meghozatalát. E mellett alkalmazása segíti a nagy és összetett beruházások átláthatóságát, jobb minőséget, hatékonyabb munkavégzés érhető el, amivel végeredményben pénzt és időt lehet megspórolni - ad hangot véleményének Sebő Zoltán, a Budapest Fejlesztési Központ Puskás Arénáért felelős projektirodájának vezetője.


Ebben az új dimenzióban az építőipari ágazat befektetett többletmunkával kerüli el – tehát nem kijavítja, hanem megelőzi – azokat a hibákat, amiket később sokkal drágábban lehet kiküszöbölni.


„Javuló hatékonyság, növekvő nyereség - fogalmazza meg a rendszer lényegét, Reicher Péter, a világ első 3D-s építészeti tervezőszoftverét megalkotó Graphisoft SE regionális igazgatója. Hangsúlyozza, az azonnal jelentkező előnye a megbízó, a kivitelező és a tervező közötti kooperáció elősegítése.. Egy iparág, szektor átfogó változását eredményező fejlesztés általában nehezen indul, majd természetessé válik. Kitért arra is, a KÖZTI-vel a Puskás Aréna kapcsán dolgoztak együtt. Az építészek visszajelzései alapján a felhasználók igényeit figyelembe véve fejlesztik a rendszert, ültetik át a gyakorlatba.


Manapság az építőipar egyes területein tevékenykedők jellemzően egymástól független, egymással nem kompatibilis szoftvereket használnak, ami növeli a beruházások idő és finanszírozási igényét. Az ezt áthidaló új metódus ezért lépéselőnyt jelent a piaci versenyben, és számszerűsíthető presztízsnyereséget is jelent. A közeljövőben pedig a versenyképesség alapfeltétele lehet,  ha az új rendszert alkalmazzák.


További hírek

  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu
  Orrspray segíthet a vírus legyőzésében?
2021. 02. 17. 19:03 pecsi-hirhatar.hu
  Hat évtizede szenvedélyük a báb
2021. 02. 15. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Fürdőszobai penészesedés
2021. 02. 15. 19:36 pecsi-hirhatar.hu
  Téli egyetem japán hallgatóknak
2021. 02. 14. 13:32 pecsi-hirhatar.hu
  Online tánctanfolyam gyerekeknek
2021. 02. 13. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport