PÉCSI HÍRHATÁR - Gyászról gyerekekkel

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 12. 21:09     


Gyászról gyerekekkel
A Napfogyatkozás Egyesület vándorkiállítása Pécsre érkezett.

Országos turnéra indult Hullámhegyek - hullámvölgyek a gyerekek gyászfeldolgozást megjelenítő alkotásait bemutató  kiállítás.

Pécsre érkezett, az Uránia Moziban látható Hullámhegyek - hullámvölgyek című, a gyerekek gyászfeldolgozás témájában készült  alkotásaiból összeállított kiállítás. A tárlathoz minden helyszínen, ahogy most is, interaktív kísérő programok, alternatív osztályfőnöki órák, workshopok, filmvetítések és beszélgetések is kapcsolódnak. A gyermekek gyásza egy olyan speciális terület, amelyre komplex programot dolgoztak ki, elemeit többségében az igényekre szabva díjmentesen nyújtják. A programsorozat ezáltal közvetlenül szólítja meg a gyerekeket, fiatalokat, a velük foglalkozó családtagokat, pedagógusokat és szakembereket, illetve az érdeklődőket. A kísérő programok egy részének a Civil Közösségek Házába ad helyet.  A kiállítás és a programsorozat január 27-én zár.

A halállal, gyásszal vagy akár a válással, költözéssel, a világjárvánnyal kapcsolatos, a környezetünkben élő gyerekekben is gyakran megfogalmazódó kérdésekre segíthet válaszolni a rendezvénysorozat, ami a Gyermekkori veszteségek - felnőttkori erőforrások alcímet kapta. A szervezők célja, hogy lehetőségeket mutassanak arra, hogyan érdemes és lehet azokat a gyerekeket, akiket veszteség ért, hozzásegíteni, hogy  a jószándékú kímélet és óvatoskodás helyett bátorítást kapjanak, a kiszolgáltatottság helyett pedig a feldolgozás felszabadító erejét élhessék meg. A kiállított reprodukciókat és az olvasósarokban böngészhető irodalmi alkotásokat tematikus, a látogatók számára QR-kódokkal is olvasható „Tudj meg többet!” információs egységekkel szervezték rendszerbe.

„Szakembereink azon dolgoznak, hogy a veszteségek valóban feldolgozódjanak, a gyász ne egy csomóként maradjon meg egész életen át. Ezért kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy a társadalomban felkészülten, eszköztárral rendelkezve tudjunk ezekről beszélni már gyerekkortól kezdve.” – ad hangot véleményének Kánya Kinga szociológus, tréner, gyászkísérő, az egyesület elnöke

A Napfogyatkozás Egyesület 2022-ben hirdette meg országos Hullámhegyek - hullámvölgyek alkotói pályázatát 12 és 20 év közötti fiatalok részére, veszteség és gyászfeldolgozás témában. A felhívásra 140 pályamű érkezett, képzőművészeti, zenei, irodalmi és film kategóriában, távoli településekről és még a határon túlról is. A nagy érdeklődés is mutatta, hogy a téma egyes területei - válás, covid, gyász különböző formái – mennyire foglalkoztatják a fiatalokat.

Budapesten a Kossuth Klubban, az egyesület szakmai konferenciájának kísérő programjaként voltak láthatóak a pályaművek, már akkor  felvetették az ország különböző településein dolgozó szakemberek és a határon túlról azokat beküldők részéről, hogy a tárlat anyaga induljon országjáró körútra.

„A bátorság kincs.” – mondta Szabó Márta pedagógus, gyászcsoport vezető, gyászkísérő, az egyesület alelnöke a budapesti megnyitón, utalva arra, a felnőttek sokszor zavarban vannak, hogyan és mit mondjanak a gyerekeknek amikor veszteség éri őket, meghal egy szerettük. Azok a gyerekek és felnőtt kísérőik, akik a kiállításra alkotásokat küldtek be és eljöttek a megnyitóra, bizony nagyon bátrak, és ahogy egymással és sorstársaikkal találkoztak és beszélgettek, talán már érezték is bátorságuk jutalmát, a segítséget nehéz helyzetükben, és hogy nincsenek egyedül.

Az esemény szervezője a Napfogyatkozás Egyesület, amit 23 éve Polcz Alaine hozott létre. A szervezet - az alapító szellemiségét az azóta eltelt időszak új társadalmi kihívásaival ötvözve - foglalkozik a gyász és a veszteségek sokféleségének feldolgozásával és az ezzel összefüggő társadalmi attitűdformálásért, fenntarthatóan és innovatív módon. A gyászoló gyerekek és felnőttek számára gyászcsoportokat működtető országos hálózatot hoztak létre, ami több, mint 30 helyszínen közel 100 gyászcsoportvezetővel működik, emellett online formában is igénybe vehetők a szolgáltatásaik. A szakemberek számára kialakított rendszeres tematikus képzéseiken évente nyolcszázan, ezerkétszázan vesznek részt az ellátórendszerből, valamint a forprofit és  civil szektorból egyaránt. Szakmai munkájuk a gyász és a veszteségek speciális területeire is kiterjed, intézmények, vállalatok számára nyújtanak rendszeresen tanácsadást.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport