PÉCSI HÍRHATÁR - Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.01.26.
 Szerda
Ma Vanda napja van.
Holnap Angelika napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 08. 28. 20:35     


Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek
Együttműködési megállapodást kötött az új tanévtől kezdődően a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem.

Az új tanévtől már szorosabban működik együtt Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem.

Az ennek érdekében megkötött együttműködési megállapodás leglényegesebb eleme a szakképzés és felsőoktatás tartalmi elemeinek összehangolása, az okleveles technikus végzettséget szerző diákok továbbtanulásának elősegítése, általa a munka-erőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.Az elképzelések szerint a Műszaki és Informatikai Kar három - villamos- és gépészmérnök, mérnök informatikus - szakára a legjobb harminc okleveles technikus közvetlen felvételt nyer.

Az együttműködés első lépéseként a PTE Műszaki és Informatikai Kara a BMSZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikummal közösen kidolgozta az okleveles technikusképzés programját, ami kiterjed a kötelező tananyag mellett, az egyetem keretein belül induló képzésekben történő részvétel feltételeit, ezen felül, hogy az ilyen végzettséget szerzők mennyi többletpontot kaphatnak a középiskolából hozottakon felül. A képzéshez a személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket a Baranya Megyei Szakképzési Centrum biztosítja.

A programban részt vevők duplán jól járhatnak, hiszen amellett, hogy szakmát szereznek, a felsőfokú oktatási intézménybe történő jelentkezésükkor már nemcsak tudásbeli előnnyel, de a tanulmányaikba  beszámítható kreditpontokat is visznek magukkal. A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a jövőben minél több fiatal számára - társadalmi helyzetre való tekintet nélkül - elérhetővé tegye a versenyképes ismereteket és szaktudást nyújtó felsőoktatási képzéseket.

Az együttműködés keretében közös tananyagfejlesztésre is sor kerül, e mellett az egyetem műszaki és informatikai kara és Baranya Megyei Szakképzési Centrum összehangolja pályaorientációs és szakmai oktatásszervezési tevékenységét. A közös cél, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve versenyképes tudáshoz juttassák a hallgatókat.

A szakképzési intézményekből a Pécsi Tudományegyetemre, különösen a Műszaki és Informatikai Karra felvett hallgatók száma jelentősnek mondható, évente mintegy ezren érkeznek ezekből. A Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezőké azonban eddig alig érte el ezen belül az egy százalékot, ezen is szeretnének a jövőben változtatni az okleveles technikus képzés elindításával.

A Pécsi Tudományegyetem középfokú oktatásban történő szerepvállalása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. A műszaki és Informatikai Kar folyamatosan szervez programokat a középiskolás diákoknak, online fizika és matematika kurzusokat indítanakA gyakorló intézményeken túl az egyetem komoly sikereket ért el a dunántúli egészségügyi szakképzés felzárkóztatásában, hiszen az általa fenntartott intézményben a középfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő tanulók száma az elmúlt két évben 1154-ről 1881-re emelkedett.


További hírek

  Középpontban a fiatalok egészsége
2022. 01. 24. 20:23 pecsi-hirhatar.hu
  Otthol, édes otthol
2022. 01. 22. 02:30 pecsi-hirhatar.hu
  Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
2022. 01. 21. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Ha a kanálból kifújja a szél a levest
2022. 01. 20. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb kutatóközpont létesül Pécsett
2022. 01. 18. 19:51 pecsi-hirhatar.hu
  Kiszámíthatóbb szabályozás az online világban
2022. 01. 17. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Eleven éjszaka
2022. 01. 14. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  A világ legjobbjai között a magyar bonbon
2022. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult standon mutatkoznak be
2022. 01. 12. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Karácsonyfa, mint megújuló energia
2022. 01. 11. 20:18 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport