PÉCSI HÍRHATÁR - Életre keltjük Sopianae-t! – Sopianae reviviscit!

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 05. 31. 02:07     


Életre keltjük Sopianae-t! – Sopianae reviviscit!
Olasz és román hagyományőrző csoportok, gladiátorok is csatlakoznak idén a belváros szívében felvonuló ókori római praetorianusokhoz.

Idén a belváros szívében felvonuló ókori római praetorianusokhoz olasz és román hagyományőrző csoportok, gladiátorok is csatlakoznak.


A Cella Septichora Látogatóközpontban Sopianae-i örökségünk ihlette kortárs üvegtárgyak kiállítása, míg a Janus Pannonius Múzeumban tárgysimogatóval és a Római Lapidáriumban vezetésekkel várják az érdeklődőket.


A Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület két éve egyre növekvő létszámmal szervezi meg a belvárosi kosztümös felvonulást. Az Életre keltjük Sopianae-t! lehetőséget teremt Pécs ókori múltjának szórakoztató  módon történő megismerésére, miközben a városlakók is  a történelem részeseivé válhatnak. A felvonulás az évek során egyre több érdeklődőt vonz nemzetközi szinten is, mert egyszerre jelenik meg benne a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő nemzedékének is lehetőséget ad történelmünk szórakoztató megismerésére.


A Pécsi Kulturális Központ segítségével május 31 és június 1. között zajló programsorozatban a katonai csoportokon kívül korhű kézműves foglalkozások, a Janus Pannonius Múzeum ókori római tárgyainak kiállítása, a pécsi világörökségi helyszíneken pedig a vezetéseken kívül a római emlékek által ihletett összművészeti műsor lesz látható meg divatbemutatóval egybekötve.  Június 1-én a Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum is ingyenesen látogatható 10-20 óra között.


Az első nap - május 31 - a készülődés jegyében telik el, felépül a Szent István téren a Castrum, délután fél hatkor pedig hálaadó áldozattal megkezdődik a látványos belvárosi vonulás, ami a katonai táborból a Ferencesek utcáján át a Kossuth térig halad, onnan pedig a Széchenyi téren keresztül a Janus Pannonius utcán érkezik vissza a programok helyszínére, ahol egy éjszaka táboroznak a csoportok. Június 1-én, szombaton táncelőadás, eskütétel és gladiátorjáték várja az érdeklődőket. A Cella Septichora Látogatóközpontban kézműves  foglalkozásokkal, workshopokkal, vezetett sétákkal, a Janus Pannonius Látogatóközpontban a leletsimogatón kívül ingyenes vezetéssel mutatják be a felújított Római Lapidáriumot.


A hétvége számos izgalmas programot tartogat a Szent István téren és környékén kívül is, pénteken középkori bemutatókkal és vezetésekkel a Janus Pannonius Múzeum idén is csatlakozik az országos Régészet napjai-sorozathoz, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig kulturális csemegékkel várják a látogatókat a Zsolnay Pikniken.


Alessandro Regonaschi, a 2022-ben alapított Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke személyes kapcsolatainak köszönhetően tudta Pécsre invitálni a közel 20 éves múltra visszatekintő olasz Romanitas Egyesület tagjait, a romániai Terra Dacica Aeterna újrajátszó csoportot és számos, a kor megelevenítését élmény-szerűen bemutató csapatot is.


További hírek

  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ritka aranypénzt találtak a régészek
2024. 06. 29. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Folytatódnak a feltárások
2024. 06. 28. 21:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport