PÉCSI HÍRHATÁR - Fényszenzációk, mint sehol a világban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 06. 26. 21:41     


Fényszenzációk, mint sehol a világban
Immár negyedik alkalommal, közel 170 ingyenes kültéri és beltéri programmal, fényfestéssel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel várja a város lakóit és a turistákat a Zsolnay Fényfesztivál.

A Zsolnay Fényfesztivál immár negyedik alkalommal, közel 170 ingyenes kültéri és beltéri programmal, fényfestéssel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel várja a város lakóit  és a turistákat.

 

A június 27-30. között  megrendezésre kerülő különleges fényélményeket felvonultató rendezvénynek  Pécs belvárosának utcái, terei, épületei adna helyet. Baranya székhelye négy napra nemcsak a fény városa lesz, hanem a  figyelem középpontjába is kerül.
A fesztiválon olyan új programelemekkel is bővül, mint például a tematikus filmvetítések és live actek. Az AV Composers esteken valós idejű „képzenészet”, azaz élőben létrejövő audiovizuális alkotások várják a látogatókat az Apolló Mozi vetítőtermébe.


E mellett rendhagyó helyszínek  is bekapcsolódtak a programba, ezek közül talán az egyik legérdekesebbnek az ÁRKÁD ígérkezik, ahol egy nappali és egy éjszakai fényalkotást lehet majd megcsodálni. A bevásárlóközpontban egy 360 fokos installációban három különböző világ várja majd a látogatót az absztrakt geometriától kezdve az organikus fényszövedékeken át a futurisztikus gépvárosokig. A belülről interaktív LED-falakkal borított dobozban a néző utazást tehet ezekbe a virtuális terekbe, ahol mozgásával maga is befolyásolhatja a falakon futó képfolyamokat. Éjszaka pedig egy magával ragadó, félgömb alakú installáció látható majd, amelynek elkészítéséhez két kilométernyi kábelt használnak fel az alkotók. A közel 625 tükörből álló reflektív tömb a teljes fényvisszaverődés hatását kelti majd.


A Pécsi Galériában szintén igazi kuriózum várja a látogatókat, Vály Sándor Finnországban élő magyar képző- és médiaművész  a Fényfesztivál alkalmából készült Gótikus hologramok című installációja, ami különös kísérlet térrel és idővel.


Az ország első és egyetlen fényfesztiválja, ami Közép-Európában is egyedülállónak számít az éj leszállta után hazai és külföldi művészek térspecifikus fényalkotásai lesznek láthatók Pécs belvárosi utcáin, terein, belső kertjeiben és templomi homlokzatain. Ismerősnek hitt helyek, ódon és modern épületek, zöld parkok és lombok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.  
A fesztivál leginkább várt programja a nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny. Ennek keretében a Tiszta fény hívó szóra készült mozgó, 3D-s fényalkotások keltik életre a Székesegyház monumentális falait. A megmérettetésre idén is a világ  számos országából érkeztek pályamunkák – többek között Kínából, Franciaországból, Mexikóból és Spanyolországból –, amelyek közül tíz szállhat versenybe a fődíjért. A győztes ezen felül  részt vehet a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligáján, az iMapp Bukarest fényfestő-versenyen is.


A versenyalkotásokon kívül különleges látványosságnak is szemtanúi lehetnek a fesztiválra érkezők, Bordos László Zsolt világhírű fényművész, az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve, olyan egyedi fényalkotást hoz  létre a zékesegyházon, amire Magyarországon még nem volt példa.


Az új helyszínekkel bővülő, közel 30 állomáson végigvezető esténként fél tízkor   felkapcsolódó Fény Útja, a közel 30 fényfestett látnivalóból álló „fénykörút”, amelyen ódon és modern épületek, parkok, templomok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.  Az utat végigjárók  egyaránt találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal egyaránt. Megcsodálhatják, ahogy fényvirágok nyílnak a fák törzsein, sétálhatnak a legmodernebb technikákkal életre keltett fénylő felületek között, vagy éppen az immár hagyományosan a Janus Pannonius utca járdájára vetített varázslatos Fényszőnyegen.


Megmozdulnak a Barbakán falai, kinetikus szerkezetek segítségével mozgásba lendülnek a Színház tér épületei, és egy ötméteres fénylő medveállatka is felbukkan majd a fesztivál totemállata, a Pixelbogár mellett, ami a Szent István téri szökőkút környezetében éled újra. Idén száz éve nyitotta meg kapuját a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolája, a németországi Bauhaus, több alkotás is erre a jubileumra reflektál. A hazai alkotók mellett, finn, spanyol, brazil és mexikói művészek munkái teszik nemzetközivé a Fény Útját.


A pécsi Fényfesztivál sajátossága, hogy nemcsak az éj leszállta után kínál izgalmas látnivalókat, hanem nappal is számos programmal várja a látogatókat. A világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök, humoros és látványos utcaszínházi, újcirkuszi produkciók szórakoztatják a közönséget, Mr. Banana személyében például egy provokatív szuperhőssel is találkozhatnak a látogatók. Az utcaszínházi programban magyar fellépők mellett Costa Rica-i, német, francia, spanyol, holland, olasz és argentin művészek is fellépnek. E mellett harmadik alkalommal ad otthont a fesztivál a Magyar Zsonglőrtalálkozónak, ahol a szakmai programok mellett a közönség számára is nyitott zsonglőriskolában bárki betekinthet a zsonglőrködés rejtelmeibe.


A fesztivál zenei programja idén a Színház térre összpontosul. Két arcát mutatja majd a helyszín, ugyanis  nappal világzenei koncertek, míg este, a Fény Útja felkapcsolását követően  különleges atmoszférájú zenei produkciók lesznek hallhatók, elektronikus és akusztikus hangszereken.  Fellép többek között a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera és az olasz Vagatrio, a japán Kenta Hayash, a Brooklyn Gypsies, a hazai színeket erősítő Iamyank,  az Óperentzia.


A fesztivál különleges színfoltjai közé tartoznak a nappali fényprogramok, amelyek során a fény természetével ismerkedhetnek meg  az érdeklődők,  valamint idén bárki világító díszeket készíthet a Fénybütyköldében.


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kétszeres Hang Gábor-díjas Illés Zoltán
2020. 02. 11. 16:06 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020. 02. 10. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadtéri közösségi tér kicsiknek és nagyoknak
2020. 02. 08. 22:48 pecsi-hirhatar.hu
  Sorstársi segítőket képeznek
2020. 02. 07. 21:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport