PÉCSI HÍRHATÁR - Európai elismerés a Tervezz te is ökoházat! versenynek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 06. 09. 21:24     


Európai elismerés a Tervezz te is ökoházat! versenynek
Európai pályázati program ismerte el az idén negyedik alkalommal meghirdetésre kerülő Tervezz te is ökoházat! versenyt.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetésre  kerülő Tervezz te is ökoházat! versenyt Európai pályázati program ismerte el.

Az EUTeens4Green pályázati kerete – ami a zöldebb jövőért tevő fiatalokat segíti – elismerte és mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot támogatásban részesítette a mára már hagyományokkal rendelkező Tervezz te is ökoházat! versenyt. Az országos három fordulós, ökoépítészetről szóló vetélkedőt építész technikumok diákcsapatai számára hirdeti meg évről évre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Baranya Megyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal közösen. A verseny az építkezési kultúra egy új lehetőségét villantja fel a jövő építészei előtt, egyben új szemléletet visz szakmai fejlődésükbe. Idén ősszel már negyedszer mérhetik össze kreatívításukat, a nemes vetélkedésben részt vevő csapatok. A projekt ötletgazdája, Szaffenauer József építész, a Baranya Megyei SzC Pollack Mihály Technikum és Kollégium igazgatója.


Az építőipari technikumokban végzettek adják az építőipari szakemberek gerincét. Annak a gazdasági ágazatnak, amelyik jelentős  szerepet játszik  a környezet terhelésében, ezért igen fontos  a benne résztvevők  szemléletformálást már a középiskolai évek alatt elkezdeni. A hagyományos tananyagnak nem része az ökotudatos technológiák megismertetése, ezért a verseny egyben  hiánypótló szerepet is betölt az ilyen jellegű  tudás átadásában.

Fontos, hogy a diákok  képet kapjanak arról, hogy a modern berendezésekkel  milyen módon lehet ökotudatossá tenni egy épületet, és arról is, néhány száz éve, még olyan építőanyagokat használtak az építkezésekhez, amelyek az élettartamuk végén – annak károsítása nélkül – visszakerülhettek a természetbe. Sokan nem tudják, hogy a vályogtéglának  milyen jó a hőszigetelő képessége, egész évben kellemes a hőmérséklet az ebből épült házakban. Egészen más élni ilyen lélegző falak között, más élettér-minőség jön létre benne, mint műanyag buborékba csomagolva. Egészen másfajta építési, majd pedig karbantartási igénye van egy mai kor fenntarthatósági  követelményeinek megfelelő, energiagazdaságos háznak és egy hagyományos anyagokból megépíthető, de a technológiai folyamatban akár a mai elemeket és eljárásokat is hasznosító épületnek. A versenyben részt vevő diákok maguk fedezhetik fel az egyik vagy másik megoldás előnyét-hátrányát. Segítséget kapnak az eligazodásban, de a saját kreativitásukat használva kell javaslatot adniuk arra a kérdésre, hogy milyen lenne az általuk tervezett környezettudatos épület.

A versenyen háromfős középiskolás (15–19 éves) csapatok vesznek részt vezető, felkészítő tanárral. A fél éves intenzív munka során megtanulnak csapatban dolgozni, önállóan kutatni és támogató környezetben kibontakoztathatják a kreativitásukat. A három fordulóból álló verseny megszólítja az összes magyar építőipari szakközépiskolát. Kettő ebból online formában zajlik. A döntőben - amelyre Pécsen kerül sor - az öt legjobban teljesítő csapat méri össze tudását, ahol egymásnak, valamint egy szakmai zsűrinek mutatják be az általuk tervezett ökoházat, tervrajzon, műleírás formájában és elkészített maketten.

A verseny is egyfajta tanulási folyamat, amelynek végén a legjobb megoldásokból készült prezentációk valamennyi középiskola által hozzáférhetővé válnak. Az ideit az teszi különlegessé, hogy kísérleti jelleggel az egyetemi kar hallgatói és az oktatók együtt vesznek részt ebben az innovatív tudásátadásban.


További hírek

  Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
2023. 10. 02. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport