PÉCSI HÍRHATÁR - Határokon átnyúló betegellátás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.06.05.
 Péntek
Ma Fatime napja van.
Holnap Norbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 05. 21:03     


Határokon átnyúló betegellátás
Az Európai Bizottság ösztönzi és segíti a határokon átnyúló betegellátást és az egészségügyi szakemberek mobilitását.

A koronavírus-járvány sosem látott mértékű és még növekvő nyomást gyakorol az egészségügyi ellátórendszerekre unió-szerte.

 

A nemzeti, regionális és helyi hatóságok közötti határokon átnyúló egészségügyi együttműködés támogatása és ösztönzése érdekében az Európai Bizottság  gyakorlati iránymutatásokat tett közzé a tagállamok számára. Az országok közötti együttműködés csökkentheti a túlterhelt kórházakra nehezedő terhet, lehetővé téve a koronavírusos betegek átszállítását kezelés céljából olyan országokba, ahol vannak még szabad kórházi helyek. Az Európai  Bizottság abban is segíteni fogja a tagállamokat és a nem kormányzati szervezeteket, hogy képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportokat küldjenek másik országok megsegítésére.


Mint Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke elmondta, a koronavírus elleni küzdelemben létfontosságú, hogy az Unió egységesen cselekedjen és szolidaritást mutasson. Az országok közötti együttműködés életeket menthet azáltal, hogy leveszi a terhet egyes tagállamok túlterhelt egészségügyi ellátórendszereiről. Ekkora válságot nemzedékek óta nem éltünk át, és minden követ meg kell mozgatnunk közös megoldása érdekében.


Mindehhez Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket tette hozzá, a koronavírus okozta válságot csak együtt tudjuk elhárítani. A tagállamok közötti együttműködés életeket menthet. Az elmúlt hetekben igazi példákat láttunk az uniós szolidaritásra: egyes tagállamok átvállalták szomszédos országok betegeinek kezelését, jóllehet maguk sem voltak könnyű helyzetben. Az EU a legjobb arcát mutatja. A mai iránymutatásokkal szeretnénk még erőteljesebben ösztönözni a betegek határokon átnyúló kezelését, valamint az egészségügyi szakemberek mozgósítását olyan uniós országokból, ahol van még némi kapacitás olyanokba, ahol nagyobb szükség van rájuk. A szolidaritás életeket ment.


Az elfogadott iránymutatások összehangoltabb megközelítést kínálnak a szükséghelyzeti egészségügyi ellátás terén a határokon átnyúló együttműködéshez. Felvázolják a tagállamok egészségügyi hatóságainak kínált további támogatási és segítségnyújtási lehetőségeket.
Az Európai Bizotság által vezetett Egészségügyi Biztonsági Bizottság és az uniós korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer révén a Bizottság fogja koordinálni a határokon átnyúló egészségügyi segítségnyújtás iránti kérelmeket. E kérések vonatkozhatnak intenzív ellátási helyekre, betegek kezelésére vagy átszállítására, illetve képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportok küldésére. E mellett nyomon követi egyfelől az igényeket, másfelől a tagállamokban kínálkozó segítségnyújtási lehetőségeket.


Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül is támogatja a segítséget kérő egészségügyi hatóságokat. E mechanizmus lehetővé teszi a betegek és a megfelelően képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportok határokon át történő sürgősségi szállításának koordinálását és társfinanszírozását. Az iránymutatások meghatározzák a betegek országok közötti szállításának részleteit és ismertetik a más országban igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek visszatérítésével kapcsolatos lépéseket a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló rendeleteknek megfelelően. Ezeken felül ösztönzi a képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportok akár országhatáron kívül történő bevetését, és bátorítja a helyi, regionális és nemzeti egészségügyi hatóságokat a meglévő kétoldalú és regionális megállapodások igénybevételére. Emellett tisztázza az orvos szakmai képesítések kölcsönös elismerésére vonatkozó szabályokat.


Az egészségügyi szakemberek tudás- és tapasztalatcseréjének támogatása érdekében pedig egy klinikai menedzsment-támogató rendszert működtet. E rendszer webkonferencia-platformot biztosít a klinikai szakemberek számára az eseteikkel kapcsolatos tapasztalatcsere és megbeszélések céljára unió-szerte.


A határokon átnyúló egészségügyi együttműködés anyagi támogatása érdekében  pedig kiterjesztette a Szolidaritási Alap hatályát a közegészségügyi szükséghelyzetekre. Emellett az egészségügyi kiadások támogatására a strukturális alapok is igénybe vehetők, és a koronavírus-járványra adott összehangolt gazdasági válasz részeként további rugalmasságot is lehetővé tett a meglévő források átcsoportosításában, valamint Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz (ESI) újabb támogatásokat is elérhetővé tesz.

(fotó: illusztráció EB)


További hírek

  Újabb lépés a méltányos minimálbérért
2020. 06. 03. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzeti Virológiai Laboratórium pécsi székhellyel
2020. 06. 02. 20:45 pecsi-hirhatar.hu
  Az eredeti tervek szerint zajlik a felújítás
2020. 05. 31. 21:30 pecsi-hirhatar.hu
  Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
2020. 05. 29. 20:12 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögött a visszaeső szójás áfa-csalók
2020. 05. 28. 11:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Száz beteg gyógyulását segítheti
2020. 05. 25. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószert nemcsak a hátizsákjában vitte....
2020. 05. 24. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Vasarely ihlette ruhákat terveznek
2020. 05. 22. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Egymillió a nyomravezetőnek
2020. 05. 21. 21:16 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport