Április 14-én immár kilencedszer kerül sor a portugieser-világbajnokságra borverseny, amelyre idén hét országból érkeztek nevezések.
A portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta és a belőle készült borok a közép-európai borkultúra szerves részei, noha a világfajták árnyékában léteznek. Nagyon sok borvidék mégis a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd, ezért is fontos az április 14-én immár kilencedszer megrendezett borverseny, amelyre idén hét országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választ majd bajnokot, de a verseny másnapján Pécsett a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett borok nagy részét, sőt itt a Magyar Bor Nagydíj 2022-es győztesei is bemutatják a Magyar Borszakírók Köre szerinti legjobb magyar borokat.
A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin egy évtizede, 2013-ban szervezte meg első alkalommal a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny. A Villányi borvidék a Pécsi Borozóval partnerségben idén újra meghirdette a Portugieser du Monde borversenyt, hiszen rendületlenül valljuk, hogy a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.
A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak. Idén már kilencedszer rendezik meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, amelyre hét országból érkeztek nevezések, több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet.
A versenyre - amelyet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervez, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével - négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat); minimum 50 százalékban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek: fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok.
A verseny célja nem csak a borok megmérettetése, hanem a portugieser, azaz a kékoportó szőlőfajta népszerűsítése is, ezért április 15-én 15-20 óra között a közép-európai portugieser-termelők bemutatkozhatnak Pécsett. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.