PÉCSI HÍRHATÁR - Együtt-percek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.22.
 Csütörtök
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 12. 08. 20:58     


Együtt-percek
Együtt-percek, a Pannon Filharmonikusok Adventi Kalendáriuma.

Advent kapcsán  a Pannon Filharmonikusok mindent megtesz azért is, hogy ne merüljenek feledésbe ősi szokásaink, szellemi tradícióink.

Az  Adventhez köthető hagyományaink történetét ismerjük, vagy szeretjük a legjobban, azért, hogy feledésbe ne merüljenek ősi szokásaink, szellemi tradícióink, ápolni kell őket és időről-időre beszélnünk kell róluk. Ezt  teszi a Pannon Filharmonikusok is. Az együttesnek ebben idén , a kialakult különleges helyzet miatt, a legfontosabb szempontja  az volt, hogy esténként, ha csak online is, de virtuálisan együtt lehessenek a közönségükkel.

- Szeretnének ebben a nagyon nehéz karácsony előtti időszakban pár percre muzsikát, kultúrát, várakozással teli izgalmat, egy kis gyermeki játékosságot lopni az otthonokba –  hangsúlyozza a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt.

A keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számítják a Vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkört az Adventet. Azt talán sokan nem tudják, hogy az adventi naptár használata az 1900-as évek körül kezdett elterjedni, úgy közeledtek apránként az ünnephez, hogy naponta egy kinyitott ablakocska mögül cukorkát, csokoládét, vagy szerényebb körülmények között mogyorót, diót lehetett kivenni. Az együttes adventi koszorúján is az első gyertyát köszöntője után a zenekar első kisfilmjében Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója  gyújtotta meg.

A Pannon Filharmonikusok zenés-mesés kalendáriumát az érdeklődők a zenekar youtube csatornáján, illetve
a közösségi oldalán tekinthetik meg. Természetesen a muzsika van többségben, de három mesét is belecsempésztek az alkotók a rövid zenei produkciók közé és az egyik, december 15-én este látható igazi meglepetés, különlegesség lesz.

Az ötletgazda Kiss Szabolcs harsonaművész, aki igazán sokoldalú tehetség, saját hangszerén kívül zongorázik, ha kell, énekel, szívesen kalandozik a klasszikus zenén túli műfajokba is, évek óta ő Csigabá, azaz a Csigaház program házigazdája. Elképzelése találkozott a zenekar vezetésének céljaival abban, hogy nagy hangversenyeinek élő közvetítései vagy koncertfilmjei mellett könnyedebb, rövid produkciókkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a közönség, ha online is, de kapcsolatban maradhasson a muzsikusokkal, a Kodály Központtal, a zene adta jóérzéssel.

Bíznak benne, hogy az esténként megjelenő produkciók segítenek abban, hogy a klasszikus értékek mentén, a külvilág nyomasztó terheit könnyebben tudjunk viselni, de legalábbis pár perc békés, értékes előadásban legyen részünk az ünnepi készülődés alatt. Az Adventi  Kalendáriumban december 24-éig minden este nyolc órakor kinyílik egy ablak.

A produkciókban szerepet vállalt a Pannon Filharmonikusok 44 muzsikusa, mind a 3 karmestere, az igazgatója, valamint a menedzsment 2 tagja,  1 muzsikus feleség és 4 muzsikusgyermek is.  A szimfonikus zenekari hangszerek közül mindössze az oboa nem szólalt meg az adventi sorozatban, de a karácsony estén megszólal így válik teljessé válik a kép.


Kiss Szabolcs családi produkciójában azonban még az ütőhangszerek is képviseltették magukat. A karmesterek produkciója részben sejthető, részben meglepetést hordoz magában.


További hírek

  Online stand-up fizika show
2021. 04. 22. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Szociális munka és szociális ökológia
2021. 04. 21. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
2021. 04. 20. 14:58 pecsi-hirhatar.hu
  Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6
2021. 04. 19. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi színtársulathoz csatlakozott Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
2021. 04. 14. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Angolul mérték össze földrajz tudásukat
2021. 04. 14. 10:37 pecsi-hirhatar.hu
  Elfogták a trafikrablót
2021. 04. 12. 20:07 pecsi-hirhatar.hu
  A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021. 04. 11. 11:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport