PÉCSI HÍRHATÁR - Feltérképezik az emberi géneket

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.01.29.
 Szombat
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 13. 20:16     


Feltérképezik az emberi géneket
A Pécsi Tudományegyetem vezetésével indulhat el a Magyar Nemzeti Genom Program.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont genomika és bioinformatika kutatóintézete újabb lehetőséggel bővült.

A Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti Kapacitásának Megerősítése nevet viselő pályázaton elnyert, közel 800 millió forint felhasználásával  nagy teljesítményű szekvenáló rendszer  vásárlására,  annak  üzemeltetésére, valamint a kapcsolódó bioinformatikai eszközök fejlesztésekre  nyílik lehetőség.
 
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja az elmúlt években egy olyan genomikai és bioinformatikai központ és kutatási infrastruktúra létrehozását indította el, amely egy jelentős befektetésből maximális költséghatékonysággal biztosítja a legtöbb hasznosítható szolgáltatást és terméket az egészségügy, mezőgazdaság, egyetemi oktatás-, kutatás, és ipari fejlesztések érdekében. Ennek az egyik központi eleme az ehhez szükséges szekvenálási infrastruktúra kiépítése. Az elnyert támogatásnak köszönhetően sikerült beszerezni az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezést, amelynek segítségével egy olyan komplex rendszert építettek ki, amely eddig eddig még elérhetetlen volt hazánkban, Közép-Európában csak Bécsben és Prágában rendelkeztek vele.

Az elmúlt években a molekuláris biológia és informatika fejlődésének köszönhetően a hazai és nemzetközi orvos-biológiai kutatások jelentős eredményeket értek el, melyek a gyakorlati orvoslás átalakulásához vezettek. A kutatás, a diagnosztika és a célzott terápiás kezelések genomikai alapokra kerültek, elsősorban újgenerációs szekvenálási technológiák alkalmazásával. Ezen genomikai vizsgálatok komoly infrastrukturális, intellektuális és gazdasági feltételekhez kötöttek, amelyek csak jelentős forrásokkal bíró és ezeket koordináltan működtető országokban adottak.

A Szentágothai János Kutatóközpont ezért kezdeményezte  egy átfogó, összehangoltan működő, multidiszciplináris és nemzetgazdasági érdekeket is képviselő Magyar Nemzeti Genom Program elindítását, ami nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló. Ennek szerteágazó előnyei vannak a társadalom egészségi jólétére, a tudományos fejlődésre és gazdasági stabilitásra nézve. A program célul tűzte ki a magyar népesség genetikai jellemzőinek meghatározását, valamint betegség specifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítését.

A program megvalósításában résztvevő akadémiai és piaci partnerek együttműködésének eredménye innovatív genomikai kutatások és fejlesztések kezdeményezése, a hazai betegellátás színvonalának növelése, valamint biotechnológiai és gyógyszerfejlesztő vállalkozások nemzetközi versenyképességének erősítése.


További hírek

  Viszontagságból virtuóz szépség
2022. 01. 28. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Börtönőrre támadt - ismét leültették
2022. 01. 27. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Okosparkolás - kisebb forgalom, tisztább levegő
2022. 01. 26. 19:38 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a fiatalok egészsége
2022. 01. 24. 20:23 pecsi-hirhatar.hu
  Otthol, édes otthol
2022. 01. 22. 02:30 pecsi-hirhatar.hu
  Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
2022. 01. 21. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Ha a kanálból kifújja a szél a levest
2022. 01. 20. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb kutatóközpont létesül Pécsett
2022. 01. 18. 19:51 pecsi-hirhatar.hu
  Kiszámíthatóbb szabályozás az online világban
2022. 01. 17. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Eleven éjszaka
2022. 01. 14. 21:29 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport