A Mohácsi Német Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal rendezi meg a Duna Menti Halfesztivált, a tájak, ízek és receptek találkozóját.
A maga nemében egyedülálló eseményre tíznél is több Duna menti városból, településről - a magyarokon kívül Szerbiából és Horvátországból - érkeznek nagynevű csárdák, vendéglátóhelyek és kiváló szakácsok július 22-én a Duna menti városba, hogy halból készítsenek ételeket a különféle hallevektől kezdve egészen a halpaprikásokig. A program fővédnöki tisztét a többszörös világbajnok, mesterszakács Benke László vállalta el.
A halfőzésre vállalkozók, s a velük együtt vacsorázók mellett azok sem maradnak majd éhesen, akik csak vendégként érkeznek erre az alkalommal a városba, ugyanis rájuk gondolva több száz adag mohácsi halászlé is készül túl azon, hogy a hazai és külföldi főzőmesterek remek halételeit is meg lehet kóstolni majd. S hogy tudjon „úszni” is a hal, ezért minőségi borból készülő, hideg Fesztivál-fröccsel is várják a fesztivál résztvevőit, amit néhány, sétálóutcai vendéglátóhelyen töltenek majd a poharaikba, az alkalmi Fesztiválfröccs Pontokon.
Mohács belvárosában öt helyszínen zajló, hagyományteremtő rendezvényen fellép számos helyi és környékbeli zenekar, tánccsoport, de lesz kishalászati bemutató, sváb hagyományok utcája, élő sváb népzene, őstermelői-, népművészeti- és kézműves vásár, gyermekfoglalkoztató. Az érdeklődők megtekinthetik a Szent Miklós Vízi- és Taposómalom zsákgyűjteményét, Mohácsi Bugarszki Norbert malomgazda kíséretében, s egyben választ kaphatnak arra is, mitől sváb egy zsák. E mellett előadás hangzik a mohácsi patak- és hajómalmokról. S bemutatják a nagyközönségnek Ivánka Mária: A dunai halászat szókincse Bátán és Dunaszekcsőn című könyvét is.