PÉCSI HÍRHATÁR - Fellépés a választások befolyásolása ellen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.12.
 Szerda
Ma Gabriella napja van.
Holnap Luca napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 25. 22:11     


Fellépés a választások befolyásolása ellen
A Facebook-Cambridge Analytica botrányt követően az Európai Parlament képviselői a Facebook teljes auditját kérik, és fellépést sürgetnek annak érdekében, hogy ne lehessen befolyásolni a májusi választásokat.

Az Európai Parlament képviselői arra szólítják  fel a Facebookot, engedélyezze, hogy az uniós szervek teljes körű vizsgálatot végezhessenek, melynek keretében felmérhetik a vállalat adatvédelmi rendszerét, ezen belül is kiemelten a  személyes adatok védelmére tett intézkedéseket.

Mint Claude Moraes brit szocialista képviselő,  az állampolgári jogi bizottság elnöke elmondta, globális problémával áll szemben az unió, ami máris éreztette hatását a különböző európai népszavazások és választások eredményeiben. Kitért arra is, hogy a képviselők által megfogalmazott állásfoglalás felsorolja a szükséges lépéseket, beleértve a Facebook független auditját, a saját versenyjogi szabályozásunk frissítését, és a további intézkedéseket a választások biztonsága érdekében. Hangsúlyozta, elkerülhetetlen volt ez a szigorú fellépés, nem pusztán az internetes platformok iránti bizalom helyreállítása miatt, hanem az állampolgárok magánéletének védelme és a demokratikus rendszerbe fektetett bizalom fenntartása érdekében is.

Ez év elején derült fény arra, hogy illetéktelenek 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezték meg és használták fel illegálisan. A képviselők szerint a Facebook ezzel nem csak az uniós polgárok bizalmával élt vissza, hanem az uniós jogot is megsértette, ezért fontosnak tartják, hogy a  Facebook az uniós adatvédelmi törvényekkel harmonizálja a rendszerét. A Cambridge Analytica által megszerzett adatokat politikai célokra használhatták fel a brexit szavazás mindkét térfelén, és az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztása során. Éppen ezért sürgős fellépésre van szükség az európai választások manipulálását célzó kísérletek ellen, és olyan választási szabályozásra van szükség, ami szembenéz a digitális valósággal.

A közösségi médián várható befolyásolás megakadályozása érdekében fontos a hagyományos, offline választási biztosítékok alkalmazása az online környezetben. Szabályokat kell létrehozni  a választási kiadások átláthatósága és korlátozása érdekében, a kampánycsend betartatása és a jelöltekkel való egyenlő bánásmód  érdekében. E mellett a fizetett online politikai hirdetések és megrendelőjük egyértelmű felismerhetőségét és beazonosíthatóságát  is biztosítani kell.

 

Be kell tiltani a választási célú profil létrehozását,beleértve a politikai irányultságot felfedő, online magatartáson alapulókat is. A közösségi média-platformok pedig  jelöljék meg a „zombigépek” által megosztott tartalmakat, gyorsítsák fel a hamis felhasználói fiókok törlését, és független tényellenőrzőkkel és tudományos szakemberekkel együttműködve kezeljék a hamis információkat. A tagállamoknak pedig lehetővé kellene tenni, hogy  az Eurojust segítségével kivizsgálhassák a külső erők feltételezett kártékony tevékenységét az online politikai térben.
 


További hírek

  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Vonalakban
2018. 12. 01. 01:36 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport