PÉCSI HÍRHATÁR - Europa Nostre díjas magyarok

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.08.13.
 Csütörtök
Ma Ipoly napja van.
Holnap Marcell napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 05. 08. 21:40     


Europa Nostre díjas magyarok
Három magyarországi projekt is elnyerte az idei Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra-díjat.

Az idei Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díjat három magyarországi projekt is elnyerte.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra, a műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel foglalkozó szervezetek nonprofit páneurópai szövetsége kihirdette  az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj idei nyerteseit. Ebben az esztendőben  15 országból összesen 21 projekt nyerte el a díjat.

A nyertes projekteket független szakértőkből álló zsűri választotta ki a szervezetek és magánszemélyek által 30 európai országból benyújtott pályázatok alapos értékelését követően. A nyertesek a kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaikkal, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájukkal, illetve tudatosító és oktatói tevékenységükkel érdemelték ki a rangos elismerést.

„A COVID-19 krízis egyértelművé tette, hogy milyen fontos a kultúra és a kulturális örökség szerte Európában a közösségek számára. Most, amikor többszáz millió európai korlátozások között él, a kulturális örökségünk közelebb hozza egymáshoz az embereket, jobban, mint korábban bármikor. Az idei Európai Unió Kulturális Örökség Díj és az Europa Nostra Díj nyertesei inspiráló és erős példái mindennek, amivel igazán hozzájárulnak egy összetartóbb, egységesebb és rugalmasabb Európa létrejöttéhez.” - mondta el Mariya Gabriel, Európai Innovációs, Kutatási, Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Biztos.

"A mostani, embert próbáló időkben díjazottjaink, sikertörténetükkel arról, hogyan lehet a hátrányokat legyőzni szakértelem, odaadás és csapatmunka révén, a remény igaz hírvivői. Ezen példaértékű díjazott projektek igazolják, hogy kulturális örökségünk létfontosságú a pandémia okozta traumából történő fizikai és mentális felépüléshez. Közös örökségünk és ezek őrzői mindehhez sokféleképp járulhatnak hozzá, akár úgy, hogy kulturális tartalmaikat digitalizálással hozzáférhetővé teszik, vagy konkrét helyreállítási és rehabilitációs munkák végrehajtásávalsegítik  a városok és falvak társadalmi és gazdasági újjászületését” - emelte ki Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető alelnöke.
 
Az idei díjazottak között Magyarországról három kiemelkedő projekt is szerepel, úgy mint  a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciós projektje az Örökségmegőrzés kategóriában, a Gödöllői Királyi Kastély Egy kastély titkos élete című kiállítása és az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány projektje pedig az Oktatás, képzés és tudatosságnövelés kategóriában nyerte el a zsűri tetszését.
 
A kulturális örökség tisztelői és támogatói  online szavazhatnak kedvenc díjazottjaikra, rajtuk múlik, melyik projekt kapja az idei közönségdíjat. Az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy a jelenlegi korlátozások idején sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy az internet segítségével közelebbről megismerkedjenek a díjnyertes alkotásokkal, és leadják voksukat a nekik legjobban tetsző három nyertes projektre. A közönségdíj kihirdetésére ősszel kerül majd sor.
 
Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra-díjat idén elnyert 21 projekt közül a legkiválóbbakat – legfeljebb négyet – a zsűri nagydíjjal jutalmazza. A nagydíjat kiérdemlő nyertes projektek mindegyike 10 000 euró pénzjutalomban részesül. A nagydíj nyerteseinek nevét ugyancsak az őszi eseményen tárják majd a nyilvánosság elé.


További hírek

  Láthatóvá tett láthatatlan munka
2020. 08. 12. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Az okos szálloda jelentheti a jövőt
2020. 08. 11. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
2020. 08. 09. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
2020. 08. 08. 14:06 pecsi-hirhatar.hu
  Fényfikciók a Káptalan utcában
2020. 08. 07. 14:26 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb cég települt be a Déli Ipari Parkba
2020. 08. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Mindenki szívében van egy dallam
2020. 08. 05. 08:20 pecsi-hirhatar.hu
  Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
2020. 08. 04. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020. 08. 02. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában
2020. 08. 01. 20:10 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport