A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által közösen meghirdetett borversenyére több mint 640 bor érkezett, a díjátadót Mecseknádasdon tartották.
A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés esztendeje alkalommal országos merítésű, azóta közösen szervezi a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával. Az évről évre egyre rangosabb versenyre ebben az esztendőben kiemelkedően sok bort neveztek, s versengtek Magyarországi Németek Bora 2017 kitüntető címért.
Igazán színvonalas volt a tízedik, jubileumi borverseny, ugyanis Soprontól Móron át a Hajós-Bajai Borvidékig, a kis családi pincészetektől a legnagyobb, nemzetközi hírű borgazdaságokig sokan versenybe szálltak. Újra neveztek a versenyre tokaj-hegyaljai borászatok is. A tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal több, összesen 643 borminta érkezett, így bőven akadt dolga a zsűriben helyet foglaló, az ország különböző szegleteiből érkezett borszakértőknek. A bírálat a már jól bevált módon történt, a bormintákat a zsűri nyolc bizottságban két napon át értékelte. A legjobbnak ítéltek végül egy úgynevezett csúcs-zsűri elé kerültek, s hozta meg a végső döntést.
– Az idei év különlegessége kétségkívül azt volt, hogy a szokásosnál jóval több sillert neveztek – emelte ki Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke. – Helyénvaló is ez egy magyarországi német borversenyen, hiszen ezt az egyre divatosabbá váló bort akár nevezhetjük „svábikumnak” is. Ez a speciális technológiával előállított, a legtartalmasabb rozénak vagy a leglazább vörösbornak nevezhető nedűt a magyarországi németek hagyományosan minden nap fogyasztották, míg a vörösbort jellemzően csak vasár- és ünnepnapokon. A siller ugyanis sokfajta étellel párosítható, gyümölcsös, könnyű bor, nem csoda hát, hogy napjainkban is egyre divatosabbá válik.
Idén a Magyarországi Németek Fehérbora a mecseknádasdi Garai Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja a lett. A Magyarországi Németek Vörösbora címet a Vin Art Pincészet 2012-es villányi cabernet sauvignon-ja érdemelte ki. A Magyarországi Németek Rozé borává pedig a soltvadkerti Erdős Borászat 2016-os kékfrankos rozéját választotta a zsűri.
A Magyarországi Németek Fehérbora a szekszárdi Garai Zoltán által termesztett szőlőből készült. Mint elmondta, a bogyózás után a szőlő rögtön a présbe került, és a levegőtől elzártan hűtötték. A mustot 15 fokon erjesztették. Az eljárás segítségével, az illatos szőlőből magas minőségű, gyümölcsös bor született. A szekszárdi szőlőjükre épülő vállalkozásuk, mindössze hároméves, korábban hobbiborászok voltak. A mecseknádasdi borversenyre szinte minden esztendőben neveztek. Számos érmet és kupát nyertek már eddig, de évek óta szerették volna a Magyarországi Németek Bora címet kiérdemelni.
- Boldogok vagyunk, hogy ez most sikerült. Az pedig, hogy mecseknádasdi származású „sváb gyerekként” itthon vehettem át a díjat, különösen értékessé teszi az elismerést – emeli ki Garai Zoltán.