PÉCSI HÍRHATÁR - Hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.20.
 Szerda
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 12. 30. 22:19     


Hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban
Biztonságos termékek az uniós egységes piacon, az Európai Bizottság fellép a bizalom megerősítése érdekében.

Az Európai  Bizottság  által megfogalmazott  javaslatok  elsődleges célja  a  bizalom erősítése az uniós piacon.

Az Európai Bizottság  célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások – és különösen a kkv-k – számára termékeik Európai Unión belüli értékesítését, valamint megerősítse a nemzeti hatóságok és  a vámtisztviselők által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, ne lehessen veszélyes termékeket eladni  az európai fogyasztóknak.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az 500 millió fogyasztót felölelő egységes piac nagy siker az Európai Unió történetében, éppen ezért volt fontos, hogy megszűnjenek az akadályok, erősödjön a  bizalom a vállalkozások és fogyasztók körében egyaránt. E mellett azt is, hogy a lehető legnagyobb mértékben éljenek a jogszabályban  rejlő lehetőségekkel.

Mindehhez Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos a következőket tette hozzá, az egységes piac alapja a bizalom. Gondoskodni kell éppen ezért  arról, hogy a fogyasztók megbízzanak abban,  az általuk használt termékekre származási helyüktől függetlenül ugyanazon előírások vonatkoznak. A közigazgatási szerveknek  pedig abban, hogy a nemzeti piacaikon értékesített termékek biztonságosak

Kitért arra is, a mellimplantátum- és a dieselgate botrány aláásták  ezt a fogyasztói bizalmat, a  helyreállításához pedig szigorúbb határokon átnyúló ellenőrzésekre van szükség.  Hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban.

A  javaslatok az áruk unión belüli szabad mozgását két szempontból hivatottak javítani. Egyrészt a  „kölcsönös elismerés” elve biztosítja, hogy azok a termékek, amelyekre nem vonatkozik az uniós szabályozás, elvben szabadon mozoghatnak az egységes piacon belül abban az esetben, ha azokat valamely tagállamban jogszerűen forgalmazzák. Ezen elv értelmében a gyártók termékeiket további követelmények nélkül értékesíthetik az unió egészében. Azonban ez nem mindig úgy érvényesül, ahogy kellene. A gyakorlatban azok a vállalkozások, amelyek például cipőt, konyhai eszközöket vagy bútort kívánnak eladni egy másik tagállamban, gyakran akadályokba ütköznek, illetve késedelemmel és többletköltségekkel kell számolniuk.

Az Európai  Bizottság a szóban forgó elv gyorsabb, egyszerűbb és egyértelműbb gyakorlati alkalmazása érdekében új rendeletet javasol az áruk kölcsönös elismeréséről. A vállalkozások számára – évek helyett – pár hónap alatt ki fog derülni, hogy termékeiket értékesíthetik-e másik uniós tagállamban. Ezen kívül önkéntes nyilatkozatot tehetnek annak igazolására, hogy termékeik megfelelnek az országukban érvényes valamennyi előírásnak, követelménynek. Ezáltal más tagállamok hatóságai könnyebben tudják értékelni, hogy alkalmazandó-e a kölcsönös elismerés elve.


Hasonlóképpen, egy problémamegoldó mechanizmus teszi majd lehetővé a vállalkozások és a nemzeti hatóságok közötti viták gyorsabb rendezését. A tisztviselők képzése és tapasztalatcseréje révén tovább fog javulni a nemzeti hatóságok közötti együttműködés és a kölcsönös bizalom. A nemzeti hatóságok továbbra is figyelembe vehetnek jogos közpolitikai megfontolásokat.

Másodsorban erősíteni kívánják a nemzeti hatóságok által végzett, a termékek biztonságosságát és a szabályoknak való megfelelelőségét biztosító ellenőrzéseket. Az unió piacán továbbra is túl sok a nem biztonságos, a szabályoknak nem megfelelő termék. Az ellenőrzésen átesett játékok 32 százaléka, az elektronikai termékek 58 százaléka, az építőipari termékek 47 százaléka, illetve az egyéni védőfelszerelések 40 százaléka nem felel meg a biztonságra vagy a fogyasztók tájékoztatására vonatkozóan az uniós szabályozásban lefektetett követelményeknek. Ez veszélyt jelent a fogyasztókra nézve, és hátrányos helyzetbe hozza az előírásoknak megfelelően eljáró vállalkozásokat.

Az uniós termékszabályok betartására és érvényesítésére vonatkozó rendelettervezete segít  majd  abban, hogy a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok közötti együttműködés fokozása révén méltányosabbá váljon az áruk belső piaca. Ennek részét képezi az illegális termékekkel és a folyamatban lévő vizsgálatokkal kapcsolatos információk megosztása, hogy a hatóságok hatékonyan fel tudjanak lépni az előírásoknak nem megfelelő termékekkel szemben. A rendelet továbbá hozzájárul a nemzeti hatóságok által az uniós piacra érkező termékeken végzett ellenőrzések javításához. Tekintettel arra, hogy az unióban kapható áruk 30százaléka importból származik, az Európai  Bizottság javaslatot tett  a kikötők és a külső határok fokozottabb ellenőrzésére.

A  rendeletek az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának kedvező döntése esetén közvetlenül alkalmazhatók lesznek.


További hírek

  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu
  Biztonsággal két keréken
2019. 03. 14. 17:16 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú hétvége március idusa jegyében
2019. 03. 13. 23:04 pecsi-hirhatar.hu
  Cigi a hifiben
2019. 03. 12. 23:05 pecsi-hirhatar.hu
  Népszerű a Pécs és Eszék közötti vonat
2019. 03. 11. 22:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport