PÉCSI HÍRHATÁR - Harminc millió környzetvédelemre

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 01. 22:00     


Harminc millió környzetvédelemre
Befejeződött a komlói könyvtár környezetvédelmi beruházása.

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magában foglalt.


Az európai uniós forrásból megvalósult projekt rendezvényein több száz diák és felnőtt vett részt, valamint az intézmény mindennapi működését is környezetbarátabbá tette.


A projektnek:két fő célt tűzött maga elé,  egyrészt, mintaintézményként szolgálva, a könyvtár épületét korszerűsítették, másrészt, Komlón élők szemléletmódjának megváltoztatását, ráirányítsák a figyelműket a fenntartható életmód fontosságára.


Ennek jegyében a szelektív hulladékgyűjtés, a víz- és energiatakarékosság és a környezetbarát közlekedés témái köré csoportosíthatók a május végével zárult pályázati elemeket. A diákoknak és a családoknak ismeretterjesztő előadásokat tartottak, kvízek, vetélkedők segítségével olyan praktikákat mutattak be a szakemberek,, amelyek könnyen alkalmazhatók és jelentős megtakarítást eredményezhetnek a háztartásokban.


A rendezvények egy részére szervezett iskolás csoportok érkeztek. A változatos programok közül a valós közlekedési helyzeteket szimuláló pálya és a monociklis bemutató aratott különösen nagy sikert, de a napelemek működése és a hazai vizeket bemutató előadás is könnyedén lekötötte a tanulók figyelmét. A kreatív, főként a rajzolásra építő feladatokon is szívesen részt vettek.


A családoknak tervezett programokon a hasznos energiatakarékossági tanácsok mellett KRESZ oktatáson és teszten frissíthették a közlekedés szabályaira vonatkozó ismereteiket a felnőttek, kifejezetten a kerékpáros közlekedésre koncentrálva.


A könyvtár korszerűsítése során kicserélték a régi, magas fogyasztású neoncsöves világítótestek egy részét korszerű és energiatakarékos LED csövekre, valamint mozgásérzékelőket helyeztek az épület több pontjára. Ezzel kiküszöbölték, hogy egy-egy égve felejtett lámpa feleslegesen fogyassza az áramot.


A havi kiadásokon egy, az udvarban elhelyezett 10 köbméteres tartály segítségével faragnak még tovább, ebbe az esővizet gyűjtik össze, tisztítják és juttatják vissza a szociális létesítményekbe. Emellett infravezérlésű csaptelep segítségével használnak kevesebb csapvizet. A végső cél, hogy az intézmény  év alatt 20 százalékkal  csökkentse a víz- és energiafogyasztását.


A fejlesztés része volt a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése is. Az épületen belül 30, három darabból álló gyűjtőedény szettet helyeztek el, amelyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki.


Továbbá, amennyiben akik olvasókártyával rendelkeznek - helyiek és a turisták egyaránt - kikölcsönözhetnek egyet-egyet a könyvtárban rendelkezésre álló tíz bicikliből, ha szeretnék két keréken felfedezni a várost és környékét.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport