PÉCSI HÍRHATÁR - Helybe viszik a színházat évtizedek óta vállalt misszióként

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 11. 19:34     


Helybe viszik a színházat évtizedek óta vállalt misszióként
A Pécsi Harmadik Színháznak évtizedek óta vállalt missziója, hogy sikeres előadásaikat országszerte, de különös tekintettel a dél-dunántúli régióvárosaira, kisközségeire, zsáktelepüléseire – az élő színházzal másként alig, vagy igen ritkán találkozó publikum számára – rendszeresen elvigyék.

A dél-dunántúli régió városaiba, kisközségeibe, zsáktelepüléseibe, az élő színházzal másként alig, vagy igen ritkán találkozó publikum számára rendszeresen elviszi előadásait a Pécsi Harmadik Színház.

Évtizedek óta vállalt misszója a Pécsi harmadik Színháznak, hogy sikeres gyermek-  és felnőtteknek szóló előadásait elviszi az ország településeire, a szűkebb régió városaiba, községeibe. Ennek eredményeként a halmozottan hátrányos helyzetű falvakban is ,,kineveltek” egy olyan érdeklődő, irodalmi-színházi értékekre fogékony közönséget, amelynek tagjai el is várják, hogy évadról évadra náluk is bemutassák legújabb előadásaikat. Az utóbbi években Barcstól Görcsönyön, Kémesen, Sellyén és Szigetváron át Vajszlóig 13 helyszínen 48 produkciójukat 7614 néző látta.

Novemberben a tervek szerint  két  meghívásnak tettek volna eleget. Vajszlón,  a Balikó Tamás Művelődési Házban láthatták az érdeklődők Szakonyi Károly  komédiáját, az Adáshibá, ami a szerző  legismertebb, hazai és nemzetközi színpadokon is legtöbbet játszott (tragi)komédiája, amit a Pécsi Harmadik Színház 2020 szeptemberében mutatott be. A premiert maga a 90 éves Szakonyi Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg is megtisztelte jelenlétével, ki elismeréssel beszélt a látottakról.

 

„Az előadás nagy meglepetés volt, mert Vincze János remekül megteremtette a darab mai hangzását, nagyszerűen vezette a színészeket az elképzelése útján. Reveláció volt ez a rendezői szemszög. Kényes műtétet hajtott végre finom kézzel, nem sérült a darab lényege, a publikum a ma világában kapta meg a művet.Érezni lehetett, hogy a közönség együtt lélegzik a darabbal, s élvezi a színészek játékának sok finomságát.”- emelte ki.

Az 50 évvel ezelőtt írt Adáshiba lényegi mondanivalója – sajnos – nem veszített aktualitásából, sőt! Bódogék sorsának tragikomikuma az, hogy észre sem veszik: nem egymással, csupán egymás mellett élnek; nem beszélgetnek, csak párhuzamosan monologizálnak. A pécsi előadásban Bánky Gábor, Dévényi Ildikó, Kulcsár Viktória, László Csaba, Tamás Éva, Tatai Gergő, Fábián Gábor és Krum Ádám nyújt emlékezetes alakítást.

Színház mindenkinek! – ezzel a mottóval hívta életre az EMMI és a Nemzeti Színház a Déryné Programot, hogy a minőségi színházi kultúrát eljuttassa az ország legkisebb településeire is, felkarolva a kulturális fejlettség növelésében érdekelt térségeket. A Pécsi Harmadik Színház egyik produkcióját is beválogatták e kezdeményezésbe, így Örkény István: Kulcskeresők című drámáját november 12-én  láthatta volna a közönség, azonban a járványhelyzetre tekintettel,  a település polgármesterének kérésére elmarad.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport