PÉCSI HÍRHATÁR - Egyre többet tudnak a koronavírusról

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.06.
 Hétfő
Ma Csaba napja van.
Holnap Appolónia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 21. 21:36     


Egyre többet tudnak a koronavírusról
Három területen végzett vizsgálatokat a dr. Jakab Ferenc vezette kutatócsoport az elmúlt időszakban a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Sok mindent tudnak már a koronavírusról mondta el egyebek mellett az UnivTv-ben dr. Jakab Ferenc a kutatócsoport vezetője.


A jelenleg folyó kutatások középpontjában az eddig elvégzett   hatóanyag-tesztek további vizsgálata, valamint a hatóanyagok további tesztelése áll. E mellett kiemelt helyen kezelik a vírusminták genetikai állományának meghatározását. Mindezek mellett megkezdődött  az a vizsgálati eljárás is, amelyben a betegek vérében lévő antitesteket  képesek  mérni a már felgyógyult és egészséges emberek szervezetében. A tesztek nagy ütemben  folynak, 300 szert vizsgálnak 30-asával, 40-esével. A virológiai kutatócsoport vezetője, dr. Jakab Ferenc szerint az eddigi eredmények biztatóak, néhány szert már találtak, amelyek csökkenteni tudják a vírusfertőzést a sejtekben, de további komoly analízisekre van szükség.


Kitért arra is, hogy 32 vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el, s arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarországon Olaszországgal ellentétben több kisebb gócpont alakult ki. Annak, hogy hazánkban még nem kiugróan magas a vírussal megfertőződöttek száma,  jelentősen közre játszanak ebben a  járványügyi rendelkezések és a lakosság fegyelmezettsége.


Szólt arról is, a  neutralizációs teszteket a már felgyógyult, egészséges embereknél végzik el, azt  vizsgálják  milyen mennyiségű és szintű az adott egyén antitestválasza a fertőzésre, hogyan reagált a szervezete a vírusra. Mint megállapították, hogy akik enyhe, vagy semmilyen tünettel vészelték át a betegséget, azoknál alacsonyabb az antitestválasz. Kiemelte, még sok a kérdés, amire meg kell találniuk a választ, számos  kísérlet van még folyamatban, további vizsgálatokra van szükség.


Mint elmondta, három  a vírus ellen hatásosnak ígérkező, biztató és már ismert hatóanyagot tart számon hazai és  a nemzetközi szakirodalom, ezek a hidroxiklorokin, a favipiravir és a remdesevir. Ezen  anyagok  koronavírusra kifejtett hatását már  vizsgálják Nyugat-Európában és Amerikában is. Mindegyikről hallani pozitív és negatív kritikákat,  az ellentmondásokat kell további vizsgálatokkal feloldani.


A kutató  a hetek óta tartó, a maszk viselése körüli polémiával kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy az új tudományos ismeretek megváltoztatták a szakma véleményét, mely szerint inkább viseljen maszkot mindenki, a beteg és az egészséges is. Hiszen az enyhe tünetekkel élő betegek is fertőzhetnek. Hangsúlyozta, két védelmi vonal létezik: elsődleges és másodlagos, előbbi a házunk, lakásunk, utóbbi saját magunk védelme, a védőfelszerelések, például a maszk, ami jelentősen csökkentheti akár az enyhe fertőzők  vírusterjesztésének kockázatát.


További hírek

  Ismét látható a Spirál
2020. 07. 05. 19:48 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz nyári színház Pécsen
2020. 07. 03. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az Odú-egy különleges installáció
2020. 07. 02. 14:29 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Nyitva
2020. 07. 01. 14:27 pecsi-hirhatar.hu
  Az első mini KRESZ-Ovi
2020. 07. 01. 08:12 pecsi-hirhatar.hu
  Megint lebukott egy kábítószer-kereskedő
2020. 06. 29. 20:28 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletben a Holdig tekernek
2020. 06. 28. 20:02 pecsi-hirhatar.hu
  A cél: Európa talpra állítása
2020. 06. 27. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megfojtotta a feleségét
2020. 06. 26. 20:31 pecsi-hirhatar.hu
  Globális cél: együtt a jövőnkért
2020. 06. 25. 20:38 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport