PÉCSI HÍRHATÁR - Feloldódni, majd kiválni

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.03.22.
 Szerda
Ma Benedek napja van.
Holnap Beáta napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 02. 04. 09:05     


Feloldódni, majd kiválni
A Pannon Filharmonikusok Brandenburgi versenyek című hangversenye Prokofjev két művén, illetve J.S.Bach zsenialitásán túl valami másra is rávilágít.

A  Brandenburgi versenyek című hangverseny Prokofjev két művén, illetve J.S.Bach zsenialitásán túl valami másra is rávilágít.

Mindig izgalmas a nemzetközileg is jegyzett zenészeket felléptető koncertek mellett olyanon is részt venni, amelyen az együttes saját muzsikusai, többek között Deák Márta koncertmester, Solymosi Péter trombita- és Gárdai Viktória fuvola szólamvezetők, valamint Murin Roman, az elmúlt évad Év művésze díjjal kitüntetett oboaművész  lép fel szólistaként, Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész társaságában.

Erős kezdéssel indította az új évet a Pannon Filharmonikusok, januárban többek között Olaszországban adott sikeres koncertet, majd a Müpában pedig jótékonysági hangversenyt.  Szombaton, február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa nagysikerű zeneszerzői sorozatában, az idei Prokofjev-maratonon is részt vesz. Február elején, február 5-én Prokofjev és Bach művek kerülnek be a társulat műsorfolyamába, ez utóbbi szerző híres Brandenburgi versenyei közül a  II. és IV. versenymű hangzik el, mindkettőben különleges szólóhangszer-csoportok szólalnak meg. Bár az est második felében csendülnek fel ezek a darabok, először ez kerül figyelmünk középpontjába.

A Brandenburgi versenyek (eredeti címe magyar fordításban „Versenyek különböző hangszerekre”) Johann Sebastian Bach kötheni szolgálatainak ideje alatt keletkezett. A zeneszerző szokatlan változatossággal komponálta meg a sorozatot, mintegy enciklopédiába foglalva a versenyművekkel kapcsolatos tudását. A concertók között találunk korai barokk stílusút, és egészen újítót, illetve különlegesek a szólóhangszer-összeállítások is. A II. versenymű szólistái a trombita, a furulya vagy a fuvola, az oboa és a hegedű.  A Pannon Filharmonikusok muzsikusai, Solymosi Péter trombitaművész, Gárdai Viktória  fuvolaművész, Murin Roman oboaművész, valamint nem utolsó sorban Deák Márta hegedűművész, koncertmester szólaltatják meg a concertókat.

„A kotta, amiből játszani fogok, szakközépiskolás koromból, az 1995 körüli időszakból való. Kézzel készítettem, akkor ez teljesen természetes volt. A koncerten egy C hangolású Yamaha piccolo trombitával játszom. Ezen a hangszeren adott elő akkori tanárom, Tamás János is a 90-es évek közepe táján. Ő lassan egy éve, hogy nincs közöttünk, így mindenképp ezt a trombitát akartam használni az emlékére. A trombita története során a történelem ismétli önmagát.” – emelte ki Solymosi Péter trombitaművész.

„Különleges a hangszerösszeállítás, nem könnyű ezeknek a hangszereknek intonálni egymáshoz, szép kihívás! Ráadásul a barokk zene érzékeny az arányokra. Jó érzés a kollégáimmal együtt lélegezni.” – tette hozzá a Deák Márta hegedűművész, koncertmester.

A IV. Brandenburgi verseny egy hármasverseny, melyben egy hegedű és két furulya adja a szólista csoportot. Bár minden szólam virtuóz, a hegedű időnként Bachtól szokatlan módon látványos, már-már hatásvadász futamokat játszik. Prehoffer Gábor furulyaművész és Kovács Bálint  szólaltatják meg a furulya szólamot, valamint Papp Dániel hegedűművész csatlakozik  hozzájuk.

Szergej Szergejevics Prokofjev I. „Klasszikus” szimfóniájával indul az est műsora. Ezt követően a mester húsz éves korában megalkotott, a korabeli kedélyeket felkavaró I. zongoraversenye hangzik el.  A máshoz szokott közönség egyszer csak egy filigrán, ritmikus, a zongorát sokszor ütőhangszerként kezelő, harsány zenét hallhat  Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tolmácsolásában.
Az est dirigense Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.

A zenekar családi programjának keretében Öko-Kuckó játszóház várja a zenét hallgató szülők kisgyermekeit.


További hírek

  Szokások, énekek, fazekak
2023. 03. 21. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
2023. 03. 21. 21:01 pecsi-hirhatar.hu
  Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023. 03. 18. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs Junior – pARTy
2023. 03. 17. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023. 03. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023. 03. 15. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Kossuth kifli sütnek
2023. 03. 14. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Szenes Árpád kiállítás Pécsett
2023. 03. 13. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Függőségek, párválasztás, mesterséges intelligencia
2023. 03. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Mosópornak álcázott dohány
2023. 03. 10. 21:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport