PÉCSI HÍRHATÁR - Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.10.19.
 Szombat
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 09. 17. 17:37     


Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért
A Pécsi Tudományegyetem is része annak az európai szövetségnek, ami a felsőoktatás megújítását helyezte tevékenysége középpontjába.

Az európai felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele a célja az Európai Bizottság kezdeményezésének, amelynek keretében úgynevezett európai egyetemi szövetségek jöttek létre.

Az összesen 85 millió eurós, mintegy 28 milliárd forintos költségvetésű konzorciumokba tömörült felsőoktatási intézmények  témacsoportokként  alkotnak egy-egy egységet. Hazánkból öt intézmény vesz részt a munkában, köztük a Pécsi Tudományegyetem.
 
A sok globális kihívás közül az egyik legnagyobb a nemzetköziesítés, ami a Pécsi Tudományegyetem kiemelt stratégiai céljai között szerepel, így a konzorciumban az ezt megcélzó koncepció fejlesztését koordinálja.

Az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indul útjára az European Digital UniverCity (EDUC) projekt. A konzorcium vezetője Németországból az University of Potsdam, tagjai Olaszországból az University of Cagliari, Csehországból a Masaryk University, Franciaországból az University of Rennes 1 és az University Paris Nanterre, valamint a Pécsi Tudományegyetem. (Magyarország). A szövetségben résztvevő felsőoktatási intézmények egy új, moduláris és rugalmas irányítási rendszert építenek ki, valamint összehangolják és átjárhatóvá teszik a saját intézmnyük képzési struktúráikat.

További célkitűzésként szerepel, egy új online campus kialakítása, valamint az, hogy a virtuális és fizikai mobilitás egyedi keverékével hosszú távon megvalósítsák a szövetség 160.000 hallgatója és 20.000 oktatója nagy részének mobilitását. A projekt részét képezi még az is, hogy az öt ország nyelvét és kultúráját kölcsönösen beépítik egymás tananyagába, ezáltal is erősítve a közös identitás kialakítását.
 
Az európai értékek és identitás erősítésének érdekében a nemzetköziesítés témájában az már most körvonalazódnak azok az irányok, amelyek megvalósítására törekednek a koncepció kidolgozói. Többek között olyan közös mesterképzések megalapozása a digitális tanulási lehetőségek, online kurzusok és közös tanulási platformok létrehozásával, amelyek az egyetemek között is alkalmazhatóak. E mellett az, hogy  kevesebb és egyszerűbb legyen az adminisztrációs teendők sora, ennek érdekében közös, európai hallgatói kártya bevezetését is tervezik. A cél, hogy minden európai hallgató a számára optimális tanulási terv alapján szerezhessen felsőfokú végzettséget az Európai Felsőoktatási Téren belül.

A három éves projekt végére egy olyan modell létrehozása és tesztelése a feladat, ami új irányt szabhat a közös európai felsőoktatásnak, miközben az egyes partnerintézmények nemzetközi láthatósága is erősödik. A Pécsi Tudományegyetem a szövetség nemzetköziesítési munkacsomagjának koordinálását végzi, amelyben a partnerek afrikai kapcsolatainak összehangolásától az interkulturális hetek szervezéséig számos közös projekt található.

A konzorcium első, a menedzsmentet és a költségvetést tárgyaló operatív ülésére a Pécsi Tudományegyetemen került sor az elmúlt napokban. Mint Florian J. Schweigert professzor, a konzorciumot vezető német Potsdami Egyetem rektor-helyettese a két napos ülést követően elmondta, az Európai Unió következő évtizedeinek legfontosabb, kiemelt projektje az egyetemi hálózatosodás. Kitért arra is, mintegy negyven hasonló szövetség kezdi meg a működését, amelyek közös célja a nemzetközi felsőoktatás még versenyképesebbé tétele.  E mellett ugyancsak kiemelt helyen szerepel az is, hogy gördülékenyebbé tegyék a hallgatók, oktatók, kutatók és általában az egyetemi munkatársak mobilitását az európai egyetemek között. A fő feladat, hogy helyzetbe hozzák a jövő európai hallgatójá.
 
Betlehem József professzor, a Pécsi tudományegyetem kapcsolati rektor-helyettese pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az egyetem büszke arra, hogy partnerként vehet részt abban az innovatív európai szövetségben, aminek a tevékenysége nagy a jelentőségű a magyar felsőoktatás jövője szempontjából. Az EDUC révén a nemzetköziesítés területén kerülhet sor a szélesebb körű együttműködésre, amiben a Pécsi Tudományegyetemnek komoly múltja és tapasztalata van. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy ezeket meg tudják majd osztani konzorciumi partnereinkkel. A nemzetköziesítéssel a régióban fontos szerepet tölt be az egyetem, hiszen nemcsak bevételt, de értékeket is teremt általa.
 
Az együttműködés az egyetemek innovativitására is alapoz. A digitális tanulási lehetőségek esetében például a Rennes-i fejlesztésű Klaxoon startup is kiemelt szerepet kaphat, de ehhez hasonlóan magyar újítások is előtérbe kerülhetnek a projekt során.

(fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Négymilliárdos telefonbiznisz
2019. 10. 18. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Négy év alatt közel két milliárdot csaltak el
2019. 10. 16. 21:36 pecsi-hirhatar.hu
  Női hátat idéző lágy formák
2019. 10. 16. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Hollandiából hozták a kábítószert
2019. 10. 14. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
2019. 10. 13. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai Príma Díjasok: színésznő, úszóedző, tánciskola
2019. 10. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Zsolnay Kert – közösségek a Zsolnay Negyedben
2019. 10. 11. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ilyen háttérrel versenyezni
2019. 10. 10. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Piszkosak spakli-bohózat a Pécsi Harmadik Színházban
2019. 10. 09. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Elkészült a kompozit-üzem is
2019. 10. 08. 20:56 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport