PÉCSI HÍRHATÁR - Fennmaradásuk egy hajszálon függ

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.26.
 Szerda
Ma János napja van.
Holnap László napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 06. 05. 22:39     


Fennmaradásuk egy hajszálon függ
Évadot sem tud hirdetni a Harmadik Színház, amíg ki nem derül, hogy a tao helyett kiírt pályázatokon összesen mekkora összeget nyertek el.

A Harmadik Színház addig nem tudja meghirdetni a jövő évi évadát, amíg ki nem derül, hogy a tao helyett kiírt pályázatokon összesen mekkora összeget nyertek el.

A Pécsi Harmadik Színház évadzáróján Vincze János ügyvezető igazgatója keserűen jegyezte meg, "Jászai-díjas koldusként" keresi fel a baranyai vállalatokat, anyagi segítséget remélve tőlük ahhoz, hogy a következő évadban is működni tudjanak.
 
A színház most zárult évada a nehézségek ellenére sikeres volt, szinte minden előadásuk telt házzal ment, s egy híján minden meghirdetett darabot bemutattak, a sepsiszentgyörgyi Chioggiai csetepaté helyett ugyanis végül Az utolsó tűzijáték című darab volt látható. A Kiss Mónika nevével fémjelzett Szabadszínház sorozat  keretében bemutatott darabokra már szinte a meghirdetésükkor elfogytak a jegyek, sajnos ebből pénzhiány miatt a Pintér Béla Társulat vendégjátéka  elmaradt.

Az évadban a több mint harmincezer néző 183 előadást tekinthetett meg, ebből 119-et Pécsen, a többit Baranya falvaiban, tájelőadáson. Ebből 151 volt a saját, a többi befogadó színházi keretek között futott. Az összes közül 92, a kevés nézőt befogadó kisteremben, stúdió előadásként volt látható.

Mint Vincze János  elmondta, az előző évadban, mint ahogy korábban is a minőségre helyezték a hangsúlyt. A színházban neves, sok nézőt vonzó színészek és színésznők egész sora lépett fel. A jelentős részben kortárs alkotók műveiből született előadások egyaránt katartikus élményt nyújtottak minden nézőnek kortól és végzettségtől függetlenül. Annak a véleményének is hangot adott, úgy látja az emberek egyre inkább vágynak arra, hogy a színházban katartikus élményeket éljenek át, erre az abszurd dráma  a legalkalmasabb.

Kitért arra is, sok előadásuk stúdiószínházi méretek között  60-80 ember előtt fut, ez is oka annak, hogy nem tudnak üzleti színházként működni. A társasági adóból kapott támogatás megszűnése miatt éppen ezért nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek. A NAV listája alapján Baranya 25 legerősebb cégéhez fordultak segítségért ennek orvoslására, a napokban küldték el hozzájuk a támogatást kérő leveleket.  

Szólt arról is, hogy annak ellenére, hogy kiemelt színház státusszal rendelkeznek sem a várostól nem kapnak pénzt - az önkormányzat és a színház közt fennálló szerződés értelmében utóbbi ingyen használhatja az épületet -, sem pedig a Moravetz Produkció Bt-től - utóbbi a befolyó tao pénzekből adott át szerződés szerint a Harmadik Színháznak egy meghatározott összeg.

A színház ez évi állami támogatása 37,6 millió forint, e felett - a tavalyi jegybevétel alapján - idén 34 millió forintot kaptak volna a tao-ból, de mivel ez lehetőség megszűnt, ezért most a helyette kitalált 22-féle pályázati lehetőség közül minél többre pályáznak. A pécsi önkormányzat is tartozik még mindig – 2017 óta -  5 millió forinttal a színháznak.

A színház a jövő évad műsortervét  pedig csak annak ismeretében tudja majd  összeállítani, ha megérkezik a válasz arra, hogy az egyes pályázatokon mekkora összeget nyertek el, mennyi pénzből tudnak gazdálkodni.

Egyébként a Pécsi Harmadik Színház 2020-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját.


További hírek

  Huszártalálkozó a Tenkes Csárdában
2019. 06. 25. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Dóm tér Pécsett
2019. 06. 24. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi Jóga Nap a Gandhiban
2019. 06. 23. 02:12 pecsi-hirhatar.hu
  Gótikus hologramok
2019. 06. 22. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  E-bringára fel
2019. 06. 21. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  Egy éjszaka, ezer élmény a pécsi múzeumokban
2019. 06. 21. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Összefogtak hazánk vadvilágának népszerűsítéséért
2019. 06. 20. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges tárlat Kép-mozgások
2019. 06. 19. 23:07 pecsi-hirhatar.hu
  Káptalan kert - zene, színház, fröccs
2019. 06. 19. 23:03 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport