PÉCSI HÍRHATÁR - Harminc millió környzetvédelemre

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 01. 22:00     


Harminc millió környzetvédelemre
Befejeződött a komlói könyvtár környezetvédelmi beruházása.

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magában foglalt.


Az európai uniós forrásból megvalósult projekt rendezvényein több száz diák és felnőtt vett részt, valamint az intézmény mindennapi működését is környezetbarátabbá tette.


A projektnek:két fő célt tűzött maga elé,  egyrészt, mintaintézményként szolgálva, a könyvtár épületét korszerűsítették, másrészt, Komlón élők szemléletmódjának megváltoztatását, ráirányítsák a figyelműket a fenntartható életmód fontosságára.


Ennek jegyében a szelektív hulladékgyűjtés, a víz- és energiatakarékosság és a környezetbarát közlekedés témái köré csoportosíthatók a május végével zárult pályázati elemeket. A diákoknak és a családoknak ismeretterjesztő előadásokat tartottak, kvízek, vetélkedők segítségével olyan praktikákat mutattak be a szakemberek,, amelyek könnyen alkalmazhatók és jelentős megtakarítást eredményezhetnek a háztartásokban.


A rendezvények egy részére szervezett iskolás csoportok érkeztek. A változatos programok közül a valós közlekedési helyzeteket szimuláló pálya és a monociklis bemutató aratott különösen nagy sikert, de a napelemek működése és a hazai vizeket bemutató előadás is könnyedén lekötötte a tanulók figyelmét. A kreatív, főként a rajzolásra építő feladatokon is szívesen részt vettek.


A családoknak tervezett programokon a hasznos energiatakarékossági tanácsok mellett KRESZ oktatáson és teszten frissíthették a közlekedés szabályaira vonatkozó ismereteiket a felnőttek, kifejezetten a kerékpáros közlekedésre koncentrálva.


A könyvtár korszerűsítése során kicserélték a régi, magas fogyasztású neoncsöves világítótestek egy részét korszerű és energiatakarékos LED csövekre, valamint mozgásérzékelőket helyeztek az épület több pontjára. Ezzel kiküszöbölték, hogy egy-egy égve felejtett lámpa feleslegesen fogyassza az áramot.


A havi kiadásokon egy, az udvarban elhelyezett 10 köbméteres tartály segítségével faragnak még tovább, ebbe az esővizet gyűjtik össze, tisztítják és juttatják vissza a szociális létesítményekbe. Emellett infravezérlésű csaptelep segítségével használnak kevesebb csapvizet. A végső cél, hogy az intézmény  év alatt 20 százalékkal  csökkentse a víz- és energiafogyasztását.


A fejlesztés része volt a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése is. Az épületen belül 30, három darabból álló gyűjtőedény szettet helyeztek el, amelyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki.


Továbbá, amennyiben akik olvasókártyával rendelkeznek - helyiek és a turisták egyaránt - kikölcsönözhetnek egyet-egyet a könyvtárban rendelkezésre álló tíz bicikliből, ha szeretnék két keréken felfedezni a várost és környékét.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport