PÉCSI HÍRHATÁR - Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 05. 21. 02:34     


Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.

A hazai együttesek közül elsőként Pannon Filharmonikusoknak sikerült a rangos a bécsi hangversenyteremben, a Musikvereinben sorozatot indítania, felkérésre.

Első hangversenyét az „Aranyteremben” adta az együttes 2021 októberében, idén május 22-én hallhatja őket a bécsi közönség, majd három évadon át két-két alkalommal lépnek fel. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncertek szólistái magyar vendégművészek lesznek.

A magas színvonalú zenekultúra iránt mélyen elkötelezett 210 éves Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, amelynek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. A pécsi székhelyű nemzeti együttes sosem félt a megmérettetéstől: a Müpában is közel két évtizede sikeres bérletsorozatának magáénak tudó, „vidéken” élő társulat a joggal igényes bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a szintén vidéken született, Pécsről induló, mára a Bécsi Zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere.

A művészek által a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének tartott pécsi Kodály Központ rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző alapította. Lickl György nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is.

A májusi koncert a Musikvereinben egyfajta visszatérés a kezdetekhez, amelyben elmosódik a magyar vidék és a nemzetközi pezsgésről híres város földrajzi különbsége, és csak a minőségi igénnyel előadott klasszikus zene marad.

Lickl Bécsből 1807-ben telepedett le Pécsen, aki Mozart-kortársa és Haydn-tanítványa volt. Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, amelynek eredményeként Pécs zenei élete jelentős fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészeket szerződtetett, s hamarosan Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozta a város szellemi, társadalmi, és gazdasági életének fejlődését is. Az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott fent Bécsben” elhangzott, nagyon rövid időn belül Pécsett is játszották, beszéltek róla.

Ma már kényelmesen és gyorsan utazhatunk a Budapest-Pécs-Bécs tengelyen, elérhető bármilyen értékes kulturális esemény. A pécsiek szorgalmazzák a földrajzi távolság zenés áthidalását, így 2023 novemberi koncertjükhöz kapcsolódóan például egy bécsi tematikus városlátogatással egybekötött buszos kirándulást terveznek.

Május 22-án Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia(Universität für Musik und Darstellende Künste) vonós és húros tanszék csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma.(fotó: Dékány Zsolt)


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport