PÉCSI HÍRHATÁR - Egyedülálló technológiai fejlesztés segíti a termálvizek védelmét

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 01. 21:08     


Egyedülálló technológiai fejlesztés segíti a termálvizek védelmét
Napjaink egyik legnagyobb kihívása a teremtett környezet védelme, a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás.

Egyedülálló technológiai fejlesztés segíti a termálvizek védelmét.


Napjaink egyik legnagyobb kihívása a teremtett környezet védelme, a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás. Ehhez járul hozzá az uniós finanszírozásból megvalósuló Fenntartható és költséghatékony termálvíz visszasajtolás és költséghatékony termálvíz visszasajtolás kútkiképzési technológiájának kifejlesztése” című projekt, amelynek  keretében kifejlesztett egyedülálló technológia, amelynek köszönhetően hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, nem utolsó sorban környezetkímélőbbé válhat a termálvizek kezelése. A projekt a MECSEKÉRC Zrt. vezetésével, a Pécsi Tudományegyetem, a Rotaqua Kft. és a Kőmérő Kft. részvételével zajlik.

A közép-európai üledékes medencékből az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségű forró vizet termeltek ki több ezer méter mély kutak használatával. A több évtizedes termelés után sok ilyen geotermikus kút használatával felhagytak, vagy hamarosan fel fognak hagyni, mert azok kimerülnek.

A fenntartható geotermikus energiatermelés azt jelenti, hogy a földtani tározókból kinyert termálvizet ugyanazon vízadóba sajtolják vissza, vagyis az így újrahasznosíthatóvá válik. A projekt célja a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál fejlettebb technológiák kifejlesztése és kísérleti projektként történő demonstrációja. A meglévő geotermikus infrastruktúra átalakításával ugyanis meghosszabbítható annak élettartama, így csökkentve a CO2 -kibocsátást. A kutatási programnak köszönhetően – a hosszú távon is működőképes vízvisszasajtolás kifejlesztésével – technológiailag megvalósíthatóvá, költséghatékonnyá és fenntarthatóvá válik a geotermikus energia hasznosítása a homokkő víztározókból.

A kutatás-fejlesztési eredmény meghatározó jelentőségű mindazon szervezetek számára, akik a geotermikus energia fűtési célú hasznosítását végzik. A technológia így elsősorban a geotermikus energiahasznosításban érdekelt üvegházi kertészettel foglalkozó agrárvállalkozások, települések és közintézmények, valamint egyéb gazdasági vállalkozások érdeklődésére tart számot. Tekintettel arra is, hogy számukra kötelezettséget jelent az energetikai célra hasznosított termálvíz visszasajtolása. Ez 2025-től az agrárszféra számára is kötelezővé válik – tehát kulcsfontosságú ezeknek a technológiáknak a fejlesztése és megismertetése.

A fejlesztés rövidtávon a földtudományi iparban véd meg munkahelyeket, hosszú távon pedig a megújulóenergia-ágazatban teszi lehetővé munkahelyek létrehozását, így hozzájárulva a teljes foglalkoztatottsághoz. Jelen projekt tehát kiemelt környezeti és gazdasági relevanciával bír, hozzájárul a hazai termálvízkincs megőrzéséhez és fenntartható hasznosításához, és a geotermikus energia környezettudatos termeléséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport