PÉCSI HÍRHATÁR - Hegesztési Nyári Egyetem idén Pécsen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 08. 02. 22:24     


Hegesztési Nyári Egyetem idén Pécsen
Robottal készített lézerhegesztés, kopásállóság javítása fémszórással, horganyzott alkatrészek hegesztése MigBrazing eljárással – ilyen témákkal is találkozhatnak az idei Hegesztési Nyári Egyetem résztvevői, ezúttal a Pécsen.

A  Hegesztési Nyári Egyetem résztvevői ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán megismerkedhetnek  a robottal készített lézerhegesztés, kopásállóság javítása fémszórással, horganyzott alkatrészek hegesztése MigBrazing eljárással.

A Magyar Hegesztési Egyesület kiemelt feladatának tekinti, hogy a szakmai ismeretek integrálásával létrehozott közös tudás minden érdekelt számára hozzáférhető legyen, a hegesztés hatékony alkalmazásának megoldásai minél szélesebb körhöz eljussanak. Tevékenysége középpontjában a szakember-utánpótlás megteremtéséhez oktatási és társadalmi környezet kialakítása áll. E mellett megalakulása óta szakmai konferenciákat, ankétokat és bemutatókat szervez, segíti a tehetséges szakembereket, ennek egyik színtere az évente egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek számára megrendezett Hegesztési Nyári Egyetem.

A nyári egyetemre jelentkezőknek a két napon át tartó programok lehetőséget teremtenek arra, hogy a résztvevők tananyagon  felüli, speciális ismereteket sajátítsanak el, kapcsolatot építsenek ki a társintézmények hallgatóival, találkozzanak a szakterület gazdasági szereplőivel.  Szakmai előadásokon, üzemlátogatásokon vehetnek részt, ahol gyakorlati bemutatókon ismerhetik meg a korszerű hegesztési eljárásokat és berendezéseket.

Idén Pécsre várják  a fiatal szakembereket, ahol az üzemlátogatással egybekötött gyakorlati bemutatókat a térség hegesztésben érdekelt két meghatározó vállalkozásánál, a berendezés- és gépgyártó Körber Hungária Kft.-nél, illetve a tartálykocsik és konténerek előállítását végző SpitzerSilo Kft.-nél rendezik. Előbbi vállalkozásnál a lézeres hegesztéssel, utóbbinál az alumíniumból készült, tartályos felépítmények gyártásához kapcsolódó speciális hegesztési eljárásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A szakmai előadásokon pedig többek között az ipari kopásvédelem, a hegesztett acélszerkezetek tűzihorganyzása, illetve a hegesztési varrat technológiája és az anyag üzemi hőmérséklettől való változása kerül terítékre. A leglátványosabb rész várhatóan a hat a hegesztési eljárásban  meghatározó szerepet játszó országos vállalkozás gyakorlati bemutatója lesz, amelyen a legújabb eszközöket és a legmodernebb technológiát ismerhetik meg a szakemberek.

„A gépészmérnök-hallgatók  megtanulnak hegeszteni, mind az alapképzés (BSc) és a mesterképzés (MSc) során.  Az épületgépész- és létesítménymérnök, valamint gépszerkezet- és folyamattervező specializáción  pedig gépész szakemberek képzése is folyik, utóbbi specializáción nagyobb óraszámban és több tantárgy keretében sajátítják el a hegesztéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket. Az ilyen szakmai rendezvényeken, mint a Hegesztési Nyári Egyetem  a hallgatók konkrét, az iparban felmerülő problémákkal találkozhatnak és olyan eljárásokat is megismerhetnek, amelyekre az egyetemi oktatás nem ad lehetőséget. Ez szélesíti a látókörüket, a szakmai kapcsolatok építése pedig későbbi munkavállalásukhoz  jelenthet hathatós segítséget” – véli Zsebe Tamás, a  PTE MIK Gépészmérnöki Tanszék tanársegéde..

Az augusztus 24-25-én Pécsen sorra kerülő Hegesztési Nyári Egyetemet  a Magyar Hegesztési Egyesület a Pécsi Tudományegyetem  Műszaki és Informatikai Kara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikumával együttműködve rendezi meg.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport