PÉCSI HÍRHATÁR - Hófehérke és hét törpe századszor

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 12. 09. 21:11     


Hófehérke és hét törpe századszor
Századik előadásához ért december 10-én a Hófehérke és a hét törpe című mesebalett.

Igencsak mozgalmasra sikerült ez az évad is a Pécsi Balett társulata számára.

Három hónappal az évadkezdés után már túl vannak három bemutatón, egy külföldi turnén, lebonyolították táncfesztiváljukat és nyolc különböző produkciót műsoron tartva, Pécs mellett rendszeresen fellépnek Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában is. Néhány napja óriási sikert Carmina Buranával a Müpában, az előadásokra már hónapokkal korábban  elfogytak a jegyek. A hétvégén, december 10-én pedig immár századik alkalommal adják elő a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettjük a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

„A Pécsi Balett történetének legsikeresebb mesebalettje vitathatatlanul a Hófehérke és a hét törpe. Ez volt az első mesebalett koreográfiám. Czebe Tündével és Uhrik Dórával közösen arra törekedtünk, hogy a koreográfiában megjelenjen a humor és az előadásban életre keljen a színház varázsa. Azt hiszem, akkor derült ki a társulat jelenleg is meghatározó tagjairól, hogy milyen komoly karakterábrázoló képességük van, jó a színészi vénájuk, sőt, beszélni is tudnak, ha kell… Nagyon jó hangulatú, legendásan vidám munkafolyamat volt… A gyerekek és az őket kísérő felnőttek visszajelzései alapján már akkor is éreztük, hogy sokáig műsoron fog maradni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy így is lett. „Őstörpéink” közül időközben többen szülővé váltak és már a saját gyermekeiknek táncolnak… Megható ebbe belegondolni” – mondta el Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az előadás egyik koreográfusa.

„A "kis" közönségünk azonnali reakciója, igazán örömteli pillanatokat okozott a színpadon. A harsány és boldog nevetésük, a bekiabálásuk vagy az ijedtségük, mind azt jelezték felénk, hogy együtt élnek a darabbal. Imádtam az alkotás folyamatát és a bolondos Mókus szerepének megformálását is. Inspirációban nem volt hiány, hiszen a dramaturgia, a zene, a jelmez és díszlet és a fantasztikus táncosok mind arra ösztönöztek minket, hogy valami kedves és időtálló dolgot hozzunk létre” – tette hozzá Czebe Tünde Harangozó-díjas balettáncos, az előadás másik koreográfusa.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész dramaturg-rendező pedid annak a vélemélnyének adott hangot, hogy „Ez már a harmadik évad, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorra tűzi mesebalettünket. Hófehérke és a hét törpe története egy olyan mese, ami akárhány év elteltével is aktuális és érdekes a gyerekek számára. Örök és mindenkit foglalkoztató kérdések jelennek meg az előadásban, mint a barátság, egymás segítése, félelem és a jó és rossz küzdelme. Persze ettől még nem sikeres minden Hófehérke-előadás. A miénkből azonban olyan báj és szeretet árad, ami „átjön”, megérinti a kicsiket és a nagyokat egyaránt.Az esztétikai hatás mellett az is feladatunk, hogy megérintsünk, üzenetet, gondolatot, érzéseket közöljünk. Nagyszerű, érzékeny alkotók találkoztak és hozták létre táncművészeinkkel együtt ezt a humorral átszőtt derűs produkciót, melyről mindenki gyermeki mosollyal, felüdülve távozik… Köszönettel tartozunk és gratulálunk az alkotóknak, az összes régi és jelenlegi táncművésznek és az előadás megvalósításában közreműködő műszaki kollégáknak. A siker közös!”

A Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpe 2011. áprilisi bemutatóját követően nyolc éven át tartotta repertoáron a mesebalettet. A Pécsi Nemzeti Színházban ez lesz a 66. előadás. A mesebalettel számos alkalommal szerepeltek a Müpában, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, Pakson, Gödöllőn és Győrben. Bérleti előadás lett a Veszprémi Petőfi Színházban, a Pesti Magyar Színházban és Kaposváron a Csiky Gergely Színházban is.

Hófehérke szerepét eddig öten táncolták el, Domoszlai Editet, Ujvári Katalint és Vincze Brigittát követően most Frank Edina és Rónaki Nina előadásában látható. Az „őstörpék” közül Tuboly Szilárd Szendeként és Szabó Márton Hapciként 2011 óta mind a 100 előadáson ropták a táncot. Szundi szerepét Koncz Péter, a Királynőét, Hófehérke mostoháját: Nagy Írisz Harangozó-díjas és a Mókust Czebe Tünde Harangozó-díjas, a mesebalett egyik koreográfua 96 alkalommal  alakította. A legtöbbször - közel hetvenszer - Ujvári Katalin Harangozó-díjas táncművész volt Hófehérke. A legtöbbféle szerepet pedig Varga Máté táncolta el, aki volt Morgó, Kuka, Medve, jelenleg pedig ő a Vadász.                     (fotó: Rónaki Nina)


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport