PÉCSI HÍRHATÁR - Fedőtevékenység: autóversenyzés

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 05. 08. 20:17     


Fedőtevékenység: autóversenyzés
Az egész országot áthálózó autóversenyzést fedőtevékenységként használó, színlelt reklámtevékenységgel foglalkozó bűnszervezet 75 tagja több mint 11 milliárdot csalt el.

Lezárult az egész országot áthálózó autóversenyzést fedőtevékenységként használó, színlelt reklámtevékenységgel  foglalkozó bűnszervezet  elleni nyomozás, amelynek tagjai több mint 11 milliárd forintot  csaltak el 2012 és 2016 között.

Mint Tóth Márk pénzügyőr alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának  igazgatója az ügyben tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a  2016 őszén került napvilágra az ügy, akkor már többeket is kihallgattak és őrizetbe vettek, köztük autóversenyzőket is. A bűncselekmény-sorozat feltárásában a NAV baranyai és tolnai pénzügyi nyomozói  vettek részt.

Két szekszárdi férfi autóversenyzés mellett reklámügynöki tevékenységre alapított cégeket, amelyet egész céghálózattá építettek ki. A  bűnszervezet által irányított cégháló reklámozási lehetőséget kínált. Évente több száz vállalkozással kötöttek szponzori szerződést. Reklámfelületként a túrafutamokra nevezett versenyautók szolgáltak. A cégek nevével és logóival felmatricázott autókról készült versenyfotókkal látszólag igazolták a teljesítést, sőt, a szponzorok számlát és teljesítési igazolást is kaptak az átutalt évi több milliárdos szponzori díjról.

Azonban  ténylegesen  ilyen fajta tevékenységet sohasem végeztek. A színlelt megállapodások alapján befolyó pénzt a láncolat erre kijelölt tagjai azonnal felvették a számlákról, s bizonyos százalék fejében  visszajuttatták a szerződő partnereknek. A hirdető társaságok  képviselői így akár egy milliárdot is el tudtak sikkasztani a saját cégeikből. Az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állítottak ki, ezeket a „hirdetők” költségként elszámolták, az áfát visszaigényelték. Az országos hálózatot kiépítő bűnözők amellett, hogy több száz cégnek "segítettek" milliárdokat sikkasztani,  súlyos károkat okoztak a fiktív számlázási láncolat működtetésével  a költségvetésnek.

A bűnszervezet tagjai mintegy 200 bűncselekményt követtek el; a sikkasztással 8,7 milliárd forintos, a költségvetési csalással pedig 2,5 milliárdos kárt okoztak. A hálózat felszámolására szervezett háromnapos akcióban - összesen 227 helyszínen - országosan 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A 75 gyanúsított között  öt versenyző is van, nyolcan a hozzájuk kapcsolódó céghálóban dolgoztak, a többiek pedig a reklámozó cégekhez kötődtek. A bűnszervezet két irányítóját a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el, és további 19 gyanúsítottat is előállítottak, közülük heten letartóztatásba kerültek. Az egyik átkutatott családi házban a nyomozók kannabisz ültetvényt is találtak.

A költségvetésnek okozott mintegy 2,5 milliárdos kár megtérítésére az akcióban a pénzügyi nyomozók ingatlanokat, ingó vagyont foglaltak le, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. A gyanúsítottak ezen felül csaknem 400 millió forintot önként megtérítettek.

A különösen jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt a Baranya Megyei Főügyészségnek vádemelési javaslattal továbbították  az ügy iratait.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport