PÉCSI HÍRHATÁR - Elegáns és extravagáns évad karmester-kavalkáddal

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.18.
 Csütörtök
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 05. 05. 02:35     


Elegáns és extravagáns évad karmester-kavalkáddal
A Pannon Filharmonikusok OTT VAN a Kodályban a jövő évadban is.

Vajon hogyan szól a karmesteri pálca? Erre a régi kérdésre is választ kaphatunk a Pannon Filharmonikusok következő pécsi évadában.


A zenekar nem csupán OTT VAN csütörtök, péntek és szombat esténként a Kodály Központban, de koncertjeit elviszi a Müpába és a bécsi Musikvereinba is A minőség nagykövete a Kodály-, Pannonicum és Flört sorozatokra várja régi és új közönségét. Az évad különlegessége a karmesterek gazdag bemutatkozása: itt lesz Charles Olivieri-Munroe, Török Levente, Boon Hua Lien, Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Leo McFall, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, Nicolo Umberto Foron, Káli Gábor, Keller András, és természetesen Bogányi Tibor és Varga Gilbert.

A hangszeres művészek régi mondása, hogy könnyű a karmesternek, mert a pálca nem szól! A Pannon Filharmonikusok következő évadában a legkiválóbbak stafétaként adják át a pálcát egymásnak, így a vájtfülű közönség hallhatja, hogy melyik maestro keze között szól legjobban a zenekar. A minőség nagyköveteként fellépő együttes kétségtelenül egyedi hangzású, hatalmas, együtt lélegző hangszerré vált a karmesterek kezében.


-Az együttes húsz éve indult el a fejlődés útján, és az egyik legfontosabb célja volt, hogy a nyugat-európai zenekari mintára olyan saját társulatot építsen, amely stabil szakmai és emberi értékrenddel bír. Amelyhez bárki tud csatlakozni, aki ugyanazt a minőséget képviseli és igényli karmesterként, szólistaként vagy közönségként. Megvalósult a cél, ezt példázza a következő évadunk a meghívotti körrel, a művekkel és szólistákkal. Ehhez várjuk a közönséget, hogy legyenek ők is ott a következő évadbana Kodály Központban velünk akár új, akár régi bérletesként – hangsúlyozza  Horváth Zsolt igazgató.


A három sorozat három külön világot vonultat fel a zeneszeretők és a zenével még csak ismerkedőknek. A csütörtök esti KODÁLY-bérlet a zenekar legrégebbi sorozata. Több mint 25 különböző mű csendül fel koncertjein. A legnagyobb zeneszerzők, Beethoven, Ravel, Brahms, Mendelssohn, Paganini, Verdi, Richard Strauss, Bruckner és Sosztakovics mellett,  kortárs alkotók, mint Orbán György, vagy az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programjában bemutatkozó DonghoonShin. Baráti Kristóf  a Bartók hegedűrajz után a legszebb és a legújabb hegedűversenyekben mutatja meg sokszínű tehetségét, míg Kelemen Barnabás első ízben dolgozik együtt Varga Gilberttel. A különlegességek kedvelői Glazunov versenyművében ismerhetik meg Valentine Michaud szaxofonművészt, Klara Min és Bogányi Gergely pedig  Beethoven és Csajkovszkij népszerű zongoraversenyeit adják elő.


Bogányi Tibor vezető karmester a bérletnyitó koncerten sokadszorra lép fel közösen testvérével, Bogányi Gergely zongoraművésszel, de az évad során Baráti Kristóf hegedű-, Balázs János zongora- és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész koncertjein is ő dirigálja a zenekart. A Musikvereinben novemberben fellépő együttes pécsi és bécsi koncertjén Bogányi Tibor végére ér Bruckner sorozatának.


A Pannonicum bérlet a sodró hétköznapokban nyújt piros betűs szombatokat. A nyitó koncert az egyik legkedveltebb hegedűversennyel, Bruch I. g-moll hegedűversenyével indít, amit Saint-Säens Orgonaszimfóniáját bemutató koncert követ. A sorozatban megismerhet a közönség két valódi hídembert Bartókot és Enescut,a bérletzáró koncerten,  az európai kultúra előtti főhajtásként, a világ egyik legismertebb műve Beethoven IX. szimfóniája hangzik el Gérard Korsten vezényletével.


A sorozat szólistái között ott lesz a nemzetközi karriert befutó, Pécsett első ízben bemutatkozó Jennifer Pike hegedűművész, Balázs János és Balog József zongoraművészek, Pasztircsák Polina, Gál Erika szopránénekesek, a két operaénekes  Brickner Szabolcs tenor és Cser Krisztián  basszus,  valamint  a Magyar Rádió Énekkara  is fellép.


A két évada már  nagy sikerrel futó péntek esti FLÖRT pedig azoknak is szól, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. A koncertek nem beavató, hanem a szó legnemesebb értelmében kikapcsoló esték. A Pannon Filharmonikusok Flört sorozata a nyitott szívre és fülre épít, és bizalmat kér a zenének. A jövő évadban a sorssal és halállal dacol, és a mesék mágikus szárnyán juttatja el a hallgatóságot egy olyan dimenzióba, ahova csak a zene ér el. Mindebben Harry Potter és társai, az Óbudai Danubia Zenekar, Rafael Aguirre gitárművész, Berecz Mihály zongoraművész, és olyan varázslatos karmesterek lesznek a zenekar segítségére, mint  Nicolo Umberto Forn, Hámori Máté és Keller András.


A zenekar folytatja több éve futó kezdeményezését, mely szerint a 6-18 éves korú gyermekek díjmentes bérletet igényelhetnek a felnőtt bérletes koncertekre.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport