PÉCSI HÍRHATÁR - Határtalan Vince-nap

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.14.
 Vasárnap
Ma &Őrs napja van.
Holnap Henrik napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 22. 17:04     


Határtalan Vince-nap
A Pécsi Egyetemi Borbirtokon határtalan Vince-napot tartottak.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pázmány Péter utcai központi telephelyén  rendezték meg a hagyományos  Vince-napi ünnepséget.

A hagyományokhoz híven idén is megtartották az Egyetemi Borbirtokon a szőlőtermést jósoló Vince-napi ünnepséget, amelyen részt vett az egyetem rektora Miseta Attila, a kutatóintézet elnöke, Madaras Zoltán és kutatási igazgatója Teszlák Péter, valaminta a horvát pécsi konzul, Drago Horvat, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Őri László, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke, Rittlinger József. A szőlőtőkéket és az újbort Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke áldotta meg, majd a jelenlévők megmetszették a kolbásszal, hurkával gazdagon díszített tőkéket.

A szőlőművelés egy rendkívül munka igényes, nagy szakértelmet igénylő tevékenység. Hasonlóan a többi mezőgazdasági ágazathoz, erősen kitett az időjárásnak. Ezt jól példázza az elmúlt esztendő, amikor is a viszontagságos időjárási körülmények miatt nem voltak könnyű helyzetben , a szőlészek, borászok. Az idei kicsit jobban indul, a sok csapadék várhatóan kedvezően hat majd a szőlőre is. A hideg, fagyos idő is, hogy gazdag termést szedhetnek le majd a tőkékről az ültetvényeken. Ahogy a  mondás tartja, ha fényes Vince, megtelik a pince.

A Vince napi első metszéssel pedig elindul a munka  az ültetvényeken.Ilyenkor a lemetszett vesszőket beviszik a melegre és vizbe teszik azokat, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen termés várható.

 

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben. A borhoz való kötődését nevének hangzásából eredeztetik: Vincent – vinum (jelentése: bor). Január 22-e Vince napja, ami igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ekkor jósolják meg milyen szüret várható. E nevezetes naphoz kapcsolódó szokások fontos szerepet játszanak az szőlészek  életében, a borvidékeken a mai napig őrzik a hozzá  kapcsolódó hagyományokat.

A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. A hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. A legelterjedtebb népszokás szerint pedig sok bort kell inni Vince napján, ha azt akarjuk, hogy ősszel jó termés legyen.

(fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Negyedszázada rendezik meg
2024. 07. 13. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi virológusok segítségével jön létre
2024. 07. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport