PÉCSI HÍRHATÁR - Hidak építése és bővítése

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 28. 20:21     


Hidak építése és bővítése
Újabb uniós támogatást nyert el a következő négy évre az EDUC Európai Egyetemi Szövetség.

A European Digital UniverCity (EDUC), a Potsdami Egyetem által vezetett nyolc egyetem szövetségét további négy évig  támogatja az Európai Bizottság.

Az EDUC egyike annak a  tizenhét kísérleti egyetemi szövetségnek, amelyet az EU 2019 óta támogat,  négy évre  ennek összege a 12,8 millió euró. A Potsdami Egyetem és hét európai partneregyeteme - a Paris Nanterre és a Rennes 1 (Franciaország), a Cagliari (Olaszország), a Masaryk (Csehország), a PTE (Magyarország), a Jaume I (Spanyolország) és a University of South-Eastern Norway (Norvégia) -  elkövetkezendő négy évben is további uniós támogatásban részesül.


A pilot-program első három évének sikereire építve a szövetség célkitűzése, hogy elmélyítse a nyolc egyetem együttműködését az innovatív mobilitások és a tantervek nemzetközivé tétele terén. Az elkövetkező négy évben tovább kívánják fejleszteni közös virtuális campusukat, a digitalizáció segítségével összekapcsolják a kutatást és az innovációt az oktatással, közös diplomaprogramokat indítsanak, valamint megerősítsék térségeik társadalmi hálózatait, ökoszisztémáit.A Potsdami Egyetem nagyon várja a további együttműködést európai egyetemi partnereivel.


„Tíz év múlva a hallgatóknak nagyrészt maguk határozhatják meg tanulmányaik időtartamát, helyét és tartalmát európai szövetségünk keretein belül” – mondja a Potsdami Egyetem nemzetközi ügyekért és támogatásszervezésért felelős alelnöke, dr. Florian Schweigert professzor.


Az elkövetkező tíz évben az EDUC Szövetség tagjainak jelenlegi együttműködése várhatóan koherens struktúrákká fejlődik, amelyek alapvetően megváltoztatják azt a módot, ahogyan a partnerek egyéni küldetéseiket teljesítik az oktatás, a kutatás, az innováció terén, a társadalom szolgálatában. A European Digital UniverCity célja, hogy valódi európai egyetemmé fejlődjön.


“A 21. század felsőoktatását is globális szinten kell értelmezni. Az európai egyetemek között számos olyat ismerünk, amely már most is világszinten versenyképes - mások viszont annak ellenére, hogy sikerrel helytállnak a térségeikben, nem elegendően kompetitívek. Az EU úgy tervezi erősíti az egyetemeket, hogy a szövetségi formációt preferálja. Ez az együttműködési forma ugyanis jóval többet jelent a hálózatoknál, mert rendszerszintű építkezést és mélyebbre ható reformokat tesz lehetővé. A nemzeti szintű különbségeket összecsiszolva, az EDUC keretein belül úgy tudunk dolgozni, hogy önmagunk versenyképességét emelve a szövetségeseinkét is emeljük. Vagyis a pozitívumok nemcsak a tagok, hanem az összes európai partner előre menetelét is szolgálják. A támogatást négy évre nyertük el, melyet plusz két évvel ki lehet egészíteni - akkora időtáv ez, mely már markánsan befolyásolja a szövetségünk tagjainak, sőt a teljes európai felsőoktatási tér további szereplőinek ” - hangsúlyozza Tarrósy István professzor, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának,  az EDUC pécsi szakmai vezetője.


A szövetség égisze alatt összesen mintegy 200 000 hallgató tanul, és 31 000 oktató, kutató, valamint technikai és adminisztratív ügyekkel foglalkozó munkatárs dolgozik a kötelékében. 2027-re az EDUC egy újfajta transznacionális egyetemi közösség lesz, amely a többnyelvűség, az interdiszciplinaritás és a digitális technológiák prioritásaira épül, és így készíti fel hallgatóit a jövő társadalmi kihívásaira.


További hírek

  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mesék a varázsbőröndből
2023. 09. 17. 02:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport