PÉCSI HÍRHATÁR - Hrabovszky utca 10.

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.19.
 Vasárnap
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 18. 02:05     


Hrabovszky utca 10.
Heinek Ottó nevét viseli ezentúl Szekszárdon a német közösségi ház.

Az augusztus 20-án elhunyt Heinek Ottó nevét és emlékét őrzi a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat tulajdonában lévő közösségi ház.


Az országos német önkormányzat előző elnöke több mint két évtizeden át aktív tagja volt a Tolna megye székhelyén működő  német egyesületnek és önkormányzatnak. A ház, amelyben a nemzetiségi politikus a munkája végeztével szívesen időzött, december 15-én csendes megemlékezés keretében vette fel hivatalosan is új nevét. Heinek Ottó felesége és fia is részesei voltak az eseménynek.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) által fenntartott, Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház művészeinek előadása gazdagította azt a bensőséges emlékünnepséget, amelyen először Schubert Olívia elnök idézte fel elődje karizmatikus személyiségét:


 – Hogy mi jut eszembe Ottóról? Egyrészről a tudás és a tekintély. Az, hogy rendkívül művelt volt, rengeteg minden érdekelte és számtalan témával kapcsolatban volt szerencsém hosszú beszélgetéseket folytatni vele. A hatalmas tudása és a fellépése különös tekintélyt kölcsönzött neki. A másik, amit hozzá kapcsolok az, hogy mennyire hitt a demokratikus értékekben és a közösségünk összetartozásában. Meggyőződése volt, hogy a magyarországi német közösség erős és összetartó, és nem csak múltja, hanem jövője is van. A harmadik dolog pedig, ami elválaszthatatlanul kötődik hozzá, az a gasztronómiával függ össze: bárhová utaztunk, ő mindig tudta, hol található a legjobb étterem, hol adják a legfinomabb kávét. A nemzetiségi politikus és az ember tehát mindvégig egy egységgé olvadt össze benne. Úgy gondolom, ez a ház méltóképpen viseli majd a nevét.       


Tircsi Richárdot 2006 óta fűzte munkakapcsolat és egyúttal barátság is Heinek Ottóhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának vezetője emlékező szavaiban felidézte többek között azokat a közös utazásokat, amelyek a munka mellett a személyes beszélgetésekre is lehetőséget adtak:


– Hálás vagyok Ottónak, mert a közös utazásokon  az életlátását, az élettapasztalatát ajándékozta nekem. Nagyon sok közös témánk, közös érdeklődési körünk volt – nem csak a származás, a magyarországi németség, vagy az anyaország történelme, hanem például a foci, különösen a Bayern München iránti rajongásunk is. Minden meccset végig sms-eztünk. Nem mindig értettünk egyet, sőt, sokszor másképp láttuk a dolgokat, de nem volt olyan téma, amelyben ne tudtunk volna kompromisszumra jutni, és ez sok mindent elmond egy ember jelleméről. Értéket hagyott ránk. Nemcsak azt az önkormányzati és intézményrendszert, amit megálmodott és felépített, hanem a különleges szemléletmódját is.


Józan-Jilling Mihály, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlési tagja, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Heinek Ottó személyes jóbarátja egy képzeletbeli levélben foglalta össze gondolatait:


Szia, Ottó!
Augusztusban még azt mondtad, egy darabig el fogsz tűnni, és bár életedben nem voltál még táppénzen, kihasználod ezt a lehetőséget is, néhány hónap alatt összerakod magad, és felerősödve „gatyába rázzuk” a dolgainkat Budapesten és szerte az országban. Azóta több mint három hónap telt el és nem jelentkeztél, marad hát a levélírás. Általánosságban elmondanám, hogy az élet sehol sem egyszerű – de ne erről essék itt ma szó! A szüret kiválóra sikerült itt, Szekszárdon. Sokszor említünk és gondolunk rád minden koccintásunkkal – most és mindörökké.


Utóirat: Válaszodat várom, és ha írsz, a Hrabovszky utca 10. fölé csak annyit írjál: Heinek Ottó Közösségi Ház!


További hírek

  Együtt piknikezik a család
2019. 05. 18. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019. 05. 17. 02:41 pecsi-hirhatar.hu
  Jótékonysági koncert Miklósa Erikával
2019. 05. 16. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a képregény
2019. 05. 15. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Atomerőművi üzemeltetési szakmérnököket képeznek Pécsett
2019. 05. 14. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a bérletezés
2019. 05. 13. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok a Selyemúton
2019. 05. 12. 13:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az iMapp Bukarest résztvevője lesz az idei győztes
2019. 05. 11. 02:44 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább szépül a harkányi gyógyfürdő
2019. 05. 10. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Erő és optimizmus
2019. 05. 09. 03:29 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport